Szezonális kedvencünk: A zöldborsó

Studer-T. Veronika
edeseskeseru.blogspot.com
2010/06/15

Végre valahára beköszöntött a nyár, és nem csak a jóidőt hozta magával, hanem a sok, friss zöldséget is. Szerintem a nyár egyik legfantasztikusabb zöldsége a borsó. Már a színe is gyönyörű zöld, nem is beszélve a zsenge szemekről, amik benne rejlenek.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +2 (2 szavazat)

A borsó meg a héja

Nemcsak mostanában népszerű ez a zöldségféle. Archeológiai leletek bizonyítják, hogy már kr.e. 4800-4400 körül is termesztették Szíriában, Törökországban és Jordániában. Úgy tartják, hogy Egyiptomban vagy Kínában kezdték al a háztáji termesztését, és innen terjedt el. Szárított változata az egyik legfontosabb táplálékforrása volt az Újföldre hajózóknak. Amikor az angolok megérkeztek új hazájukba, Amerikába, ez a növény az elsők között szerepelt a veteményezésnél. Őseink a vándorlás alatt ismerték meg és lett része táplálkozásuknak. Maga a borsó szavunk ótörök eredetű.

Mivel ilyen régóta népszerű növény, nem csoda, hogy néhány legendában is szó van róla.
A kínai történetek úgy tartják, hogy császáruk, Shu Nung fedezte fel a borsót 5000 évvel ezelőtt, amikor a vidéket járva ehető és gyógyító hatású növényeket keresett. Először a kutyája, majd a szolgája kóstolta meg az adott növényt és csak utoljára a császár, amennyiben a másik kettő életben maradt.

A skandináv mitológiában Thor (a mennydörgés, a vihar és a vegetáció istene) büntetésként adta a borsót az embereknek. Hogy megbékítsék az istent, az emberek neki ajánlották a zöldséget, és csak az ő szent napján, csütörtökön, fogyasztották.
Magának a borsónak számos fajtája létezik. Régen népszerű volt a szárított változata, mert kevés helyet foglalt, őseink pedig a héjával együtt főzték meg és fogyasztották. Kalóriaértéke a burgonyáéval azonos, fehérjetartalma azonban háromszor akkora.

Zöldborsós “kenyér”

Nem is igazán kenyér, inkább egy sós süteményre emlékeztet. Könnyű nyári étel, mely  gyorsan elkészül és melegen, hidegen is fogyasztható. Állaga leginkább egy könnyű felfújtéra emlékeztet, mert a tojásoktól, könnyű és levegős lesz a tésztája. Roppant dekoratív az egész borsószemekkel, ezért vendégeknek is szépen tálalható előétel lehet.

Hozzávalók (1/2 – 1 l-es formához/kb 4 főre):

15-20 dkg borsó
1 ek vaj
1 közepes fej vöröshagyma
4 tojás
4 púpozott ek liszt

frissen őrölt bors
friss kapor (vagy ízlés szerint más zöldfűszer)

Az apróra vágott hagymát futtassuk meg a vajon, majd adjuk hozzá a borsószemeket és pár percig pároljuk. A tojásokat keverjük habosra, majd adjuk hozzá a lisztet, sót, borsot, az apróra vágott friss fűszert és keverjük csomómentesre. Ha a borsó kihűlt, akkor keverjük a masszához és töltsük kivajazott, kilisztezett formába. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percet. Szervírozhatjuk melegen, hidegen, magában vagy salátával is.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +2 (2 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , ,
Kategória: Alapanyagok

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény