Egy csokoládéműhely titkos élete

Gasztrotipp
2010/10/28

Nemrég néhány gasztrotippes szerzőtársunkkal felkerestük a ChocoMe csokimanufaktúrát az angyalföldi pálmafák között. Képes beszámolónk következik.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +13 (13 szavazat)

Mészáros Gábor csokoládémester (chocolatier) és cukrászsegédje fogadott bennünket egy szombati napon reggel tíz órakor a kis üzemben. A hétvége ellenére már javában folyt a munka, a csokitemperáló gépek szorgalmasan keverték a háromféle anyagot (ét-, tej- és fehércsoki), hogy kialakuljon a csoki megfelelő kristályszerkezete. Gábor büszkén mutatta a nemrég beszerzett két új gépet: az első, 15 kg csokira kalibrált gép mellett két 50 kg-os dolgozik. A hétvégi munka nem ritka a műhelyben, úgy beindult az üzlet, hogy ketten is alig bírják, pedig hétköznap is reggel 9-től legalább este 9-ig készülnek a csokik. Inspiráló a közeg, csábítanak az illatok, olvad a csokifolyam, de néhány óra elteltével a derekunkban érezzük, hogy nem olyan könnyű munka ez.

Hogyan készül a kézműves csoki?

Elsőként Gábor nagy zsákokból csokipasztillákat önt a temperálógépbe, beállítja a megfelelő hőmérsékletet és várja, hogy kialakuljon az ideális kristályszerkezet. Ha ez megvan, egy nagy tölcsérrel csokit tölt a műanyag sablonba, majd egy roppant hangos rázógépen kirázza a csokiból a légbuborékokat. Ekkor a konyhapulton folytatódik a munka: a vevők kívánsága szerint különböző feltétek kerülnek aprólékos műgonddal a csokitáblákra (itt már a kézi munkáé a főszerep). Végül a hűtőbe kerülnek a táblák, ahonnan dermedés után becsusszannak egy-egy átlátszó zacskóba, majd a díszdobozba.

chocome csokiműhely

A rendelések egy része a webshopos felületre fut be, de egyre több céges megrendelés is érkezik, sőt a ChocoMe csokik egyre több gourmet szaküzletben is elérhetők.
Már készül egy ünnepi Mikulás-tábla is, melynek első verzióját mi is láthattuk.

A feltétek arzenálja

Míg a temperálógépek dolgoztak, mi a feltéteket kóstolgattuk, melyek közül egy táblára legfeljebb 5 választható. Van sok-sok fűszer, az ismertebbek mellett kardamom, curry,  narancsos bors, ötféle chili (még bozontos chiliszálak is), sőt még köménymag is választható. Vannak olajos magvak (pl. brontei pisztácia), aszalt és liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsök. Ez utóbbiaknak hihetetlen intenzív íze van, a szájban megpuhulnak és ízre teljesen a friss gyümölcsre hasonlítanak. Másik kedvencünk a kandírozott virágszirom kategória: az ibolya, a rózsa és a jázmin is nagyon különleges.

chocome csokitáblák

Miután mindent végigkóstoltunk, a különleges sókról sem feledkezve meg (pl. hawaii fekete só, vörösboros tengeri só), mindenki választhatott kedvére egy-egy feltétkombinációt, melyet aztán Gábor ajándékba el is készített. Mi a magunk részéről a már korábban kóstolt, nagyon selymes, olvadó fehércsokialap mellett döntöttünk és rá a mester egyik kedvenc kombinációját kértük: őrölt koriandert, aszalt vörösáfonyát, liofilizált eperdarabokat és pirított mandulát. Társaságunkban volt olyan, aki a ChocoMe történetében először bevállalta a köménymagot is étcsokiágyon.

A többiek beszámolója Az élet napos oldalán és a Makkakonyhán olvasható.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +13 (13 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , ,
Kategória: Csoki

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

3 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Végre valaki itthon is gyárt ilyen csokikat, de maga az ötlet nem újdonság!
pl. : http://www.createmychocolate.com/
vagy: http://www.myswisschocolate.ch/
vagy: http://www.choccreate.com/
stb.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: +1 (from 1 vote)

Comment by Kovács János — 2011/02/13 @ 14:49

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Hol van ez az üzem??

:)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Zsuzsi — 2011/03/01 @ 16:30

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

[...] A hétvégén néhány bloggertársammal lehetőségem volt meglátogatni a ChocoMe csokimanufaktúrát és az ott dolgozó Mészáros Gábort. Korábban már beszámoltam a vállalkozás indulásáról, most pedig már egy jól működő, szépen fejlődő kis üzembe nyertünk bepillantást. Az élménybeszámolót a Gasztrotippen olvashatjátok. [...]

Pingback by ChocoMe testközelből | Étel, ital, kicsi Vú — 2012/09/13 @ 08:23

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény