Szezonális kedvencünk: a füge

Studer-T. Veronika
http://edeseskeseru.blogspot.com
2010/09/13

A klasszikus őszi gyümölcsök mellett ne feledkezzünk meg a fügéről sem. Aszalva könnyebben hozzájutunk, de manapság már frissen is beszerezhető sok helyen, így bátran kísérletezhetünk vele.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +4 (4 szavazat)

A füge egy valóban ősi gyümölcs, talán egyike a történelemben és az irodalomban is legtöbbet emlegetett gyümölcsöknek. Azt ugye már mondani sem kell, hogy az őskorban is ismerték, ugyan a mai füge már nem nagyon hasonlít ősi rokonához.

A sumér birodalomban gyógyszerként fogyasztották, az ókori Egyiptomban pedig hatalmas területen termesztették és fügeszüret idején szelídített majmokkal szüreteltették. Azonban vitathatatlanul a görögök és a rómaiak voltak a füge szakértői. Nem meglepő, hogy mondáikban is megörökítették.A görög mitológia szerint Déméter hálából teremtette a fügét Attikán, mert megvendégelték. Homéroszt is megihlette ez a csodás gyümölcs, a római legendában pedig a városalapító Romulust és Remust egy fügefa alatt szoptatta az anyafarkas.
Ki gondolná, hogy a füge még háborúkért is felelős? Cato mesterkedése nyomán például Róma hadat üzent Karthagó ellen, mivel a római bölcsek szebbnek találták a fügéjüket.
A vallásban is kivívta előkelő helyét. A legenda szerint Buddha egy fügefa árnyékában világosult meg, a bibliai Ószövetségben pedig az “ígéret földjének” egyik ajándékaként is szerepel. A legenda szerint a fügét a törökök hozták magukkal Magyarországra és először a Gellért-hegy déli lejtőjére telepítették a kivágott szőlők helyére.
Már Hippokratész is megemlékezett a füge gyógyító természetéről. Kiemelkedően magas a kálium és B-vitamin tartalma, fogyasztása többek között elősegíti a vér tisztulását és könnyíti az emésztést. Sok felhasználási módja létezik, például Olaszországban pörkölik, őrlik és kávét is készítenek belőle. Frissen fogyasztva kitűnő,  sajtok csodálatos kísérője, jellemzően azonban szárítva jutunk hozzá.

Mézes tejberizzsel töltött füge

Hozzávalók:
12 db friss füge
10 dkg risotto rizs
fél liter tej
kb. 2-3 ek méz (vagy cukor)
fél tk fahéj
csipet szerecsendió

Forraljunk fel fél liter tejet egy csipet sóval és a fűszerekkel. Adjuk hozzá a rizst, és közepes lángon főzzük 30 percet, amíg megpuhul. Ha elkészült, akkor keverjük hozzá a mézet.
Vágjuk le a füge tetejét, a belsejét pedig kaparjuk ki, daraboljuk fel és forgassuk hozzá a tejberizshez. Töltsük meg a fügét rizzsel, tegyük rá a tetejét és alufóliával fedjük be. 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percet. Hidegen és melegen is kiváló.
VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +4 (4 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , ,
Kategória: Alapanyagok

Kapcsolódó cikkek:

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény