Új koncepció a magyar csokoládépiacon: ChocoMe

Gasztrotipp
2010/06/21

A már működő csokoládémanufaktúrák mellett, melyek jellemzően bonbonkészítésre fókuszálnak, új kézműves csokoládé jelent meg a magyar piacon, az egyedi igények szerint, kézzel készített táblás csokoládé.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +10 (10 szavazat)

A koncepció szülőatyja Mészáros Gábor, aki már gyerekkorában is szenvedélyesen kóstolta a csokikat, és egy venezuelai vaníliás, chilis és vörösáfonyás csokoládé élménye úgy megmaradt benne, hogy felnőtt fejjel az ízemlék keresésére indult. Kitartó útja során eljutott a belgiumi Callebaut csokiakadémiára is, ahol kitanulta a csokikészítés fortélyait. Közben újraalkotta az egykori csoki mását, és arra gondolt, ha neki ekkora örömet okoz a kísérletezés, talán másoknak is tetszeni fog, ha maguk állíthatják össze álmaik csokoládéját.

Ezzel meg is született a ChocoMe koncepció: válassz a webshopban csokialapot (csúcsminőségű belga ét-, tej- vagy fehércsoki), majd válassz a 80 feltét közül maximum 5-öt, adj nevet a kreációnak és klikkelj a rendelés elküldése gombra.

Termékeit Gábor június 17-én a La Rosa étteremben tartott sajtóbemutatón ismertette, ahol egy rövid elméleti előadás után testközelből követhettük a csokikészítés lépéseit a kakaólencsék megolvasztásától a temperáláson át a formába öntésig. Végül a formába öntött csokit a jelenlévők kívánsága szerint ízesítette a mester.

A választható feltétek 6 csoportba oszthatók: vannak aszalt gyümölcsök (pl. vörösáfonya, arany mazsola, goji bogyó),  liofilizált* gyümölcsök  (pl. szárított alma, málna, kivi, banánszelet), fűszerek (az ánizstól a vaníliáig 23 féle), magvak (a diótól a wasabis makadámdióig), különleges feltétek (pl. Haribo macik, kandírozott ibolya- vagy rózsaszirom, 23 karátos aranypehely), valamint dekorációk (dekorgyöngyök, marcipán rózsa stb.).

A Lucullus Bt. által szervezett est második részében pálinka- és csokikóstoló következett, ahol a Brill pálinkamanufaktúra prémium kategóriás pálinkáit kóstoltuk össze a Király Anita cukrász által készített csokoládéfalatokkal. A Brill-pálinkák világába Petzold Attila  sommelier kalauzolta el az egyre csilllogóbb szemű jelenlévőket.

További képek a Gasztrotipp Facebook oldalán.

* Liofilizálás: fagyasztva szárítás. A legkorszerűbb szárítási eljárás, melynek során a zöldséget vagy gyümölcsöt először lefagyasztják, majd vákuumtérbe helyezik és kis nyomáson emelik a hőmérsékletet, míg a benne lévő jég szublimál. Az eljárás során a gyümölcs nem roncsolódik, megőrzi értékes tápanyagait, vitaminjait. Így készül a leveskocka és az instant kávé is.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +10 (10 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , , ,
Kategória: Csoki, Rendezvények

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény