Sütőiskola 2. – A túrós-olajos tészta

Gasztrotipp
2009/11/25

Ez a nálunk kevésbé ismert, német nyelvterületen nagyon népszerű tészta (Quark-Öl-Teig) gyors és egyszerű alternatívája lehet a kelt tésztának sietősebb hétköznapokon. Sokoldalúan felhasználható, készülhet belőle gyümölcsös tepsis sütemény, töltött csigatekercs, sós zsemleféleség, de akár pizza is. Frissen fogyasztva a legfinomabb, de másnap is fogyasztható.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +1 (1 szavazat)


Elkészítése annyira egyszerű, hogy kezdők is bátran hozzáfoghatnak. A túrós-olajos tészta ugyanis egy sütőporos tészta, mely lisztet, sütőport, sót és/vagy cukrot, ezen kívül olajat, tejet és túrót tartalmaz. Az alapanyagokat gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen ragadós.  A szükséges liszt mennyisége függ a túró minőségétől, szárazságától, szükség esetén kevés tejföllel javíthatunk az állagán (ha túl száraz lenne).

Süthetünk belőle édes sütiket is, de sós falatokhoz is alkalmas. Mi most  mindkettőhöz adunk tippet: egy kipróbált  almás táska és egy sós túrós zsemle receptje következik.

Almás táska

Hozzávalók 10-12 darabhoz:

30 dkg liszt
1,5 csapott tk. sütőpor
csipet só
5 dkg cukor
2 ek. házi vaníliás porcukor
6 ek. olaj
6 ek. tej
15 dkg sovány túró
2,5 ek. tejföl

Tetejére:
1 tojás 1 ek. tejföllel elhabarva

almás táska

A hozzávalókból kézzel homogén tésztát gyúrunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőlük. A körök közepére egy-egy kupac tölteléket halmozunk, majd félbehajtjuk és az így kapott kis táskák szélét egy villával lenyomkodva lezárjuk. (Előtte a szélét megkenhetjük kevés tejföllel elhabart tojással.) Egy hústűvel sütés előtt néhány helyen megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben légkeveréssel 180 fokon kb. 17 perc alatt aranybarnára sütjük.

A töltelék hozzávalói:

30 dkg alma meghámozva, kicsumázva, felkockázva
1 dkg mazsola forró vízbe áztatva, majd leszűrve
2 ek. citromlé
2 ek. cukor
1/2 tk. őrölt fahéj
1 ek. búzadara

Az almakockákat meglocsoljuk a citromlével, összeforgatjuk a cukorral és a fahájjal és egy kis edényben kis lángon kicsit megpároljuk. Leöntjük a levét, a mazsolát és a grízt is hozzákeverjük és ezzel töltjük meg a tésztakorongokat.


Túrós zsemle

Hozzávalók 5 zsemléhez:

15 dkg túró
7 ek. tej
6 ek. olaj
1/2 tk. só
1 ek. szezámmag
1 ek. lenmag
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12g)

A tetejére: 1 ek. tej és némi mag a szóráshoz

Túrós zsemle

A túrót egy villával összetörjük és krémesre keverjük a tejjel, a sóval és az olajjal. A lisztet és a sütőport egy tálba szitáljuk, majd a magokkal együtt fokozatosan a túrós masszához keverjük, majd kézzel tésztává gyúrjuk. Rudat formázunk a tésztából, majd miután hagytuk egy 20 percet pihenni, 5 egyenlő részre osztjuk és kis gömböcöket formázunk belőlük. A tetejüket kereszt irányban bevagdossuk, tejjel megkenjük és megszórjuk egy kevés maggal. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Hagyományos üzemmódban sütőpapírral bélelt tepsin 20 perc alatt ropogósra sütjük.

Korábbi cikkünk a témában:

Sütőiskola 1. – A kevert tészta

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +1 (1 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , ,
Kategória: Főzőtanfolyamok

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény