Ét- és fehércsokis krém

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 10.0/10 (1 szavazat)
Recepttárba teszNyomtatás

Hozzávalók

6 személyre:
150 g vaj + extra a kivajazáshoz
175 g étcsoki darabokra törve
110 g cukor
1 nagy narancs héja finomra reszelve
150 ml meleg víz
4 tojás szétválasztva
25 g sütőporos liszt (24 g liszt+ 1/5 tk sütőpor)
csipet borkősav - elhagytuk
100 g durvára vágott fehércsoki

1,2 literes ovális pitesütőforma vagy 6 db szuflé/ramekinforma
1 nagyobb, kb 17x23 cm-es 4 cm magas fallal rendelkező pecsenyesütő

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 fokra és kivajazzuk a sütőformát. Az étcsokoládét, vajat, cukrot, vizet és narancshéjat egy kis lábasban alacsony tűzön összeolvasztjuk, majd levesszük a tűzről, simára keverjük és kicsit hűlni hagyjuk. Utána hozzákeverjük a tojássárgákat és a sütőporos lisztet.
Egy másik edényben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, amit óvatosan a csokis keverékhez adunk, majd az előkészített sütőformába, vagy ramekinformákba adagoljuk. A tetejét megszórjuk a fehércsokidarabokkal (kicsi el fognak süllyedni).
A pecsenyesütőbe helyezzük a sütőformá(ka), vizet engedünk alá, úgy, hogy kb 2 cm magasan lepje el a sütőformákat (ezt nevezik bain-maire-nek, vagyis vízfürdőnek). Óvatosan a sütőbe rakjuk az egészet és 10 percig sütjük, majd lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét 170 fokra (pár percig ki is tárjuk a sütő ajtaját, hogy lehűljön 170 fokra) és további 10 percig sütjük.

A teteje kicsit megszilárdul, alatta pedig finom krémes lesz. 3-4 percig hagyjuk hűlni, majd tálaljuk tejszínhabbal vagy vaníliafagyival.

Tapasztalatok

Féladagot készítettünk, több, mint 3 adaghoz volt elég. Szerencse, hogy ramekinformában sütöttük, mert így esztétikusan lehet tálalni, a formából ugyanis nem lehet kifordítani, ezért azzal együtt tálaltuk. Ha egy sütőformában sütöttük volna, akkor nem lehetne szépen tálalni.

Rachel Allen: Home cooking című könyvéből származik. Eredetileg dark and white chocolate fudge pudding with zesty orange néven szerepel a könyvben.

Címkék, kategóriák

Elkészítési idő: 30-60 perc
Típus: desszert
További címkék: étcsoki, fehércsoki, felfújt
Kategória: Recept

Kapcsolódó receptek:

Karibi krém
Lime-krém
Fehércsokis fagyi
Fehércsokis túrómousse
Áfonyás-fehércsokis cantuccini
Fehércsokis, ricottás málnatorta, fehér csokis-kukoricapelyhes alappal
Gyömbéres-fehércsokis keksz
Fehércsokis latte macchiato
Fehércsokis-mogyorós zabkeksz
Fehércsokis, kókuszos, citromos banánkenyér




Képek

Szerző

Beni Rupi
Receptek: 21 db
Hozzászólások: 1 db
Teljes profil
Összes recept
Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény