Húsvéti készülődés a gasztrobloggereknél 1.

2010/03/31

A karácsonyi körkérdés után, húsvét közeledtével ismét megkérdeztünk néhány gasztrobloggert, hogy számukra mit jelent ez az ünnep, hogyan készülődnek. Ezúttal 5 nevet sorsoltunk ki, 5 nap, 5 blogger. Elsőként Saját Levében mesélt.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: -6 (26 szavazat)

Azóta, hogy a konyhaablakomból rálátok egy szép kertre, tehát egyenes adásban látom az évszakok változását, a húsvét lett a kedvenc ünnepem. Drukkolok, hogy a csillagok állása egybe essen a hagymás virágok virágzásával, mert az a tökéletes ünnep! Ha visszagondolok, két évvel ezelőtt nagy havat, tavaly pedig nyári meleget hozott a nyuszi. A húsvét a konyhámban egyaránt jelenti az újdonságok megjelenését és a hagyományok ápolását is.

Sonka: ha nem akad családi vonalon senki, aki sonkát készítene, akkor igyekszem biztos helyről szerezni egy egész füstölt sonkát. Feldarabolom 3 részre, két darabot befagyasztok későbbre, egy nagyot megfőzök, lassú tűzön, hosszú órákon keresztül 2 babérlevéllel. Kukta használata ilyenkor kizárt. A levében hagyom kihűlni.

Torma: természetesen saját reszelésű és ízesítésű ecetes tormát készítek. A reszelést géppel végeztetem. A torma jól bírja az almával vagy a céklával történő házasítást!

Füstölt csülök cipóban: ezt a hagyományt én vezettem be. Két csülköt kifejezetten ezért őrizgetek egész télen a mélyhűtőben, azért ott, hogy ne száradjon ki.

Friss csírák: öt nappal korábban elkezdek zsázsát és retekmagot csíráztatni, hogy ilyesmi is legyen az asztalon.

Kalács: Egy nagyobb és egy kisebb fonott kalácsot fektetek egy nagyobb tortaformába. Mint két összebújó cicát. A kalács nem sós és nem édes, hanem olyan kalácsos ízű.

Torta: minden évben készítek egy tojáslikőrös tortát, giccsesen kidíszítve. De minden évben elfelejtem rögzíteni a receptet, tehát minden évben újra ki kell találnom, hogy hogyan legyen. Az biztos, hogy a vajas krémbe rengeteg tojáslikőrt teszek, zselatinnal rögzítem és éjjel többször megnézem hogy megszilárdult-e már?

A nagyhét menete és menüje:

 • Csütörtökön zöldcsütörtököt tartunk, bár tudom hogy ez egy nyelvi félreértésből lett az ami, nem baj, egy friss spenótfőzelék elsülhet.
 • Pénteken általában juhtúrós tészta van, persze szalonnakocka nélkül. Megrögzött ragadozóként, szenvedek is, mint Krisztus a kereszten!
 • Szombat: a sonka szombat esti vacsora és vasárnapi reggeli, kaláccsal, zsázsacsírával, újhagymával, tormával. A megszentelt ételekből mindenkinek jut az asztalnál. A vacsora után a nyuszi diszkréten a konyhámban festi a tojásokat, hogy senki se lássa, reggel pedig korán kel, hogy mindent elhelyezhessen a kertben, kivéve ha nincs nagy hó. Ja, akkor is elhelyezett valamit, a pezsgőt!
 • Vasárnap: az igazi ünnepi ételsor, általában báránysült rozmaringgal, a pecsenyeléből paradicsomos mártás készítek. Tepsis krumplival, esetleg polentával.
 • Hétfő: ez az a nap, amikor nincs hagyományos ételünk, hanem ami éppen eszembe jut. Leggyakrabban spenótos galuska valamilyen húsétellel. És krém-jellegű édesség, mert addigra már elegünk van a süteményekből.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: -6 (26 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Magazin, Rendezvények

Kapcsolódó cikkek:

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • Yigg

1 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Sziasztok!

“Szenvedek is, mint Krisztus a kereszten”
Szerintem egy húsvéti beharangozóban picit durva…

Üdv:
Vera

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +5 (from 15 votes)

Comment by Vera — 2010/03/31 @ 21:13

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény