Menütipp: Ratatouille, vargánya, szilva

Beatbull
kiserletikonyha.blogspot.com
2010/08/19

Eheti szezonális menünket Beatbull, a Kísérleti konyha kreatív szakácsa állította öszze: nyárias leves, különleges vargányás főfogás és egy hűsítő desszert.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +5 (5 szavazat)

Előétel: Ratatouille-leves

Hozzávalók:
2 hagyma
1 kis padlizsán
1 sárga kaliforniai paprika
1 kis cukkini
5-6 paradicsom
4-6 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
4-6 szál kakukkfű
1 gally rozmaring
200ml szárnyas- vagy zöldségalaplé
frissen őrölt feketebors
olívaolaj

Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk nagy kockákra. Egy nagy lábasban 4 ek olívaolajon süssük meg enyhén. Mossuk meg a cukkinit, paprikát és padlizsánt, majd vágjuk nagyobb kockákra. Egy keveset tegyünk félre mindháromból és vágjuk apró kockákra őket. A nagy kockákat adjuk az egész fokhagymagerezdekkel együtt a lábasba a hagymához és pirítsuk, míg enyhe színt nem kapnak a zöldségek.

Mossuk meg a paradicsomot, vágjuk nagy kockákra és adjuk az alaplével együtt a zöldségekhez. Tegyük a lábasba a megtépkedett babérlevelet, rozmaringot és a kakukkfüvet. Fűszerezzük egy kevés sóval és borssal, majd lefedve főzzük puhára a zöldségeket.
Egy passzírozó malom segítségével törjük át a zöldségeket a legfinomabb lyukú lapon. A passzírozás során hátramaradó héjakat dobjuk ki. A kapott levet forraljuk fel és ízesítsük sóval, valamint frissen őrölt feketeborssal.
Tálaláskor szórjuk a tányér közepére a félretett zöldségkockákat és merőkanállal szedjünk rá a forró levesből.


Főétel: Őszibarackos vargánya borjúhátszínnel (alacsony hőmérsékleten rózsaszínűre sütve)

Hozzávalók:
400g borjúhátszín
200g friss vargánya
2 fehér húsú őszibarack
2 salottahagyma (vagy kicsi vöröshagyma)
1 gally rozmaring
1 gerezd fokhagyma
balzsamecetszirup
1ek méz
frissen őrölt feketebors
olívaolaj

Egy éles késsel tisztítsuk meg a húst minden íntól, zsírtól és hártyától. Egy nagyon forró serpenyőben 1ek olívaolajon pirítsuk meg minden oldalról. Sütés közben sózzuk és borsozzuk. Ha minden oldalról szépen megpirult, tegyük egy tányérra és helyezzük a 80-90°C-os sütőbe. Kb. 2 óra alatt süssük szép rózsaszínűre.

A gombát ecsettel és késsel tisztítsuk meg, majd vágjuk szeletekre. Hámozzuk meg az őszibarackot, vágjuk félbe, távolítsuk el a magját, majd vágjuk darabokra a gyümölcshúst. Ha nem lenne eléggé édes az őszibarack, akkor tegyünk rá 1 ek mézet és hagyjuk állni. A rozmaringot mossuk meg, majd rázzuk szárazra és csipkedjük le a leveleit. A fokhagymát vágjuk vékony szeletekre, a salottát pedig hosszában csíkokra.
Egy forró serpenyőben 1-2 ek olívaolajon süssük üvegesre a salottát. Adjuk hozzá a fokhagymát, rozmaringot és a gombát és pirítsuk meg. Tálalás előtt 2-3 perccel adjuk hozzá az őszibarackot.
Vágjuk vékony szeletekre a rózsaszínűre sült szaftos borjúhúst, s helyezzük el kis átfedéssel egy tányéron. Tegyünk mellé a rozmaringos-őszibarackos vargányából. Végül locsoljuk meg a húst egy kevés olívaolajjal és balzsamecetsziruppal.

Desszert: Szilvasorbet piros húsú szilvából

Hozzávalók:
4 nagy piros húsú szilva
fél citrom
cukor

Mossuk meg a szilvát, távolítsuk el a magját és vágjuk apróra a húsát. Tegyük egy kis lábasba, locsoljuk meg egy fél citrom levével és ízlés szerinti mennyiségű cukorral. Kis lángon lassan forraljuk fel és hagyjuk kb. fél órán át szépen csöndben rotyogni, míg teljesen szét nem főtt a szilva. Vegyük le a lábast a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, pürésítsük botmixerrel és tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt tegyük a fagyigépbe.

Tipp: fagyigép híján tegyük a fagyasztóba a gyümölcspépet és félóránként fussunk át rajta botmixerrel.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +5 (5 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , , , , ,
Kategória: Magazin

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény