Variációk egy témára: Palacsinta

Gasztrotipp
2009/09/27

A palacsintát mindenki szereti. De még azt is meg lehet unni, ha minden héten kiköveteli a család. Mit tesz ilyenkor a ravasz háziasszony? Megvariálja kicsit.

Az alábbi 5 változattal túljárhatunk monomániás családtagjaink eszén.


VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: -1 (1 szavazat)


Teljes értékű palacsinta

Hozzávalók 8 darabhoz:

1 tojás
3 dl joghurt (helyette: 2 dl tej + 1 dl tejföl)
2,5 dkg vaj megolvasztva
2-3 tk. nádcukor
7,5 dkg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tk. sütőpor
pici só
2 marék mandula megőrölve
1 marék aszalt gyümölcs felaprítva (pl. cseresznye és szilva)
A tetejére: cukrozott darált mák (opcionális)

A liszteket egy tálba szitáljuk. A tojást beleütjük egy nagy tálba és elhabarjuk, majd hozzáadjuk a tejtermékeket. Megsózzuk, megcukrozzuk, majd fokozatosan belekeverjük a sütőporral és őrölt mandulával elegyített liszteket. Végül beleforgatjuk az aszalt gyümölcsöt. Jó sűrű, kásaszerű tészta lesz az eredmény. Kb. fél óra pihentetés után picit kiolajozott serpenyőben kisütjük. Önterülő tészta, fordítani dobva egyszerűbb. 8, az amerikai palacsintánál kicsit nagyobb méretű darab lett belőle.


Kelt palacsinta

Hozzávalók 10-12 palacsintához:

20 dkg liszt
1 dkg friss élesztő
1 tojás
2,5 dl tej
5-6 dkg cukor
pici só
olaj a sütéshez
kevés tej és olaj a locsoláshoz
darált mák
porcukor

A lisztet átszitáljuk és egy nagy tálba öntjük. A közepébe mélyedést készítünk, abba beleöntünk 1 dl langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral és felfuttatjuk. Utána hozzákeverjük az egész tojást, a sót, a maradék tejet és cukrot és fakanállal csomómentesre eldolgozzuk. A sima palacsintatésztánál sűrűbb tésztát kell kapnunk. Meleg helyen letakarva kb. 3/4 órát kelesztjük. Mikor szépen feljött, merőkanálnyi adagokban kiolajozott palacsintasütőben kisütjük. Amerikai palacsinta nagyságú lapokat kell kapnunk. Mikor kisült egy palacsinta, egy lábas aljára tesszük, meglocsoljuk kevés olajjal elkevert tejjel és bőven megszórjuk cukrozott darált mákkal. A következő palacsintát úgy tesszük mellé, hogy félig rálógjon. Így körbe kibéleljük a lábas alját, mindet locsoljuk-szórjuk, majd mehet rá a következő réteg. Így jól átjárja a tej, a tetejükön bőven lesz mák, tálalásnál pedig mindenki vesz magának a kupacból. Melegen a legfinomabb.

Mák mellett vagy helyett cukrozott darált dióval is megszórhatjuk.


Amerikai palacsinta

Hozzávalók kb. 8 db palacsintához:

32 dkg liszt
0,5 teáskanál só
2,5 teáskanál sütőpor
1 db tojás
3,8 dl tej
2 evőkanál vaj
4-8 szelet bacon
juharszirup

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd hozzáadjuk a sót, a tojást és a tejet. Csomómentesen elkeverjük, hogy egy sűrű palacsintatésztát kapjunk.  Vajat olvasztunk és egy merőkanálnyi sűrű palacsintatésztát kanalazunk a serpenyőbe. Kicsi, vastag palacsintákat készítünk. Mindkét oldalát barnára sütjük. Egy másik serpenyőben ropogósra sütjük a szalonnaszeleteket. Tálaláskor a palacsintákat ízlés szerint meglocsoljuk juharsziruppal, és mellé teszünk pár sült bacont.


Mini túrópalacsinta gyümölcsszósszal

Hozzávalók 8 kis palacsintához:

25 dkg túró
4 ek. liszt
1 tojás + 1 sárgája
1 ek. nádcukor
1 csipetnyi só
olaj a sütéshez
A gyümölcsszószhoz:
alma
aszalt cseresznye
víz

Egy tálban minden hozzávalót elkeverünk, egy sűrű, ragadós tészta lett az eredmény. Egy palacsintasütőt kikenünk olajjal és felforrósítjuk, majd evőkanállal beleszaggatunk egy tésztakupacot. Igyekezzünk elteríteni a serpenyőben, de eléggé ragad, lehet, hogy csak akkor sikerül, mikor már kicsit megsült a másik fele. Ekkor dobva megfordítjuk (falapáttal elég nehézkes a fordítás) és a másik oldalát is megsütjük, közben a lapáttal lenyomkodjuk a tésztát.

A szószhoz a meghámozott, kimagozott, cikkekre szeletelt almát meg az aszalt cseresznyét kevés vízzel feltesszük főni. Mikor az alma már megpuhult, levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük.


Almás palacsinta

2-3 személyre (kb. 8 vastag palacsinta):

20 dkg liszt
2 tojás
1/2 liter tej
1/2 dl olaj
2-3 tk cukor
pici só
2 savanykás alma (fontos, hogy savanykás, pl. Idared)

A szokott módon összeállítjuk a palacsintatésztát és belekeverjük az előzőleg nagy lyukú reszelőn lereszelt almát. Kis pihenő után szép rusztikus, vastag lapokat sütünk. Megszórjuk fahéjas porcukorral, vagy nyakon öntjük juharsziruppal, csokiöntettel. Vagy mindkettővel.


VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: -1 (1 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Világkonyha

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

4 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Nekem az almás-diós a kedvencem, de ezek közül is kipróbálnék egyet-kettőt!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Bruno — 2009/10/07 @ 08:50

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Imádom a palacsintát, köszi az új ötleteket!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by JJ — 2009/10/07 @ 08:51

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
nokedli
Receptek: 7 db
Hozzászólások: 9 db
Teljes profil
Összes recept

az almás nálam kudarcba fulladt, most már tudom, miért;-)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by nokedli — 2009/10/27 @ 13:24

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

A palacsinta minden formában jöhet :) Imádja az egész család. Sósan, édesen, töltve, tekerve, hajtva, rakva, csúsztatva…..

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Gabyca — 2011/09/23 @ 08:57

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény