Hanuka ünnepe

Rubin Eszter
grenadin.tumblr.com
2009/12/08

Rubin Eszter, a grenadine gasztroblog szerzője hanukai recepteket hozott ma nekünk, három nappal az ünnep kezdete előtt.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

A Talmud így ír Hanuka ünnepéről: „…Kiszlév 25-én …amikor a görögök bementek a Jeruzsálemi Szentélybe, megszentségtelenítették az ott lévő kóser égőolaj készletet. És amikor felülkerekedtek a hasmóneusok – léviták – és legyőzték a görögöket, csak egy kis korsó érintetlen olajat találtak, a főpap pecsétjével. A korsóban csak annyi olaj volt, mely egy napra volt elég, de csoda történt és a meggyújtott menóra nyolc napig égett.

Hanuka, a zsidó szellemiség szabadságharcának ünnepe, a bibliai idők utáni ünnep, mely 2000 év múltán is érezteti hatását.

Az ünnep nyolc napig tart. Ezalatt minden nap gyertyát gyújtunk, minden nap eggyel többet. Általában színes viaszgyertyát, de pl. a haszidok az olívaolajat részesítik előnyben, ezzel is emlékezve a Szentély kis olajkorsójára. A gyertyagyújtást különleges módon végezzük, a gyertyákat nem közvetlenül, hanem a kisegítő ún. „sámesz”-szel gyújtjuk meg. A gyertyákat mindig az est beálltakor kell meggyújtani.

Szokás a gyertyákat az ablakba kitenni, majd a gyertyagyújtást követően, különböző társasjátékokat játszunk. A gyerekek minden este kapnak ajándékot.

Az olaj csodájára emlékezve, olajban sült ételeket készítünk.

Hremzli

Az én nagymamám minden hétvégén csinált hremzlit, ami a családi ebédek elmaradhatatlan része volt. Máshol fut még macok, latkesz, tócsni néven is. Mivel olajban sül, tökéletesen passzol a hanukai menübe, ezért készítettem a Judafesten is. Most kicsit változtattam a szokott arányokon, több tojást tettem bele, hogy egyben süthessem ki, majd dávid csillagokat szaggattam belőle.

Hozzávalók:
2 nagyobb krumpli
2 tojás
8 dkg liszt
3 gerezd fokhagyma
1 tk só
frissen őrölt bors
olaj a sütéshez

Késes robotgéppel felaprítottam/pépesítettem a krumplit, hozzáadtam a  tojásokat, áttört fokhagymát, lisztet, sót, borsot. Olajat forrósítottam a serpenyőben, beleöntöttem a krumplis masszát, majd kicsire vettem a  lángot. Lassú tűzön sütöttem, félidőben megfordítottam, mint egy palacsintát.

Kardamomkrémmel töltött cukros minifánk

Hozzávalók:
fánk:
60 dkg liszt
3 dl langyos tej
8 dkg puha vaj
4 tojás sárgája
6 ek cukor
1/2 dl rum
1 narancs reszelt héja
3 dkg élesztő
1 csipet só

krém:
5 dl tej
4 ek cukor
2 tojás sárgája
3 ek liszt vagy keményítő
4 tk őrölt kardamom
2 ek rum

A fánk hozzávalóit géppel megdagasztottam, amikor megkelt, kinyújtottam, és kicsi, 4 cm átmérőjű fánkszaggatóval/pohárral kiszaggattam. Letakarva félórát hagytam kelni, majd meleg, de nem forró olajban oldalanként egy-egy perc alatt kisütöttem. Még melegen kristálycukorba forgattam, majd habzsákba töltött krémmel megtöltöttem. A krém az első kelesztés alatt készült el, hogy legyen ideje szilárdulni, és hűlni. 4 dl tejet felforraltam, közben a többi hozzávalót a maradék 1 dl tejjel habverővel összedolgoztam. A felforrt tejet óvatosan, hogy ki ne csapódjon, ráöntöttem a tojásos elegyre, majd 1-2 percre visszatettem a lángra, hogy besűrűsödjön. Hideg helyen várta a tölteni való fánkokat.

Szezámmagos banánpogácsa


Hozzávalók:
2 banán
2 ek cukor
18 dkg liszt
1 ek rum
késhegynyi szódabikarbóna
szezámmag
meggybefőtt
fogpiszkáló

Villával összetöröm a banánt, hozzáadom a lisztet, cukrot, rumot, szódabikarbónát. Puha, nehezen formálható massza lesz. Evőkanálnyi adagokat megforgatok szezámmagban, és nem túl forró olajban 1-2 perc alatt kisütöm. Vigyázzunk, mert a szezámmag hamar megég.

Ízesíthetjük fahéjjal, pár csepp narancslével, narancshéjjal, vaníliával is. Ha kész, fogpiszkálóra húzok 2-2 lecsepegtetett, magozott meggybefőttet, s a fánkok tetejére tűzöm.

Felhasznált irodalom: Naftali Kraus: Az ősi forrás / 19.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , ,
Kategória: Világkonyha





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény