A svájci csokik

Gasztrotipp
2010/04/08

Svájc hallatán a hegyek, a dúsgazdag bankok, a méregdrága órák mellett mindenkinek beugrik a kézenfekvő asszociáció: a csokoládé. Cailler, Suchard, Milka? A sajtok után ezúttal a svájci csokikkal ismerkedünk meg.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +7 (9 szavazat)

Az első csokoládégyárat Olaszországban szerzett tapasztalatai alapján Francois–Louis Cailler alapította 1819-ben Vevey közelében, azóta létezik a Cailler csokoládé. Sok klasszikus Cailler csoki létezik: az Ambassador (1890) és Femina (1902) praliné, a legendás Branches (1904), a selymes Frigor (1923) vagy a Rayon (1937). A Cailler az egyik leghíresebb és legjobban kedvelt csokoládémárka Svájcban, a családi vállalkozás gyára ma is működik Gruyere régió Broc városában.

A Toblerone csokoládét 1908 óta ismerheti a nagyközönség, amikor Bernben egy csokoládékészítő fia, Theodor Tobler és annak unokatestvére Emil Baumann kikísérletezték a mézes-mandulás, tejcsokoládés nugát receptjét. A gyorsan népszerűvé vált termék elnevezése a Tobler család nevéből és az olasz mézes nugát, a torrone szóból jött létre. Speciális háromszög alakja a svájci hegyekre emlékeztet. Az eredeti titkos receptről annyit lehet tudni, hogy a tejcsokoládéhoz kiváló minőségű kaliforniai mandulát,  mexikói mézet, karamellizált cukrot és tojásfehérjét adnak. A klasszikus Toblerone tejcsokoládé hosszúkás, háromszög alapú sárgás színű hasáb csomagolása egyedi és összetéveszthetetlen, rajta a Matterhorn rajzával, amin a szemfülesek még egy medve alakját is felfedezhetik. Az 1960-as években megjelent a sötétbarna csomagolású étcsokoládés változat, majd 1973-ban a csokoládéimádók örömére piacra dobták a fehér csokoládés Toblerone-t is. Később a választék tovább bővült a  mini Tobleronéval, az óriási, 4.5  kg súlyú Toblerone Jumbóval, a kék-fehér csomagolású töltött változattal, és 1998 óta piacon van a Toblerone praliné is. Napjainkban a Tobleronét a Suchard cég állítja elő, napi 150 tonna mennyiségben.

A Lindt & Sprüngli cég története a 19. század közepén kezdődik, amikor két csokoládé gyár egyesült: a Sprüngli család felvásárolta Rodolphe Lindt gyárát, szabadalmait és márkanevét. A ma már nemzetközi cégcsoport termékeit a Lindt márkanév alatt forgalmazzák, amelyek közül az egyik legnépszerűbb az 1949 óta készített Lindor tejcsokigolyó. A csipkés mintázatú celofánba kézzel csomagolt golyók jellegzetessége a kemény, roppanó csokihéj és azon belül a krémes töltelék. Kaphatóak étcsokis, fehércsokis és mogyorós Lindor golyók is. A Lindt táblacsokoládé kínálatából a klasszikus svájci tejcsokoládét a Lindt Swiss Classic tej-, dupla tej- és mogyorós változata képviseli. Nagyon finomak a Lindt Petits Desserts táblái: a tej- és étcsokis valamint a mogyorós Mousse au Chocolat, a Tiramisu és a Creme Brulee.

A Sprüngli cukrászat Zürichben ma is hagyományos családi manufaktúraként működik, külföldön nincs sem termelő, sem forgalmazó egysége, minden Svájcban történik. Csokoládéihoz csak helyi üzletekben vagy interneten lehet hozzájutni,  az elárusító helyek a műhelytől legfeljebb egy órányi elérhetőségre vannak, így tudják garantálni a csokoládé frissességét. Talán a leghíresebb Sprüngli édesség a Luxemburgerli. Ez egy – a macaronhoz nagyon hasonló – töltött aprósütemény, amelyet kb. 25 mm átmérőjű kerek formájúra készítenek. Két, habcsókszerű korong közé különböző ízesítésű krémes tölteléket tesznek.

A zürichi központú Teuscher csokoládé gyárat 1932-ben alapította Adolph Teuscher. A ma már világméretű üzlethálózattal rendelkező cég több mint 200 féle édességet kínál, a világ legjobb csokoládékészítői között tartják számon. A trüffelek, pralinék, marcipánok, stb. mellett kiváló minőségűek a táblacsokijai, különösen az 55-99%-os étcsokoládék.  A leghíresebb készítményük a Champagne Truffles, amelyet Dom Perignon pezsgővel készítenek.

Végül, nem feledkezhetünk meg a Milkáról sem, amit mindenki az alpesi legelőkön álldogáló lila tehénnel azonosít. Az első táblát Philipe Suchard készítette 1901-ben, ezzel megalkotva első tejcsokiját, ami mára a Kraft Foods legnépszerűbb tejcsokoládéjává vált.  Nevének eredetével kapcsolatban két történet ismert: az egyik szerint a tej és a kakaó német megfelelőinek, a Milch és a Kakao szavak első néhány betűjéből jött létre, míg a másik verzió szerint Carl-Russ Suchard kedvenc szopránjáról, Milka Ternináról kapta a nevét. A lila papírba csomagolt Milka számos variációban kapható, a hagyományos tejcsoki mellett sokféle ízesített, ünnepi és különleges Milka létezik.


A kép innen származik

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +7 (9 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Csoki

Kapcsolódó cikkek:

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

2 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Milka-Tafelschokolade wird heute fast ausschließlich im Werk Lörrach (Deutschland) hergestellt. Jährlich werden dort etwa 140.000 Tonnen der verschiedenen Milka-Tafelschokoladesorten produziert – hauptsächlich 100-g-Tafeln.[3] Weitere Werke für andere Milka-Produkte befinden sich in Bludenz (Österreich) mit der Produktion von ca. 60.000 Tonnen in der Hauptsache 300-g-Milka-Tafeln, in Straßburg (Frankreich) als Zentrum für Pralinen sowie in Bratislava (Slowakei) und Posen (Polen). Im belgischen Herentals werden Riegel (Leo) hergestellt.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by bradley sparc — 2015/09/27 @ 19:22

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Iratkozz fell Bennyfiuu-ra

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by LOkjs — 2017/12/04 @ 08:31

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény