Péksuli – A kenyérsütés eszközei

Limara
limarapeksege.blogspot.com/
2010/08/25

Itt a várva várt sütőiskola első leckéje, melyből megtudjuk Limarától, milyen konyhai eszközökre lesz szükségünk a sikeres kenyésütéshez.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +124 (130 szavazat)

A kenyérsütéshez igazán nem kell sok eszköz, de néhány dologra azért szükség van.

Kézi dagasztáshoz, kell egy nagyobb tál és egy deszka, vagy a konyhapulton egy nagyobb felület, ahol tovább gyúrhatjuk az összeállított tésztát.

Lényegesen megkönnyíti a munkát, ha kenyérsütőgépet, vagy dagasztógépet használunk. Ezek elvégzik a fáradságos munkát helyettünk, nincs más dolgunk, mint kimérni a hozzávalókat és elindítani a gépet. Egyszer-kétszer elég ránézni, hogy szükség szerint javítani tudjunk a tészta állagán. Én többnyire géppel dagasztok, de ráérős napokon szeretek kézzel dolgozni, érezni, ahogy életre kell a tészta. A munka jó feszültséglevezető, nyugtató hatású. Talán éppen ezért a géppel dagasztott tésztát is mindig átgyúrom egy kicsit.

Akár kézzel, akár géppel dagasztunk, egy pontos mérleg elengedhetetlen. Az, hogy hagyományos vagy digitális, ízlés kérdése, de szerintem a digitális mérleg kényelmesebb. A dagasztótál vagy az üst közvetlenül ráhelyezhető, minden tétel kimérése után lenullázható. A kisebb tételek kiméréséhez lehet a géphez kapott mérőkanalat használni. Én nagyon gyorsan elkevertem, egy teás- és egy evőkanalat használok helyette.

A folyadék kiméréséhez egy pontos mérőpohár kell. A kenyérsütőgép pohara megfelelő. Tapasztalatom szerint pontosak, míg más mérőpoharak már megvezettek. Egy idő után, a kellő gyakorlat megszerzésével, szemre is menni fog a folyadék adagolása. A bedagasztott tésztát keleszthetjük ugyan a gép üstjében, de mindenképpen azt tanácsolom, hogy kapcsoljuk ki a gépet. A fűtőszál ugyanis a gép alján fut, ott jobban melegíti a tésztát, így az alja sokkal jobban ellágyul, mint a teteje, nem egyenletes a kelés. Kikapcsolt géppel ez kiküszöbölhető. Legszebben kelesztőtálban kel a tészta, amit érdemes vékonyan kiolajozni.

Miután megkelt, ismét kell egy felület, ahol formázni tudunk. Én egy szilikonlapot használok erre a célra, a fiókból könnyedén elővehető, nem kell a nagy deszkát cipelni. Formázás után ismét kelesztés jön. A veknit szabadon kelesztjük, csak szilikonos sütőpapírra van szükségünk hozzá. Cipót kelesztő kosárban kelesztünk. Nem kell drága, extra kosarat beszerezni, akár egy műanyag tál is megteszi, aminek a formája megfelelő. Ki kell bélelni egy vastagabb konyharuhával, alaposan belisztezni, ezután tenni bele a tésztát. A megkelt kenyértészta könnyedén kifordítható belőle. Ugyanígy, hosszúkás kosárban bagett formát is keleszthetünk. Formakenyeret közvetlenül abban az edényben kelesztünk, amiben sütni is fogjuk. Különböző nagyságú, formájú edények lehetnek. Ezeket is béleljük ki sütőpapírral.

A tésztát sütés előtt be kell vágni, egyszerű borotvapengével a legjobb, de egy éles kés is megfelelő lehet. Veknit jénai edényben a legjobb sütni. Nagy, 8 literes kacsasütő jénaiban. Úgy működik, mint egy kis kemence. Ez az edény elég nagy ahhoz, hogy a kenyértésztát megfelelő mennyiségű gőz ölelje körül sütés közben. A gőz felfelé húzza a tésztát, a kenyér héja ropogós, fényes, cserepes lesz tőle. Jénai helyett sütőzacskóban is süthetünk. XXL méretűre lesz szükségünk, és olyanra, ami legalább 200 fokos sütést bír. Ebben is kellő gőz tud megrekedni, hátránya, hogy drága, nem gazdaságos. Aki szereti a vastagabb héjú kenyeret, az sütheti szabadon, egy sütőlemezen. Ebben az esetben gondoskodni kell a sütő gőzösítéséről is. Én a villanysütő aljába belöttyintek egy kis pohárka vizet, kevésbé merészek egy edénybe tehetnek be vizet, de remek a jégkockás megoldás is. A forró sütő aljába kell dobni 3-4 jégdarabot.

Kell egy rács is, a megsült pékáru hűtéséhez.

Kell egy virágpermetező, amivel könnyedén és egyenletesen tudunk a megkelt tésztára és a kisült kenyérre vizet fújni.

És végül mindenképpen tanácsos egy konyhai órát beszerezni. Nekem több is van, kedvencem egy digitális, ami oda-vissza tudja mérni az időt, a másodperceket is. A kenyérsütés minden fázisához beállítom, egy percig csipog, ha letelt. Volt, hogy elfelejtkeztem róla. Emiatt lett már igen nagy adag öregtésztám, és jobban megsült kenyerem is.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +124 (130 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , , ,
Kategória: Alapanyagok

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

21 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Ami
Receptek: 34 db
Hozzászólások: 3 db
Teljes profil
Összes recept

Milyen jó kis összefoglaló! Kiváncsian várom a többit Limara :)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +4 (from 4 votes)

Comment by Ami — 2010/08/25 @ 12:58

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Nagyon szépen köszönöm az összefoglalót!
Várom a folytatást .)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by Mosolyrend Évi — 2010/08/25 @ 13:23

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Nagyon jó kis összefoglaló!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by Vali — 2010/08/25 @ 14:24

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, várom a további részeket is.
Konkrét ajánlott márkát és típust a kenyérsütő- vagy dagasztógéphez szentségtörés lenne kérni?

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by j.e.d. — 2010/08/25 @ 15:18

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Limara
Receptek: 0 db
Hozzászólások: 9 db
Teljes profil
Összes recept

Köszönöm szépen!:)

Őszintén szólva nem szívesen ajánlok konkrét márkát. Egyrészt, mert nem ismerhetem mindet, másrészt ami nekem bejött, nem biztos, hogy másnak is tetszeni fog. Egy összefoglalót írtam már Milyen gépet vásároljak címmel, érdemes a hozzászólásokat is elolvasni, sok okosság van bennük:
http://limarapeksege.blogspot.com/2010/02/milyen-gepet-vasaroljak.html

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by Limara — 2010/08/25 @ 17:23

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Egy ilyet vagy éppen ezt kerestem, köszönöm szépen! :)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +2 (from 2 votes)

Comment by j.e.d. — 2010/08/25 @ 17:49

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Gratulálok Limara a kezdeményezésedhez.
Több évi kenyérsütés után is ,érdeklődve várom a “titkaidat” :D
Örömmel fedeztelek fel egy újság hasábjain,és érdeklődve várom a Gasztrobloggerek című Tv műsor adását.

További sok sikert.
bau

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by bau — 2010/08/26 @ 10:45

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Kedves Marcsi!
Nagyon Örülök a kezdeményezésnek. Eddig is sokszor ellátogattam csodás sütis oldaladra. Itt összefoglalva sok jó tanácsot kapunk Én is próbálkoztam kenyérsütéssel jénaiban, de ráragadt a sütőpapír a tésztára. Ez mitől lehet?
Köszönöm áldozatos munkádat és várom a további részleteket.

Sok vidám és sikeres sütögetést kívánok!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by gamós andrásné — 2010/08/26 @ 10:58

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Gratulálok a remek ötlethez ! További sok sikert és sokáig maradj ilyen ötletgazda !

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by Mészáros Ilona — 2010/08/26 @ 17:07

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Limara
Receptek: 0 db
Hozzászólások: 9 db
Teljes profil
Összes recept

Köszönöm szépen, nagyon jól esik a kedvességetek!:)

Ha a sütőpapír ráragadt a tésztára, az bizony a sütőpapír hibája. Olyat kellene keresni, ami szilikon bevonatú ( a Lidl-s nagyon jó), csak az nem sül rá, sőt többször is használható.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +3 (from 3 votes)

Comment by Limara — 2010/08/26 @ 18:59

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Jó megint olvsni:). Ki szoktam magamnak nyomtatni az írásaidat, ezt tanácsolom azoknak akik most kezdik a kenyér sütést tanulni, és leginkább fanatikus rajongó vagyo:). és lefűzöm. Ha kell a konyhában megtalálom. De mostanában már a laptop is kikerül a konyhába, így a legkönnyebb. Ügyes vagy:) Puszi

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: -1 (from 1 vote)

Comment by Fruzska — 2010/08/27 @ 07:53

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Nagyon jó írás, gratulálok.

Annyiban tér el a véleményem, hogy jó, ha van mérleged, de nem szükségszerű. Én több mint tíz éven keresztül sütöttem mérleg nélkül. Most már van mérlegem, de még mindig ritkán használom.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by szekercelazac — 2010/08/27 @ 16:47

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Nagyon jó írás, gratulálok!

Annyiban tér el a véleményem, hogy jó ha van mérleg, de nem szükségszerű. Én több mint 10 évig sütöttem mérleg nélkül. Most már van mérlegem, de ritkán használom.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by szekercelazac — 2010/08/27 @ 16:50

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Szeretném tudni ha nincs öregtésztám akkor mennyi éleszövel helyethesíthetem.mert szertném kiprobálni a kenyér sütést.
köszönöm Katalin

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 2 votes)

Comment by Katalin — 2010/10/15 @ 11:52

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)

Szia Limara!

Fantasztikusak a kenyér receptjeid!
Szeretném megkérdezni,hogy mi az aktív kovász?
Köszi!Zsuzso

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by zsuzso — 2011/01/25 @ 18:07

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Kedves Limara!

Már régóta használom a receptjeidet, nagyon szép kenyereket és minden földi jót tudok sütni, de lenne egy problémám. A kenyér és a zsemle is nagyon szép lesz a sütés után, de másnapra, vagy akár már estére is – akárhogyan tárolom is – kiszárad. Légyszíves írd meg, mit kellene csinálnom, hogy a sütés után hosszabb ideig is élvezhető legyen. A választ előre is köszönöm.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: -2 (from 2 votes)

Comment by Edit — 2011/01/30 @ 20:58

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)

Kedves Limara!
Azt szeretném megkérdezni, hogy vajon kenyeret lehet esetleg cserép (Pataky) tálban is sütni? Nem ragad bele?
Nagyon jó receptjeid vannak, a kakaós csigákért oda van a család :)
Köszi a választ. Évi

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 2 votes)

Comment by Nikkx — 2012/03/10 @ 14:02

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Szia Limara! Mostanában próbálgatom a kenyérsütést recepted alapján. A kenyér kinézetre csodaszép.Egy problémám van szeretnék szép nagy lyukacsos belsőt. Ez eddig nem sikerült kissé sürü a közepe pedig gyönyörüen megkel a tészta.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 3 votes)

Comment by Judit — 2012/04/17 @ 14:15

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Szia Limara!Azt szeretném megkérdezni,hogy ezt a kenyeret esetleg lehet e pataki cseréptálban megsütni,mivel nekem nincsen kacsasütő jénaim?Köszi!Üdv.Orsi

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Pallér Orsolya — 2013/07/06 @ 16:04

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Egy konvektoros villanysutoben – hogy erhetem el azt hogy a kenyer pont olyan jo minosegu legyen, mintha kemenceben sutodott volna?
Szep napot kivanok,
Istvan

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Gulyas Istvan — 2014/05/08 @ 19:58

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Fél kg teljeskiőrlésű rozsliszthez 1 csomag szárított élesztő, só és annyi melegvíz, hogy szépen össze lehessen dolgozni. 1 óra kelés után, cserépedényben vagy jénaiban tetővel 40 percet, majd tető nélkül 20 percet sül. Vastag ropogós kérge lesz. Én még köménnyel szoktam ízesíteni. Az edényt ki kell kenni olajjal+lisztezni.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Szilva — 2014/12/03 @ 12:59

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény