Szaloncukor-készítés házilag

Török-Bognár Renáta
renidani.blogspot.com
2009/12/07

Ha családtagjainkat olyan finomsággal akarjuk az ünnepek alatt megörvendeztetni, amelynek összetevőivel tökéletesen tisztában vagyunk, akkor készítsünk otthon szaloncukrot. Nem nagy ördöngösség, csak néhány szabad óra és türelem szükséges hozzá. A végeredmény finom csokoládéba mártott ízes édesség.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +5 (7 szavazat)


A szaloncukor tradicionális magyar karácsonyi édesség. A klasszikusnak nevezhető fajta a fondant töltelékes, csokoládéval bevont cukorka, amelyet először a 14. századi Franciaországban kezdtek el készíteni. Valószínűsíthető, hogy német közvetítéssel került Magyarország területére. A karácsonyfa díszítésére csak a magyarok használják a szaloncukrot, így nyerte el magának a tulajdonképpeni hungaricum címet.

Ma már a legkülönbözőbb ízesítésben – a joghurtoson át a feketeerdőig – készül, ipari mennyiségben ez az édesség.

Otthon ha nem is készítünk kilogrammokat belőle, a családot egészen biztosan el tudjuk látni. Az alapja lehet gesztenyemassza, marcipán, tejkaramella stb. -  a lehetőségek tárháza kifogyhatatlan. Szükségünk lesz még szép csomagolópapírra, némi szalagra és indulhat is a cukorkagyár.


Nézzünk két egyszerű receptet:

Marcipános szaloncukor

Hozzávalók (25-30 darabhoz):

12 dkg darált mandula
12 dkg porcukor
pár csepp keserűmandula aroma
0,5 dl víz
100 g magas kakaótartalmú csokoládé
fogpiszkáló

Elkészítés:

A vízből és a cukorból főzzünk szirupot. A szirupot és a keserűmandula aromát adjuk a mandulához, majd gyúrjuk össze az egészet. Olvasszuk meg gőz fölött a csokoládét, közben formázzunk szaloncukrokat a marcipánból. Mindegyik marcipándarabba nyomjunk egy-egy fogpiszkálót, majd így mártsuk bele az olvasztott csokoládéba.  Tűzzük őket egy hungarocell lapra és hagyjuk hűvös helyen megszilárdulni a csokoládét. Ha a csokoládé megszáradt, csomagolhatjuk is!


Gesztenyés szaloncukor

Hozzávalók (25-30 darabhoz):

15 dkg pucolt főtt gesztenye
0,2 dl víz
2 dkg cukor
½ vaníliarúd
ízlés szerinti rum (elhagyható)
100 g magas kakaótartalmú csokoládé
fogpiszkáló

Elkészítés:

A gesztenyét robotgépbe tesszük és a lehető legsimábbra daráljuk. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Megolvasztjuk gőz felett a csokoládét. A szirupot, a vanília kikapart magjait és a rumot hozzáadjuk a gesztenyéhez. A masszát húsdarálón kétszer áthajtjuk, majd szaloncukrokat formázunk belőle. Mindegyikbe nyomunk egy-egy fogpiszkálót, majd így mártjuk bele az olvasztott csokoládéba. 
Tűzzük őket egy hungarocell lapra és hagyjuk hűvös helyen megszilárdulni a csokoládét. Ha a csokoládé megszáradt, csomagolhatjuk is.


VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +5 (7 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , ,
Kategória: Csoki

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

13 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Szia Reni!

Megszeretném kérdezni, hogy hol sikerült szaloncukor papírt venned?
Köszi előre is a választ. :)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 2 votes)

Comment by andibogar — 2009/12/07 @ 11:38

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Niki
Receptek: 14 db
Hozzászólások: 9 db
Teljes profil
Összes recept

Én egy sima csomagolópapírt daraboltam fel, nekem bevált. :)
De eszerintem Reni is… :) )
Reni, szépek ezek a fotók! :)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Niki — 2009/12/07 @ 11:53

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 3.0/10 (1 vote cast)
Reni
Receptek: 166 db
Hozzászólások: 33 db
Teljes profil
Összes recept

Andi, ahogy Niki írta, sima, fényes csomagolópapírt vágtam méretre és azt kötözgettem össze szalaggal.

Niki köszi :)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Reni — 2009/12/07 @ 16:46

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Alacarte
Receptek: 12 db
Hozzászólások: 14 db
Teljes profil
Összes recept

Amit én készítettem, azt sima fehér “zsírpapírba” csomagoltam és rá alufóliát tettem. Az összhatás pont olyan mint a régi békebeli hagyományos : ))) Zsírpapírt nem tudom hol lehet venni, de talán írószerben vagy varrós boltban (erre rajzolják úgy tudom a szabásmintákat). Hamarosan nálam is fent lesz, meg ide is felteszem és ott lesz fotó, hogy nézett ki.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 2 votes)

Comment by Alacarte — 2009/12/07 @ 22:56

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Reni
Receptek: 166 db
Hozzászólások: 33 db
Teljes profil
Összes recept

én is gondoltam az alufóliás megoldásra, csak nekünk arany/bronz/narancs/barna díszeink vannak leginkább. arany alufóliát meg nem találtam :( de nem baj, jó ez a megoldás is, csak kicsit hosszadalmas :] Kriszti, várom a képet!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 2 votes)

Comment by Reni — 2009/12/08 @ 07:43

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Sziasztok!
Nagyon szépek és inspirálóak ezek a szaloncukrok. De meddig állnak áll? Hetekkel karácsony előtt is el lehet készíteni?

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by Anikó — 2009/12/08 @ 08:46

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Reni
Receptek: 166 db
Hozzászólások: 33 db
Teljes profil
Összes recept

Ha friss, házi marcipánból készítjük, szerintem eláll 3-4 hétig simán. Egyelőre még nem tudom, hogy mi a végső határ, mert bár most még tilos hozzányúlni, karácsonykor biztos, hogy pikk-pakk elfogy. :) Én 3 hete készítettem őket, és azóta semmi bajuk! Nem tartom őket hűtőben, hanem simán szobahőmérsékleten.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Reni — 2009/12/08 @ 09:59

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

fél dl víz nem nagyon sok hozzá?
off: és ez gyakran másra is érvényes Nálad, néha egy-egy linknek örülnék, de Te tudod ; )

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by Dolce Vita — 2009/12/08 @ 11:00

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Reni
Receptek: 166 db
Hozzászólások: 33 db
Teljes profil
Összes recept

nekem nem volt sok hozzá a fél dl víz, pont jó lett az állaga.

muszáj rákérdeznem de milyen linknek? :$

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Reni — 2009/12/08 @ 12:52

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Alacarte
Receptek: 12 db
Hozzászólások: 14 db
Teljes profil
Összes recept

A fél dl víz nekem is soknak tűnik. Én első próbálkozásomnál bátran öntöttem a vizet, de a végén 1 kg marcipánt kényszerültem készíteni a fél kg helyett : ) Óvatosan kell vele bánni : )

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by Alacarte — 2009/12/08 @ 14:44

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Reni
Receptek: 166 db
Hozzászólások: 33 db
Teljes profil
Összes recept

Nekem pont fél dl vízből és 12 dkg cukorból főzött szirup kellett hozzá

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Reni — 2009/12/08 @ 14:54

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Alacarte
Receptek: 12 db
Hozzászólások: 14 db
Teljes profil
Összes recept

Igen, én nem főzetm belőle szirupot, lehet amiatt lett híg elsőnek. : )

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Alacarte — 2009/12/08 @ 20:24

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Itt rengeteg szinu alufólia van

http://www.hobbymuvesz.hu/art-export-bova-raktararuhaz

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Artur — 2011/12/22 @ 18:48

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény