Interjú Bereznay Tamással

Gasztrotipp
2010/04/27

Nem sokkal húsvét előtt került a boltokba Bereznay Tamás új szakácskönyve, a Süteményeskönyv. Ennek apropóján beszélgettünk vele a könyv készítéséről, a sűrű hétköznapokról és Tamás kedvenceiről.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +6 (6 szavazat)

Rengeteg dologgal foglalkozik egyszerre: konyhafőnök a Kárpátia étteremben, a Köztársasági Elnöki Hivatal szakácsa, emellett magazinokban publikál, blogol és könyvet ír. Hogy fér bele ennyi minden a napjaiba? Milyen egy sikeres séf időbeosztása?

Sűrű. Hétközben általában korán reggel megyek el otthonról, egész nap rohanok, és késő este érek haza. A családomat csak hétvégén látom, azt a két napot viszont igyekszem mindig velük, és minél intenzívebben velük tölteni.

Mi jelent kikapcsolódást? Hogy telik egy főzésmentes nap Bereznayéknál?

A főzés jelenti a kikapcsolódást. Nincs főzésmentes nap, mert ha nem főzök, akkor is főzök, ha máshogyan nem, fejben. Fizikai értelemben hétköznap mindig főzök, leginkább a Kárpátiában, hétvégén pedig egy-egy reggeli, ebéd vagy vacsora elkészítése az én feladatom. Szerencsére nagyon megértő feleségem van, aki biztosítja nekem ezt a hátországot.

Nehéz lehet ennyi felé koncentrálni, mindig megújulni: honnan merít inspirációt? Vannak kedvenc szakácsai, szakácskönyvei?

Nagyon szeretem a múlt század fordulóján készült szakácskönyveket, az 1800-1900-as évek köteteit. Gyerekkoromban állandóan Vizvári Mariska könyvét olvasgattam, az volt a kedvencem. Szeretem a főzőműsorokat, nagyon sok külföldi újságot is járatok. A kedvenc szakácsaim Giorgio Locatelli, Marco Pierre White és Heston Blumenthal, akinek egyébként a konyhájában is jártam. Jamie Olivert is nagyon szeretem.

Hogy készült a Süteményeskönyv? Avasson be egy-két kulisszatitokba!

A Süteményeskönyv titka, hogy nincs titka. Az összes süteményt elkészítettük: megsütöttük, megfőztük, és úgy fotóztuk le. Semmi művi hozzávalót vagy trükköt nem alkalmaztunk, az összes sütemény és más finomság valódi. Mivel egy-egy nap több süteményt is fotóztunk, és mivel a fotózások hetekig tartottak, ezért sajnos a kiadó tagjai közül többen is felszedtünk néhány kilót, mire elkészültünk. Sajnáltuk volna kidobni a napi több kiló finomságot.

Hangulatosak a családi fotók, pillanatfelvételek a könyvben. Hogy viselték a lányai a „reflektorfényt”?

Szerintem észre sem vették. Mi gyakran főzünk-sütünk együtt, most is ugyanezt tettük. Annyi volt a különbség, hogy ott volt egy fotós, aki időnként kattingatott.

Többször nyilatkozta már, hogy mennyire szereti a süteményeket, szinte nem telik el nap nélkülük. Mi a titka, hogy sok szakáccsal ellentétben mégis sikerült megőriznie sportos alkatát?

Valóban imádom a süteményeket, szinte nincs is olyan nap, hogy a feleségem ne készítene valamilyen finomságot. Sajnos viszont a szakácsok élete egyébként igen megterhelő. Nem sportolok, de a Kárpátia konyhájában szerintem napi 10-15 km-t is lótok-futok egy nap. Gyakran órákig nincs időnk leülni.

Van-e kedvenc fűszere és alapanyaga, amiről nem tudna lemondani?

Több is van, ezek a fokhagyma, petrezselyem, friss koriander és a feketebors.

A nemzetek konyhái közül melyik áll Önhöz a legközelebb? Miért?

Nincs egy kimondott kedvencem. Általában azt szeretem, ha a konyha autentikus, tehát pl. ha egy thai étteremben thai szakács van. Egy-egy jó tál ételért nem is feltétlenül kell flancos étterembe mennem, kimondottan szeretem a kifőzdéket is.

Van-e olyan étel, amit nem hajlandó megenni?

Kettő ilyen van: az egyik a grízes tészta, a másik pedig a finomfőzelék (klasszikus menzás változatban).

Milyen tervei vannak a nyárra?

Csak a szokásos nyári tervek: minél több időt tölteni a családommal, a gyerekekkel, minél több kerti sütögetést csinálni, pihenni, enni-inni, sütni-főzni.

Kedvenc film?

Taxisofőr, Nagymenők

Legkedvesebb könyv?

Szakácskönyvek, és több írótól is van kedvenc könyvem, de nem egy-egy könyv, például nagyon szeretem Heller Ágnes és Milan Kundera egyes könyveit, de nem mindegyiket.

Kedvenc zene?

Rolling Stones, Manu Chao

Mi lenne, ha nem szakács lenne?

Nem tudnék más lenni, ennek születtem. Ha mégis, akkor cukrász lennék.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +6 (6 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék:
Kategória: Sztárséfek

Kapcsolódó cikkek:

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény