Amit a tökmagolajról tudni érdemes

Gasztrotipp
2009/09/29

Bár Vas megyében sok helyen készítenek tökmagolajat, a boltok polcain nálunk csak mostanában kezd felbukkani  – akkor is osztrák importból. Ez nem is csoda, hiszen szomszédainknál, különösen Stájerországban nagyon népszerű ez a sűrű, különleges aromájú, sötétzöld olaj.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Stárjerország fekete aranyának is nevezik, színét és árát ismerve ezen nem is csodálkozunk, a biominőségűből  7 euró körül van egy 2,5 dl-es kis üveg.

Hogyan készül a tökmagolaj?
Az igazi, hamisítatlan stájer tökmagolajat egy olyan tökfajta magjából nyerik, melynek nincs héja (ez a fajta kb. 100 évvel ezelőtt jött létre egy mutáció révén). A tökmagot először 50 fokon megszárítják (így sokáig eláll, és bármikor nyerhető belőle olaj). A préseléshez megőrlik, vízzel, sóval hígítják és kevergetve addig pörkölik, míg a víz elpárolog, s utána sajtolják belőle az olajat. A pörkölés fontos, ettől kapja jellegzetes aromáját. 1 liter olajhoz kb. 2,5 kg száraz magra van szükség (= kb. 30 darab tök).

Hogyan tároljuk?
Mivel fényérzékeny olaj, a napon megkeseredik, tartsuk sötét, hűvös helyen. A bontatlan üveg kb. 1 évig eltartható. Felbontás után tegyük inkább a hűtőbe. Ha a ruhánkra cseppent, tegyük a ruhát a napra, az UV-sugárzás eltünteti a foltot. Télen erre nincs nagy esély, csak folttisztítókkal próbálkozhatunk.

Mire használjuk?
Általában hidegen használják, de a kíméletes melegítés nem árt neki.
A salátákra közvetlenül tálalás előtt öntsük, és elsőként az alkotórészek közül, hogy jól tapadjon. Kencéket, túrókrémeket is ízesíthetünk vele, szép zöld színt adva ezzel az ételnek, de krémlevesekbe (pl. sütőtökkrémleves) is csorgathatunk belőle.
Az édesszájúak vaníliafagyira is tehetik és édes sütiket ízesíthetnek vele.

Mire is jó ez az olaj?
Nagyon egészséges, rengeteg vitamint (E, B1, B2, B6, C, A und D) és ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz. Mára már közhely, hogy hatékony  a hólyag- és prosztataproblémák ellen és segít megelőzni a szív- és keringési problémákat.

tökmagos keksz

Édes tökmagos keksz

Hozzávalók:

25 dkg liszt
20 dkg tökmag megdarálva
10 dkg porcukor
20 dkg hideg vaj darabokban
2 tojássárgája
1 ek. tökmagolaj
2 tk. házi vaníliás cukor
csipet só

A hozzávalókat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva néhány órára hűtőbe tesszük, majd rudat formázunk belőle és vékony karikákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a korongokat és előmelegített sütőben 170 fokon hagyományos módon kb. 12 perc alatt megsütjük (amikor a szélük épp, hogy kezd megbarnulni).


VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék:
Kategória: Alapanyagok





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

2 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Nagyon örülök, hogy végre találtam olyan cikket, amelyben nem a hidegensajtolt tökmagolajjal foglalkoznak (aminek az íze és zamata meg sem közelíti a pirításos un. melegensajtolt olaj ízvilágát).
A pirításos technológiával, amit Stájerországban is használnak sokkal ízletesebb és gazdagabb tökmagolaj nyerhető és sajnos kevesen tudják, hogy a hidegensajtolás sem történik “olyan hidegen”.
Pár éve már Magyarországon, Göcsejben is gyártanak tökmagolajat ezzel a “stájer” technológiával és az íze is felveszi a versenyt az ottani tökmagolajjal.

Gratulálok a cikkhez és a receptet mindenféleképpen ki fogom próbálni!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by szeniko — 2011/02/10 @ 12:32

UA:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Gasztrotipp
Receptek: 131 db
Hozzászólások: 17 db
Teljes profil
Összes recept

Köszönjük! Valóban a pirított olaj íze utánozhatatlan, fagyira csorgatva például nagyon finom. A kekszről majd számolj be, hogy ízlett!

UA:A [1.8.6_1065]
Rating: -1 (from 1 vote)

Comment by Gasztrotipp — 2011/02/10 @ 15:27

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény