Könyvajánló: Spanyol kulinária

Gasztrotipp
2010/09/27

A Vince kiadó Kulinária sorozatának kötetei már eddig is sok örömet okoztak a gasztromán olvasóknak. A görög, olasz és orosz konyhát bemutató albumok után most megjelent a Spanyol kulinária is.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

A Spanyol kulinária már a címlapjával is vidámságot, életerőt sugall: napsárga háttér előtt két narancs vonzza a tekintetet, az egyik félbevágva. A tartalom is ebben a szellemben készült, a könyvből árad a spanyol életöröm és a természeti kincsek, a föld adományai iránt érzett szeretetet és alázat. Lapozgatva a gyönyörű albumot, beleolvasva a gasztronómiai jellemzésekbe már indulnánk is vadászni, halászni, gyűjtögetni, hogy feltálaljuk a családnak a frissen beszerzett javakat.

Nem csoda, hogy ilyen lélekkel íródott a könyv, szerkesztője az Orosz Kulinária révén már megismert Marion Trutter, akit saját bevallása szerint 6 évesen nyűgözött le Katalónia, mikor szüleivel részt vett egy utazáson, ekkor szállta meg az utazási láz és az ország iránti szeretet. Ez a szenvedély oda vezetett, hogy Münchenben spanyol tanulmányokat is folytatott, és azóta is többször utazott Spanyolországba, hogy tapasztalatait többek között egy ilyen gyönyörű album készítésénél kamatoztassa.

A tekintélyes méretű, rengeteg színes képpel illusztrált album a spanyol tartományok szerint oszlik fejezetekre külön-külön bemutatva az egyes vidékek gasztronómiáját természetesen földrajzi, történelmi, kultúrtörténeti összefüggésekbe ágyazva. Más konyha jellemzi a nedves hűvös klímájú ÉNY-i régiót, más a Földközi-tenger enyhe partvidékét vagy a forró nyarairól és jeges teleiről híres középső területet. Egy azonban közös bennük: a gasztronómia szeretete, mely a legzordabb vidéken is segít elviselni a nehéz körülményeket és összehozza a fazék mellett az embereket.

Lenne mit tanulnunk a spanyoloktól a hazai alapanyagok megbecsülését illetően és a társasági életben is.  Baszkföldön például a txoko névre hallgató zárt gasztronómiai társaságokban fejlesztik a férfiak konyhaművészetüket. A szó eredetileg szögletet, kikötőt jelent, valójában zárt férfitársaságok ezek, melyeknek egy saját egyesületi étterem ad otthont (munka utáni nyugodt „kikötőt”). Egyes tagok akár naponta is ellátogatnak a txokoba, hogy közös főzés keretében megosszák egymással titkos receptjeiket. A jó hangulat érdekében sok helyen tilos a politizálás, a nők pedig csak egy évben kétszer nyernek bebocsátást.

A könyvet olvasgatva nemcsak a közös főzéshez kaphatunk kedvet, de egy kedélyes délutáni  tapas-ozáshoz vagy egy vasárnap reggeli churros-ozáshoz is. A süteményekhez különösen meghozza a kedvet a sok-sok édességrecept:  a spanyolok ugyanis híresen édesszájúak, egyik írójuk össze is számolta, hogy egy naptári év 50 napjára esik saját, jellegzetes sütemény (természetesen egy-egy egyházi ünnephez rendelve). Meglepő, de igaz az a tény is, hogy Barcelonában előbb nyílt cukrászda, mint Párizsban, a spanyolok már 1382-ben nyitottak egyet, míg a franciáknál 1608-ig kellett rá várni.

A nem édesszájúak is találnak kedvükre való recepteket, például a jellegzetes „mar i muntanya”, azaz a „tenger és hegy” típusból: ahol a tenger gyümölcsei és halai egy ételben keverednek a hegy ajándékaival, azaz a zöldségekkel és húsokkal.
A recepteken kívül sok-sok értékes információ található a kötetben a spanyol sajtokról, borokról, olívaolajakról és más híres termékekről is. Ahogy az is kiderül, hogy készül az eredeti katalán kenyér és milyen a jó alioli (fokhagymamártás).

Spanyol kulinária
Vince Kiadó, 2010.
488 oldal
6995 forint

A könyv 16%-os árengedménnyel vásárolható meg a Gasztroshopban.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , , ,
Kategória: Szakácskönyvek

Kapcsolódó cikkek:

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény