A görög konyha – receptek

Nikiforaki Szever Viktória
fahejesfeta.blogspot.com
2009/10/25

A görög konyha és gasztronómia áttekintése után, következzen most egy háromfogásos görög menü, autentikus elő- és főétellel és egy isteni kókuszos desszerttel.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Előétel: Sütőben sült feta - Φετα στο φουρνο

Hozzávalók:

feta sajt, a legjobb amit sós lében úszva árulnak
paradicsom
paprika
őrölt bors és oregano
olívaolaj

A fetaszeleteket egy sütőedényben egymás mellé fektetjük. A paradicsomot felkarikázzuk és negyedekre vágjuk, ráfektetjük a fetára; a paprikát apró kockákra vágjuk és a paradicsomos feta tetejére szórjuk. Picit borsozzuk és oreganot szórunk rá, majd a feta egyharmadáig felöntjük olívaolajjal. Az egészet lezárjuk alufóliával és a 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig (attól függ mennyit készítünk) sütjük. A fóliát óvatosan nyissuk fel, mert a gőz, ami kijön alóla nagyon éget, ez sajnos saját tapasztalat. Abban az edényben tálaljuk, amiben sütöttük.

Nagyon sok étellel ehetjük, de magában is finom. Isteni friss ropogós kenyérrel, baguettel a fűszeres olajat kitunkolni és mellé a lágy fetát enni. Lehet nevezni előételnek, salátának, kinek, hogy tetszik.



Főétel: Pastitio, görög rakott hús – Παστιτσιο

Hozzávalók kb. 4 személyre:

50 dkg darált marhahús (lehet sertés is)
1 fej vöröshagyma
2,5 dl házi paradicsomszósz
0,5 dl vörösbor
só, bors, oregano, fahéj
40 szál makaróni tészta
reszelt sajt
0,7 liter tej
8 dkg vaj
8 ek liszt
só, bors, őrölt szerecsendió és őröl fahéj

A hagymát felaprítjuk, kevés olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, amit szintén megpirítunk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kevés oregánót és  egy gondolatnyi  őrölt fahéjat, a vörösbort, a paradicsomszószt és kb. 5-7 perc alatt sűrűre főzzük. A szósznak nem szabad nagyon bőnek és olajosnak lennie, mert akkor a sütés után nem tudjuk majd egyben kiszedni, mert az egész elázik.

A 40 szál (nem nevetni!) makarónit sós vízben összetörés nélkül, félig megfőzzük és leszűrjük. A végső puhulást a sütőben kapja, a besamel szósztól.

A szószhoz a vajat egy lábosban elkezdjük melegíteni, amikor felolvadt, hozzáöntjük a liszt kb. 3/4-ét és habverővel simára keverjük. Hozzáadunk egy kevés tejet és a maradék lisztet, majd ezzel is simára keverjük. Ezután a maradék tejet folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá. Folyamatos keverés mellett forrásig hevítjük, ekkor sózzuk, borsozzuk, fahéjjal és szerecsendióval ízesítjük.

Egy 18×25 cm-es tűzálló tál aljára 20 szál makarónit fektetünk, szép összevisszaságban. Nem baj, ha kisebb hézagok vannak köztük, ha szükséges pár szálat feltördelhetünk, hogy a tál közepén is ki tudjuk tölteni a helyet. Vékony besamelréteget simítunk rá. (Én ekkor egy vékony réteg reszelt sajtot szórok rá, ez eredetileg nincs így, de plusz jó ízt ad neki.) Ezen elterítjük a darált húsos szószt. Majd jön megint szép összevisszaságban a maradék 20 szál makaróni és vastagon befedjük a maradék besamellel, vékonyan sajtot szórunk rá és betoljuk a sütőbe. Alsó-felső sütésen, 180 fokon kb. 30 perc kell neki, amíg a sajt szépen megpirul.

Érdemes délelőtt elkészíteni és 2-3 órát a konyhakövön, vagy hűvös spejzban hűlni hagyni, hogy szépen lehessen kiszedni a szeleteket. Nagyon laktató étel.



Desszert: Ravani kókusszal – Ραβανι με ινδικη καρυδα

Hozzávalók a piskótához:

14 dkg liszt
12 dkg kókuszreszelék
10 dkg búzadara
14 dkg cukor
2 dl tej
1 ek sütőpor
4 tojás

A sziruphoz (2 dl-es pohár):
3 pohár cukor
2,5 pohár víz
fél citrom leve és maga citrom

Először elkészítjük a szirupot. A cukrot, a vizet a fél citrom levével és magával a kicsavart citrommal együtt felforraljuk és kb. 10 percig gyöngyöztetjük. Átöntjük egy kancsóba vagy tálba és kihűtjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig habosítjuk, hozzáöntjük a tejet, egyneműsítjük. A tojásos-tejes keverékhez hozzáadjuk a kókuszt, a lisztet, a búzadarát és a sütőport, majd adagonként a felvert tojásfehérjét. Vajazott-lisztezett tepsibe öntjük és 180 fokon kb. 35 percig sütjük. Ha nagyon sülne, a tetejét kb. 25 perc után letakarjuk alufóliával.

Ha megsült a piskóta, kivesszük a sütőből és a forró piskótát meglocsoljuk azonnal a hideg sziruppal két részletben. Az első felét gyorsan beszívja, a másik felét kicsit lassabban. Ha beszívta a szirupot, megszórhatjuk a tetejét kókuszreszelékkel. Ha kihűlt a süti, hűtőbe tesszük és hűtőhidegen tálaljuk.

A szirupos locsolásnál kétféleképp járhatunk el:

1. A forró sütit locsoljuk a hideg sziruppal.

2. A hideg sütit locsoljuk a forró sziruppal.

Ha másképp csináljuk, nem fogja átitatni rendesen a sütit.

Annak ellenére, hogy sziruppal van átitatva, a könnyű édességek közé tartozik. Enyhén citromos és kókuszos, csak magában, vagy egy gombóc fagyival isteni nyári édesség.



VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Világkonyha

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

1 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Reni
Receptek: 166 db
Hozzászólások: 33 db
Teljes profil
Összes recept

Csodásak lettek a képek :) és a menü is igazán tetszetős :]

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Reni — 2009/10/26 @ 16:39

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény