Narancsos-csokoládé torta paleo módra (glutén-,laktóz-,és cukor mentes)

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 7.4/10 (5 szavazat)
Recepttárba teszNyomtatás

A torta alapját képező csokoládés piskóta recepjének dícsérete Elana Amsterdamot illeti, aki egy nagyszerű glutén mentes oldalt vezet, ahol mandula liszttel dolgozik, és legtöbb receptjében cukor mentes is. A tészta ízvilága tökéletesen visszahozza, amire vágyunk egy csokoládé tortában: habos állag, mély kakaó íz, olyan, mintha olvadt csokoládéból állna, mégis cukor és csokoládé nélkül készült. Azonban az textúrája annyira habkönnyű, hogy igen gyengéd hozzáállást kíván, és bár én keresztben ketté szeltem, csakis erős idegzetűeknek ajánlom, mert nagyon lassúnak kell lenni. Ennek ellenére meg kell mondjam, a legjobb csokoládés piskóta, amit valaha ettem, cukorral vagy anélkül. És bár a recepten annyi változtatást eszközöltem, hogy az előírt agávé mennyiség 3/4-ét raktam bele méz formájában, még így is kissé édes a mi ízlésünknek. Még szerencse, hogy a krém kellemesen savanykás, így tökéletes kontrasztot ad a lágy piskótának.
A narancs krém teljes mértékben az én művem. Nagyon sokat gondolkodtam rajta, hogyan készíthetnék 100%-osan paleo torta krémet, ami azt jelenti hogy cukor, tejtermék, glutén és lektin mentesen (lektint tartalmaz a rizs- és szójatej is). De nekiálltam este 10-kor és nem nyugodtam hajnali 1-ig, az eredmény pedig kárpótol minden fáradtságért: gazdag, krémes állag, igazán átható, selymes narancs íz. (Nem tart 3 óráig, csak kísérleteztem, kb. fél óra alatt megvan!) Minden, amit várhatok egy narancsos krémtől.
Azt hiszem mondanom sem kell, hogy a pillekönnyű csokoládés piskóta és a lágy narancskrém tökéletes párosítás. Igazi ünnepi torta.

Hozzávalók

18cm-es tortaformához


A tortához:
160g mandulaliszt (mandula porrá aprítva)
25g Holland kakaópor
2 tojás
1/4tk só
1/2tk szódabikarbona
150ml méz/agávé (kevésbé édesszájúaknak 100 is elég)
1tk vanília kivonat


A krémhez
2dl kókusztej
(bolti vagy elkészítése nemsokára a blogon! Amúgy nem kell megijedni, nem lesz kókusz ízű egyáltalán!)
3dl frissen facsart narancs lé+rost
2tk méz/agávé
5 tojássárga
4ek kókuszolaj
2tk Dr. Oetker kukorica keményítő

Elkészítés

A tortához ledaráljuk a mandulát finomra, majd összekeverjük a kakaóval, sóval és szódabikarbonával.
Egy másik tálban a két tojást összekeverjük a vaníliával és mézzel.
A mandula "lisztet" hozzákeverjük a kakaós tojás keverékhez, majd mehet a sütőbe 175°C-on 30 percre.


A kókusztejet érdemes otthon elkészíteni, mert olcsóbb, finomabb, egyszerű, és még friss kókuszreszelék is marad, elkészítését a kókusz megpucolásától kezdve nemsokára felrakom a blogba képekkel.
Tehát a krémhez a narancs levét és rostját felrakjuk főni, és lekvárosítjuk kb. 30 percig.
Közben a kókusztejet is felrakjuk, hogy felforrjon.
Majd felverünk 5 tojás sárgáját 2tk mézzel, és mikor a narancslekvár kihűlt hozzákeverjük.
Ha a kókusztej felforrt, akkor lehúzzuk a tűzről és a tojásos-narancshoz öntjük lassan, folyamatos keverés közben, majd visszarakjuk a tűzre és lassú tűzön krémmé főzzük. A végén egy kis vízben elkeverjük a kukorica keményítőt és hozzáöntjük a krémhez, majd felforraljuk. Hozzákeverjük a kókuszolajat is, és egy tálban hagyjuk kihűlni, majd a hűtőben tároljuk a torta megkenéséig.

Címkék, kategóriák

Elkészítési idő: 30-60 perc
Napszak: Ebéd, Vacsora
Tájegység: fúziós, magyar
Típus: desszert, torta, vegetáriánus étel
Kategória: Recept

Kapcsolódó receptek:

Banános energiagolyók (glutén-, laktóz-, cukor mentes, paleo)
Banános forró csokoládé: krémes, édes kényeztetés felsőfokon (glutén-, laktóz-, és cukor mentes)
Mogyorós-csokoládé torta: amikor a Mennyországba vezető út Nutellával van kikövezve (liszt-, laktóz- és cukor* mentes)
Répás muffin forradalmasítva (glutén-, laktóz- és cukor mentes)
Kókuszos dió torta, csokoládé krémmel (liszt-,laktóz-,és cukor mentesen)
Mákos-kókuszos-almás szelet (glutén-,laktóz-,és cukor mentes)
Marokkói paradicsomos húsgombóc (liszt-, laktóz-, és cukor mentes)
Mákos-kókuszos szelet almával bolondítva (glutén-, laktóz-, és cukormentes)
Csokis kávé frappé (glutén-,laktóz-,és cukormentes)
Gourmet csokoládébonbon: a bűntudat nélküli nasi (glutén-, laktóz-, és cukormentes)




Képek

Szerző

Pocak Panna
Receptek: 36 db
Hozzászólások: 0 db
Teljes profil
Összes recept
Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

5 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Szia ! Írtad , hogy a kókusztej készítéséről adsz tanácsot . Hol keressem ezt a “receptet” ? Márti

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Fényesné Márti — 2011/07/25 @ 14:38

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Kedves Márti!

Itt találod meg a kókuszreszelék alatt: http://pocakpanna.blogspot.com/p/alapanyagok.html

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Pocak Panna — 2011/07/25 @ 16:44

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Megsütöttem és nekem sajnos nem ilyen lett a piskótája, mint a képen!
Teljesen tömör és nehéz lett, egyáltalán nem jött fel.
A receptet pontosan követtem, csak én Bio mandula lisztet használtam, mi lehetett a gond?
Szerintem a tojásokat szét kellett volna választani, hogy a fehérje felverve lazîtsa a tésztát, de a receptben nem ez van.
Van Tipped?
Előre is köszi a válaszod!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Gacsiv — 2013/05/25 @ 20:44

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Gigalike!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Ferincz Hajnalka Rita — 2013/10/23 @ 20:00

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Sziasztok,
Én megcsináltam ezt a tortát és irtó jól sikerült!! A párom, aki rühelli az egészséges életmód alap ételeit, mert ha megtudja, h vlmiben nincs cukor, akkor rá sem néz….nos ebből 4-t vett egymás után!! Döbbenet volt, ja és a torta még aznap este elfogyott , pedig csak ketten voltunk rá :)
Nem teljesen követtem a receptet, mert az otthoni anyagokból akartam dolgozni. Szódabikarbona helyett pici szalakáli és fél cs sütőport használtam , illetve kukorica keményítő helyett burgonyakeményítőt. Plusz a tésztába fahéjat és citromreszeléket és egy kevés cukormentes szilvalekvárt tettem. Mézből nagyon keveset tettem , inkább xilittel édesítettem, ahol kellett. Érdemes kipróbálni így!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Kathy — 2013/10/25 @ 12:49

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény