Julie&Julia – két nő, egy recept

Gasztrotipp
2009/10/27

Képzeljük el, hogy egy mai 30-as nő, aki nem találja önmagát, elégedetlen a munkájával és önkifejezési formát keres, arra vetemedik, hogy egy év alatt végigfőzi Vízvári Mariska családi szakácskönyvét és blogot ír róla.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +3 (3 szavazat)

Valami hasonló történt Amerikában a fiatal Julie Powell-lel, aki az első ikonikus amerikai tévészakács, Julia Child Mastering The Art of French Cooking című francia szakácskönyvének 524 nem akármilyen receptjét főzte végig 365 nap alatt, s közben tapasztalatait internetes naplójában rögzítette. A blog hatalmas siker lett, ezért a blogból könyv, a könyv alapján forgatókönyv készült, így a történetet október 15-től a mozikban  mi is megnézhetjük, többek között olyan remek színészek alakításában, mint a Juliát játszó Meryl Streep, vagy az ő férjét életre keltő Stanley Tucci.

A cím alapján sejthető, hogy a történet két szálon fut, hol 2002-ben vagyunk és Julie munkahelyi és konyhai botladozásait követhetjük nyomon, hol visszarepülünk az 50-es évek Párizsába, ahol az unatkozó diplomatafeleség Julia igyekszik tartalommal megtölteni életét és így kerül a gasztronómia bűvkörébe. A francia főzős jelenetek elragadóak, Julia olívazöld konyhájának és pompás rézedényeinek láttán minden nő sárgulni fog az irigységtől. A legnagyobb hatása mégis a Juliából és férjéből áradó duhaj életszeretetnek van. Aki szereti az evős jeleneteket filmen és színházban, az itt tobzódni fog: ilyen jóízűen, felszabadultan ritkán esznek színészek a vásznon.
Vérpezsdítésre, a főzési szenvedély felkorbácsolására és önfeledt szórakozásra tehát igen alkalmas a film, emellett jó kis görbe tükröt tart minden megszállott gasztroblogger elé és a főzési tébolyt elszenvedő férjeknek is nyújt némi vigaszt és megkönnyebbülést.

Mivel a film után biztos, hogy mindenkinek megjön a főzőkedve, az alábbiakban egy boeuf bourguignon receptet közlünk, hogy mindenki elkészíthesse otthon ezt a Julie Powell életében kulcsfontosságú fogást A Julie Child-féle recept pedig itt olvasható.

Boeuf bourguignon

Hozzávalók 4 személyre:

kb. 5 cm sós szalonna
2 vöröshagyma felaprítva
1-2 gerezd fokhagyma felaprítva
50-60 dkg marhalapocka
25-30 dkg apró szemű csiperkegomba
2 nagyobb sárgarépa
2 ek. liszt
1,5 ek. sűrített paradicsom
2 dl vörösbor (lehet több is, nekem ennyi volt kéznél)
víz
1 babérlevél
2-3 kis kakukkfűágacska

2 marék ecetes gyöngyhagyma


A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A húst megmossuk, a hártyákat lefejtjük róla és kb. 2 cm-es kockákra szeleteljük. A gombák tönkjét levágjuk, a fejeket meghámozzuk, a nagyobbakat félbevágjuk. A répát hámozás után hosszában félbe- majd karikákra vágjuk.

Ezen előkészületek után előveszünk egy jó nagy serpenyőt, egy kevés olajat löttyintünk rá és a szalonnát rádobjuk, zsírját kiolvasztotjuk. Utána a pörcöket kiszedegetjük (később majd vissza lehet pakolni).

Először a húst pirítjuk meg a maradék zsiradékon, nagy lángon kevergetve, míg meg nem pirult minden oldala, közben meg is sózzuk.

Utána kiszedjük, és beletesszük a kétféle hagymát, majd miután üvegesre pirultak, a zöldségekt. Közepes lángon, kevergetve pirítjuk egy kicsit, majd megszórjuk őket 2 ek. liszttel, belenyomjuk a sűrített paradicsomot, majd felöntjük 2 dl vörösborral. Elkeverjük és hozzáadjuk a húst is, itt mehet bele a szalonnapörc is, meg a babérlevél és a kakukkfű.

Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Megsózzuk és fedő alatt, kis lángon főzzük, míg a hús meg nem puhult (kb. 2 óra). Közben ha szükséges, az elfőtt folyadékot pótoljuk. Fontos, hogy a víz épp csak ellepje, mert sűrű, ízes szaft a cél. Az ecetes gyöngyhagymát elég a célegyenesben hozzáaadni, mondjuk a vége előtt fél órával, mert annak nem kell sokat puhulnia.
Héjában főtt krumplival tálaljuk.

 

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +3 (3 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Rendezvények





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

4 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

JULIA FRANCIA CSOKOLÁDÉ TORTÁJA:
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/tortak/francia-csokolade-torta

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Viki — 2010/06/01 @ 19:35

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Sziasztok. Ez a recept nem pontos, nekem megvan az eredeti könyv, és az oldalamon, képekkel megtalálhatjátok az igazi receptet!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +2 (from 2 votes)

Comment by gasztroblogger.blog.hu — 2010/08/21 @ 19:54

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
kicsiVu
Receptek: 402 db
Hozzászólások: 20 db
Teljes profil
Összes recept

Szia Gasztroblogger! Azért nem egyezik a kettő, mert ez nem Julie Child receptje, de be van linkelve az eredeti is.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 2 votes)

Comment by kicsiVu — 2010/08/22 @ 20:19

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Azt láttam, hogy linkelve van a recept, csak az nem magyar, és szerintem sokan nem értik meg. Remélem, hogy sokan örülnek neki, hogy belinkeltem magyarul is.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by gasztroblogger.blog.hu — 2010/10/18 @ 20:43

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény