Foglalkozása: Teakóstoló

Gasztrotipp
2009/09/19

Azt nem állítjuk, hogy ez lesz a jövő divatszakmája hazánkban, de mint kuriózum figyelemre méltó. Ki ő és mi a munkája – most lerántjuk a leplet.


VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +1 (1 szavazat)

A tea, hasonlóan a kávéhoz és a borhoz rengeteg külső hatásnak van kitéve, ami nagyban befolyásolja minőségét. A különböző termőterületek, talaj- és időjárásviszonyok, a szedés és feldolgozás más-más körülményei ízben és minőségben eltérő teát eredményeznek. A teakóstoló feladata, hogy a hatalmas választékből a szín, az illat és az íz alapján a legjobbat kiválassza. Az ő kifinomult ízlelőképessége biztosítja, hogy a nagynevű teaforgalmazók évről évre állandó minőséget kínálnak vevőiknek.

Kiből lesz teakóstoló?

Erre a kérdésre nincs standard válasz, ilyen szak nincs az egyetemeken. Általában a kereskedelem vagy a minőségbiztosítás felől sodródnak erre a területre és a már meglévő üzleti tudásukat egészítik ki a teakóstolás művészetével.

Főszezonban, a betakarítás és értékesítés időszakában (május és július között) egy teakóstoló naponta kb. 600 teát tesztel. Nem csoda hát, hogy a tanulás időszaka 7 évig is elhúzódhat. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az érzékszerveit odáig tökéletesítse, hogy ennyi mintát meg tudjon különböztetni egymástól. Ez a tudás csak tapasztalat útján szerezhető meg, ezért a tanoncokat egy-egy sokat próbált mester gondjaira bízzák és nem ritkán Angliába vagy a nagy teatermő vidékek egyikére küldik ki tanulmányútra, ahol a termesztés, betakarítás, feldolgozás körülményeit saját szemmel láthatja.

Ez a szakma vagy inkább hivatás sok lemondással is jár. A hosszú tanulóidő is nagy türelmet és kitartást igényel, emellett egy teakóstolónak egész életében tartózkodnia kell a cigarettától, kávétól, erős fűszerektől és a tömény alkoholoktól is, mert ezek mind befolyásolják ízérzékelésünket.

 

Hogy történik a teakóstolás?

 1. Egy hosszú fehér abroszos kóstolóasztalra felsorakoztatják a teamintákat.
 2. Mérleggel kiporciózzák az adagokat (2,86 gr/próba) és fedeles porceláncsészékbe (Tea-Taster cup) töltik.
 3. Frissen forralt vízzel felöntik a leveleket és 5 percig állni hagyják.
 4. Az így elkészített italt (Batches) fehér porceláncsészékbe szűrik.
 5. Ekkor kezdődik a tényleges kóstolás: A kóstoló először beszippantja  a teagőz aromáit, majd a felöntött, ázott levelek (Infusion) színét és illatát tanulmányozza.
 6. Ezután egy kóstolókanállal vesz a próbából és szürcsölve a szájába veszi, ízlelgeti, megforgatja a szájában, majd kiköpi egy rézedénybe (Spittoon). (A szürcsöléssel oxigént juttat a folyadékba, amitől intenzívebb lesz az ízélmény.)

Egy hivatásos teakóstoló naponta akár 600 teapróbát is megvizsgál, ezért ahogy a borkóstoláson, itt is szükség van a köpőedényre.

Az első próbát követően mire ténylegesen megérkezik a megrendelőhöz a kiválasztott áru, további három próbán ellenőrzik a minőségét.

Ahogy minden szakmának, így a teakóstolásnak is megvan a maga szakzsargonja, természetesen angol nyelven. Külön szavakat használnak a száraz tea és a felöntött teaital jellemzésére. Ebből a szakszókincsből válogattunk egy kicsit.

Néhány kifejezés a tealevelek jellemzésére:

Even – az egyforma méretű szárított tealevelek jelzője
Clean – gondosan válogatott, szennyeződésektől (fadarabok, por) mentes tea
Tip – a tealevél pelyhes, hegyes aranysárga színű vége
Tippy Teas – sok fiatal levélrügyet tartalmazó tea
Twisted – a gondos feldolgozás eredményeként szorosan sodort tealevél

A teafőzetet jellemző kifejezések:

Liquor – a forrázat ízére használt kifejezés
Character – a forrázat kiemelkedő, domináns tulajdonsága
Flavour, aroma, nose – a szárított és a forrázott tea illata
Malty – malátás, karamelles ízjegyű tea
Coloury – szép színű teaforrázat
Bright – élénk színű, vöröses tea, a jó minőség jele
Dull – negatív jelző,  fénytelen, tompa tea

 

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +1 (1 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Kávé + tea

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény