Morzsás-szilvás lepény

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 10.0/10 (1 szavazat)
Recepttárba teszNyomtatás

Egy régi-régi Rama receptes kártyán szerepel a recept, nyár nem múlhatott el nélküle egyetlen évben sem! Az eredetije mami süteményes könyvében van, biztos helyen, magamnak leírtam egy füzetbe, mert ez olyan süti, amit nem fedhet el a feledés homálya!

Alul puha kelt tészta, sűrűn megrakva fahéjas szilvával, ami szottyosra-folyósra sül, s a tetején édes morzsa ropogósra pirulva. Egy tartalmas leves után kiváló második fogás is lehet langyosan, de pihentető hétvégéket is megédesíthetünk vele!

Munka vele alig-alig, s ahogy az egész lakást átjárja a készülő sütemény illata... Isteni! Egyik kedvencünk!

Hozzávalók

* 15 dkg margarin
* 1 tojás
* 5 dkg cukor
* 20 dkg liszt
* 1 dl tej
* 2 dkg élesztő
* 2-3 tk. őrölt fahéj
* csipet só
* 1-1,5 kg szilva

Az édes morzsához:

* 15 dkg margarin
* 15 dkg cukor
* 20 dkg liszt

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a puha margarint, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk. 30 percre félretesszük pihenni.

Ennyi idő alatt kimagvaljuk a szilvát: megmossuk, félbevágjuk, magját kiszedjük.

A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!!!

A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a fél szilvákkal, meghintjük fahéjjal.

Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa.

Langyosra hűlve vágjuk csak fel!

Címkék, kategóriák

Elkészítési idő: 1 óránál több
Tájegység: német
Típus: desszert, sütemény, vegetáriánus étel
További címkék: gyümölcsös sütemény, kelt tészta, margarin, őrölt fahéj, szilva, tej, tojás
Kategória: Recept

Kapcsolódó receptek:

Morzsás-meggyes süti
Szilvás-túrós pite
Szilvás lepény
Szilvás Torta Tatin
Egyszerű szilvás süti
Szilvatorta rumos-szilvás habbal
Könnyű szilvás süti
Púpos csokis-szilvás sütemény
Fordított szilvatorta
Túrós batyu




Képek

Szerző

ChefViki
Receptek: 41 db
Hozzászólások: 0 db
Teljes profil
Összes recept
Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

1 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

30 deka liszt kell a tészta alapjához.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Tóth Irén — 2017/12/12 @ 14:16

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény