Babamenü: Ötletek reggelire

Herczeg Gabi
www.flat-cat.hu
2010/10/14

A reggeli sokszor kapkodós, sietve letudott része a napnak, pedig kevés munkával is igazi kényeztető ételeket varázsolhatunk az asztalra, ha máskor nem, hát egy ráérős hétvégi reggelen.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +4 (4 szavazat)

Mini kuglóf

A legjobb benne, hogy előző este összeállítható, és másnap mire bemelegszik a sütő, már meg is kelt másodjára a tészta, és fél órán belül az asztalon a gőzölgő, meleg péksütemény. Bár a tészta készülhet fele-fele arányban rétes és átszitált teljes kiőrlésű búzalisztből , de én most tisztán csak réteslisztből készítettem.

Hozzávalók 6 darabhoz:

20 dkg rétesliszt (BFF-55)
2 dl tej
10 dkg vaj
2 tojás sárgája
2 ek nádcukor
5 dkg mazsola
1 dkg friss élesztő
1 csipet só
liszt, vaj a formákhoz

A vajat felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a tejet és kézmelegre langyosítjuk (de ne melegítsük fel ennél jobban). Feloldjuk benne az élesztőt a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, a sót, és habverővel alaposan kidolgozzuk a meglehetősen lágy, már-már folyós tésztát. Félretesszük, megvárjuk amíg buborékok jelennek meg benne és a térfogata nagyjából a másfélszeresére nő, majd folpack fóliával letakarjuk és éjszakára a hűtőbe kerül.
Másnap a tésztát átkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát, majd kivajazott, kilisztezett szufléformába (vagy teáscsészékbe) adagoljuk, úgy hogy a tészta nagyjából a felét töltse csak ki a formáknak. Meleg helyre, például a tűzhely tetejére félretesszük kelni, amíg a tészta el nem éri a forma peremét. Közben előmelegítjük a sütőt.
A megkelt kuglóf tetejét sütés előtt meg lehet hinteni egy kevés nádcukorral, majd a sütőbe kerül és 180°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) fél órán át sül.
A kuglófokat rácsra borítva hűtjük ki.



Banános- túrós muffin zabpehellyel

Ez az éppen csak édeskés sütemény már előző este is elkészíthető, és nemcsak reggelire, de tízóraira is nagyszerű. Bár enyhén édes, de a teljes kiőrlésű búzaliszt, túró, zabpehely és banán miatt tápanyagokban nagyon gazdag, és tapasztalatom szerint a legválogatósabb kisgyerekek is szívesen fogyasztják.

Hozzávalók 12 darabhoz:

10 dkg rétesliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt átszitálva (ha nincs, rétesliszttel helyettesíthető)
6 dkg zabpehely (finomra hengerelt)
2 banán (tisztítva mérve 25 dkg)
4 tojás
10 dkg vaj
25 dkg túró
2 ek nádcukor
2 ek vaníliás cukor (házi vagy Bourbon)
1 púpos tk sütőpor (4 gr)

A banánt villával pépesre törjük, majd hozzáadjuk az olvasztott, kihűtött vajat, a tojásokat, a túrót, a cukrokat, jól kikeverjük, végül hozzáforgatjuk a zabpelyhet és a sütőporral elkevert liszteket is.
Muffinkapszlikkal bélelt muffinsütőbe kanalazzuk a tésztát, majd előmelegített sütőben 180°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 35 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a sütési idő végén a tésztát.
Rácsra szedve hűtjük ki.



Házi májkrém

Készülhet csirkemájból vagy pecsenyekacsa májából, nagyon hamar összeállítható és remek alternatívája a bolti változatnak.

Hozzávalók:

25 dkg pecsenyekacsa (vagy csirke) máj
5 dkg vaj
0,5 dl tejszín
1 közepes fej vöröshagyma (4-5 dkg)
3 gerezd fokhagyma
1 tk szárított majoranna (a csirkemájhoz) vagy 1 ág rozmaring (a kacsamájhoz)

A májat megtisztítjuk a nagyobb erektől, kötőszövetes részektől, majd nagyobb kockára vágjuk. A hagymát, fokhagymát nagyjából feldaraboljuk. A vajon üvegesre sütjük a hagymát, majd hozzáadjuk a májat és a fokhagymát, valamint a majorannát vagy rozmaringot is. Ahogy a máj átsült (ha kettévágunk egy kockát, láthatjuk hogy már nem rózsaszín), hozzáadjuk a tejszínt, ezzel épp csak egyszer felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Sózzuk, ha volt benne rozmaring ág, azt kihalásszuk, majd botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Még melegen üvegbe töltjük és miután kihűlt, hűtőben tároljuk.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +4 (4 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Magazin

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény