Péksuli: Bevezetés

Limara
limarapeksege.blogspot.com/
2010/08/17

A gasztroblogok világában jártas olvasóknak bizonyára nem kell bemutatnunk Limarát, a “kenyérkirálynőt”, aki mostantól a Gasztrotipp hasábjain Péksuli címmel új rovatot indít. Indulásként néhány bevezető gondolat a kenyérsütésről.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +99 (101 szavazat)

Limara vagyok, a Limara Péksége blog szerzője, kétgyermekes családanya.  Nem vagyok pék, soha nem tanultam a szakmát, nem jártam profi pékségben, egyszerűen csak szenvedélyesen szeretek kenyeret, kelt tésztákat sütni. Ez a szerelem már több mint öt éve tart, akkor kaptam édesanyámtól egy kenyérsütőgépet. Ma már tudom, hogy nem csak a gépet, annál sokkal többet is köszönhetek neki.

Eleinte gépben sütöttem a kenyereket, majd kipróbáltam a sütőben sülteket is. Az eredmény elvarázsolt, ámulatba ejtett. Csodálatos kenyeret lehet sütni otthon, töménytelen adalékanyag és E nélkül. Nem kell hozzá más, csak szeretet és lelkesedés.

Kezdetben csak a közvetlen környezetemet fertőztem meg ezzel a szenvedéllyel, ma már a blogon keresztül is egyre többen érdeklődnek, követnek figyelemmel.

Legnagyobb örömömre az utóbbi időben a kenyérsütés igen népszerűvé vált a háziasszonyok körében. Divat a gasztronómia, divatosak a gasztroblogok, megjelentek a kenyérsütőgépek, ezek egész biztosan szerepet játszanak a népszerűsítésben, de nem lehet elhallgatni a bolti kenyerek minőségének romlását sem.

Aki először megérzi az otthon sülő kenyér illatát, menthetetlenül rabjává válik. Sokakat a gyermekkorukra emlékeztet, de akiknek nincs ilyen emléke, azokat is megérinti otthont, családot teremtő hangulata.

Nagyanyáink annak idején igen fáradságos munkával, kézzel, fateknőben dagasztották a tésztát, egyszerre egy egész hétre valót. Nagyapáink ezalatt felfűtötték a kemencét. Egésznapos, kemény munka volt.

Ma már szerencsére sokkal könnyebb a dolgunk. A dagasztás fáradságos munkáját elvégzi a kenyérsütőgép, kemence helyett sütőben süthetünk, a hosszú folyamat alatt alig pár percet kell szánnunk a tésztára. De az élmény ugyanolyan csodás!

Az első kenyér sütése nagy izgalommal jár. Emlékszem, milyen izgatottan figyeltem, vártam az első sütőben sült kenyeremet. Nem volt szép, nem volt tökéletes, de az enyém volt. Büszke voltam rá, örömmel töltött el, szenvedélyem lett a kenyérsütés. Soha nem tanultam a szakmát, a saját tapasztalataim vittek előre, hogy egyre szebb, jobb kenyereket süssek itthon. Ezt a tudást szeretném átadni, megmutatni, lépésről lépésre. Eszközökről, hozzávalókról, hibákról, trükkökről fogok írni. Hogy az első kenyérsütés másoknak is ilyen örömet szerezzen.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +99 (101 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , , ,
Kategória: Alapanyagok, Magazin

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

13 Hozzászólás »

Rendezés: legrégebbi hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
IzEkeePanna
Receptek: 0 db
Hozzászólások: 5 db
Teljes profil
Összes recept

Szia Limara!

Hát megérkeztem én is. :) A periférikus hallásomnak köszönhetem, hogy most itt olvasgatok, netezés közben a paprika TV-ben hallottam a műsorod, amikor elhangzott a bűvös szó “kenyér”, ekkor figyeltem oda és azonnal rád is kerestem. Szuper amit itt létrehoztál! Gratulálok, és sok sok sikert kívánok neked. :)
..azt hiszem holnap megdolgoztatom a kenyérsütőgépet ;)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by IzEkeePanna — 2010/10/30 @ 03:28

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

E.Margitot elfelejtetted a beköszönődben említeni, akitől tanultál mindent. Kár, hogy hamar felejtesz.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: -4 (from 6 votes)

Comment by Szabó Katalin Éva — 2010/09/16 @ 20:26

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
bmargo55
Receptek: 0 db
Hozzászólások: 1 db
Teljes profil
Összes recept

Szia Limara! Volt gépem, de állandóan baja volt igy megfogadtam, hogy nem kell több! Azóta kézzel dagasztok és a szavaiddal élve nagy öröm számomra ahogy “életre kell a tészta” a kezem alatt! Nagyon sok receptedet kipróáltam már és örülök, hogy indul ez a “suli”!Köszönet érte!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by bmargo55 — 2010/08/27 @ 18:14

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Várom a folytatást! Hála neked lassan fél éve nem vettünk bolti kenyeret. Most épp a sörös kenyeredet sütöm már hetek óta, nyami, pedig én nem is szeretem a kenyeret :-D

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by meecee — 2010/08/24 @ 09:12

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Szia Limara! Igaz én már kellőképpen megtanultam tőled kenyeret és pék finomságokat sütni a családom örömére, de mindíg szívesen olvasom a külömböző praktikáidat. Én is sokat próbálkozom az ízek összeállításában, és egyre inkább mondhatom, hogy a kenyereidet kemencében is meg lehet sütni, és igen finomak. A bolti kenyér még friss állapotában is száraz sajnos, de a kenyeredet a kislányaim egy uzsonna alatt képesek megenni. Szó szerint!!! Fél kg kenyér elfogy egy 8, illetve 4 éves kislány kezeiben:). Tehát alíg várom, az írásodat. Puszillak Fruzs

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by Fruzska — 2010/08/20 @ 11:00

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 3.0/10 (1 vote cast)
Limara
Receptek: 0 db
Hozzászólások: 9 db
Teljes profil
Összes recept

Köszönöm szépen!:)
Gabi! Persze, törj össze egy szem C vitamint. Az aszkorbinsav is C vitamin, csak por alakú. Vagy helyettesítheted 1 ek. ecettel vagy egy pohár joghurtról,tejfölről leöntöd a savót és azt használod, mind, mind tökéletes!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +3 (from 3 votes)

Comment by Limara — 2010/08/18 @ 08:35

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Szia Limara! Sajnos aszkorbinsav hiányában nem tudtam megsütni a kenyeremet, de azt javasolták, hogy törjek össze C vitamint. Szerinted…?
Örülök, hogy itt is követhetem a tapasztalataidat.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Gabriella — 2010/08/17 @ 20:50

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Gizi
Receptek: 115 db
Hozzászólások: 14 db
Teljes profil
Összes recept

Nagyon örülök, hogy itt is találkozunk, és tanulhatok tőled. Köszönöm!!!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +2 (from 2 votes)

Comment by Gizi — 2010/08/17 @ 20:22

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Ili49
Receptek: 0 db
Hozzászólások: 1 db
Teljes profil
Összes recept

Sokat tanulok Tőled. Rengeteg újdonságot. Finomabbnál finomabb kelt tésztákat sütök mióta látom a receptjeid.
Köszönet érte!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Ili49 — 2010/08/17 @ 20:00

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Limara
Receptek: 0 db
Hozzászólások: 9 db
Teljes profil
Összes recept

Köszönöm szépen!:)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +2 (from 2 votes)

Comment by Limara — 2010/08/17 @ 17:19

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Kezdetektől olvasom a blogodat. Nagyon örülök, hogy lesz ez a virtuális suli. Gondolom itt is sokat fogok tanulni Tőled.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Pinta35 — 2010/08/17 @ 13:52

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Kata64
Receptek: 34 db
Hozzászólások: 7 db
Teljes profil
Összes recept

Nagyon sokan kezdtük a kenyérsütést az Index topik kebelén, de Te valami tökéletesre vitted!Azt írod a kenyérsütéshez nem kell más csak szeretet és lelkesedés, az idő kimaradt.Nagyon sok mindent tanultam tőled amit itt is köszönök!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 2 votes)

Comment by Kata64 — 2010/08/17 @ 13:31

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Szuper, hogy elkezdted ezt a sorozatot. Gratulálok hozzá.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by Vali — 2010/08/17 @ 10:22

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény