Krumplis fánk

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0.0/10 (0 szavazat)
Recepttárba teszNyomtatás

Életemben először láttam Párom Nagymamájánál, hogy sült húshoz tálalta ez a fánkot, majd akinek kedve volt, lekvárral is fogyaszthatta desszertként. És az volt a legfurcsább, hogy mindkét módon nagyon finom volt! A húshoz is passzolt, majd egy kis lekvárral megkenve is lecsúszott pár darab. Ehhez mérten a tészta se nem sós, se nem édes. Magában igazából annyira nem jó, nem olyan típusú, hogy az ember csak úgy bekap egyet menet közben. Valamilyen "köret" kell hozzá. De egy nagy előnye van, ami számomra mindent visz: nem lesz kőkemény másnap, se harmadnap (ha marad belőle), hanem puha marad!

Hozzávalók

50 dkg liszt
30 dkg főtt krumpli
5 dkg élesztő
2 tojás
kb 1 dl tej
kevés cukor
csipet só

Elkészítés

Párom Nagymamája ennél a receptnél nem szokta felfuttatni az élesztőt, hanem egybegyúr mindent, és úgy keleszti a tésztát, de gondolom az sem rontja el, ha a szokásos módon tejben, kevés cukorral várunk, amíg megjön az élesztő sportolási kedve. Először megfőztem a krumplit, áttörtem krumplinyomón, megvártam míg kihűl és úgy gyúrtam össze a tészta többi hozzávalójával együtt. Kb 30 perc alatt szépen meg is kelt (a meleg távfűtéses konyha előnye), ekkor újra átgyömöszöltem picit, majd kinyújtottam, és kiszaggattam a fánkokat, konyharuha alatt hagytam őket 15 percet pihenni. Az olajat pici tésztával ellenőriztem, hogy jó-e. Az egyik felük fedő alatt sült, aztán fedő nélkül a másik oldaluk.

Tapasztalatok

Mivel életemben először készítettem, így majdnem az összes kezdő hibát elkövettem. Többek között szaggatás után nem pihentettem a fánkokat... majd nem a lyukad felükkel kezdtem a sütést, hanem a talpukkal, így a lyuknak sem híre sem hamva nem, maradt.

Címkék, kategóriák

Elkészítési idő: 1 óránál több
Tájegység: magyar
Típus: sütemény
További címkék: fánk, farsang, farsangi étel
Kategória: Recept

Kapcsolódó receptek:

Karikás fánk
Klasszikus farsangi fánk
Egyszerű fánk
Fánk karamellszósszal és csipetnyi levendulával
Almával és fahéjas-dióval töltött fánk.
Oregánós krumplis lepénykocka
Kelt krumplis palacsinta
Mini szalagos fánkok házi baracklekvárral
Túrófánk
Ricottafánk csokival, kandírozott kumquattal és mandulával




Képek

Szerző

Zsiri
Receptek: 4 db
Hozzászólások: 0 db
Teljes profil
Összes recept
Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény