Hasznos tippek sajtkóstoláshoz

Gasztrotipp
2009/11/11

A sajt nemcsak alapanyag, a sajt önmagában is kulináris élmény, ha odafigyelve és bizonyos szempontokat figyelembe véve kóstoljuk. Lássuk, mire kell figyelni egy sajtkóstolás során!

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (2 szavazat)


Keress egy olyan üzletet, ahol sokféle sajt kapható és kérj tanácsot az eladótól.

Csak akkor fogj hozzá, ha van elég időd. A sajtkóstolás időigényes, nem lehet kapkodva csinálni.

Kétféleképpen járhatsz el: vagy egy sajtválogatást kóstolsz, amely 5-6 féle sajtot tartalmaz (összesen kb 15 dkg fejenként), ilyenkor érdemes 1 lágy, 1 félkemény és 1 kemény  sajtot választani  és 2-3 aromásabb és speciális ízesítésű sajtot.

A másik lehetőség, hogy egy sajtféléből próbálsz ki többfélét, tehát egy kékpenészes sajt után nem térsz át a friss kecskesajtra, hanem kipróbálsz egy enyhébb kékpenészest, egy közepesen erőset és egy erőset, és ezek ízeit hasonlítod össze.

Minden esetben az enyhétől haladj az erősebb sajtok felé, és a lágyabbtól a keményebb felé!

Ha megvannak a sajtok, fogj egy darab papírt és ceruzát, amire majd a tapasztalataidat felírod és kezdheted a kóstolást.

A sajtok legyenek szobahőmérsékletűek. A hideg sajt ízei tompábbak és az aromák sem érvényesülnek megfelelően.

Nézd meg jól a sajtokat. A sajt kinézete nem csupán külsőség, hanem a sajt állapotának egyik legjobb indikátora is. Például, ha egy kemény sajton repedések vannak és a közepén kék penészfoltok, akkor az a sajt már valószínűleg túlérett. Ugyanakkor ha egy lágy-érett sajt kezd összeesni, besüppedni, az még az érés folyamatában van és tudhatjuk, hogy a sajt még most éri el legjobb állapotát.

Ha műanyag csomagolásban van a sajt, próbálj olyan falatokat vágni, ami nem ért a műanyaghoz, mert befolyásolhatja a sajt ízét a csomagolóanyaggal való érintkezés.

Úgy próbáld felvágni a sajtot, hogy egy-egy kóstolási minta tartalmazza a sajt legbelső részét és a kérget is. Ha olyan sajtot eszel, aminek a héja nem ehető, akkor is érzékelni fogod, hogy más az íze a közepén és más a héjhoz közelebb, mert az már jobban érintkezik a levegővel.

Ha a sajt hideg, vágj belőle egy pici darabot és tapogasd ujjaiddal, ezáltal felmelegíted, felszabadulnak az aromák és  azt is könnyebben megérted, mi a különbség a lágy, félkemény és kemény sajtok között.

A sajtkóstolás során (hasonlóan a borkóstoláshoz) nézd meg a színét, a textúráját, járasd körbe a szádban és figyeld, hogy a különböző ízlelőreceptoraid hogyan reagálnak az ízekre.

Csak lassan rágd meg a mintát, járasd meg a szádban és csak azután nyeld le, ha a szád lehetőleg minden részét megjárta. Figyelj közben, hogy mit érzel először: sós? édeskés? keserű? Nyomd oda a szájpadlásodhoz a falatot, próbáld leírni milyennek érzed a textúráját. Tarts egy kis darabot a szádban, majd lélegezz a szádon keresztül és az orrodon fújd ki a levegőt, így a sajt íze és illata bejárja a nazális utakat és még teljesebb képet kapsz a sajtról.


VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (2 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Bor + Sajt

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

2 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Hello,

Szuper ez a cikk és nagyon hasznos, most is tanultam pár dolgot. Javaslat, hogy azt is tegyétek közzé, hogy milyen bort igyunk a különböző típusú sajtok kóstolásához!

Üdv

MM

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by MM — 2009/11/18 @ 22:33

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Receptek: 0 db
Hozzászólások: 16 db
Teljes profil
Összes recept

Köszi az ötletet, rajta leszünk a borkérdésen is!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by admin — 2009/11/19 @ 16:07

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény