Babamenü: halburger és gyümölcsturmix

Herczeg Gabi
www.flatcat.hu
2010/11/12

A hal nem tartozik a gyerekek (vagy akár a felnőttek) körében a népszerű ételek közé. Pedig egészséges, fehérjében és értékes zsírsavakban gazdag, egyéb zsírokban szegény. És még az íze is jó.
A népszerűséghez pedig néha elég csak megtalálni a megfelelő formát: halburger és bundás halrudacskák, egyszerűen, házilag. A végére pedig két turmix, hogy a desszert se maradjon el.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +5 (5 szavazat)

A halak megkedveltetését érdemes a semlegesebb ízű, szálkamentes fajtákkal kezdeni, ezek közül a pangasius (cápaharcsa) könnyen beszerezhető jó minőségben, akár frissen is. Érdemes próbálkozni még a tilápiával, illetve a hazai fajták közül a busával. Ezeknek az íze viszonylag semlegesnek mondható, kaphatóak szálkamentes filékben (illetve a busából könnyű őket eltávolítani), az áruk pedig barátságos. Persze az elkészítés sem mindegy, a natúr sült filé helyett kezdetben a gazdagabb fűszerezésű halételeket válasszuk, ami lehet a gyorséttermekben kapható, gyerekek körében közkedveltebb ételek házi, egészségesebb változata. Végül pedig két turmix, desszertként, csak hogy teljes legyen a gyorséttermi élmény otthon is.

Halburger

A halburger egy halpogácsából, zöldségekből, öntetből és egy házi zsemléből áll, amit persze idő hiányában lehet jó minőségű bolti péksüteménnyel is helyettesíteni. A halpogácsára kerülhet majonéz, házi, de a tejföl is jó választás, ha a baba még nyers tojást nem ehet, vagy tartunk a szalmonellától.

Hozzávalók 8 db-hoz:
50 dkg fehér húsú halfilé
1 tojás
4 csapott ek zsemlemorzsa
1 kis fej piknikhagyma (vagy 3-4 dkg vöröshagyma)
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy 4 ek szárított petrezselyem)
2 ek citromlé
olaj

A halat késsel apróra vagdaljuk vagy ledaráljuk, majd összegyúrjuk a tojással, zsemlemorzsával, nagyon finomra aprított (vagy szintén darált) hagymával, fokhagymával, finomra metélt petrezselyemzölddel, citromlével, sóval. Tojásnyi gombócokat formázunk a masszából, ezeket ellapítjuk, majd nagyon kevés olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük mérsékelt láng felett. A félbevágott zsömlékbe halpogácsa, lilahagyma, salátalevél és tejföl kerülhet, de mehet bele majonéz, paradicsom is, ízlés szerint.

A házi zsemle hozzá egy ricottával gazdagított tészta, ami így azon túl, hogy sokáig puha marad, még fehérjében is gazdagabb a hagyományos zsömlénél, az elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ricotta helyett lehet hozzá azonos mennyiségben sovány túrót is használni, a lényeg, hogy krémes, apró szemcséjű, vizes állagú legyen.

Ricottás zsemle

Hozzávalók 8 db-hoz:
40 dkg rétesliszt
12,5 dkg ricotta
25 dkg natúr joghurt
3 dkg puha vaj
1 ek (nád)cukor
1 tk só
1,5 dkg friss élesztő
tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz

Az élesztőt a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk rugalmas, sima felszínű tésztává, ami a kéztől szépen elválik. A kelesztőtálat letakarva félretesszük, amíg a tészta duplájára nem kel.

Átgyúrjuk, 8 részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük, amiket kissé ellapítunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe kerülnek még fél órára kelni. A tetejüket közben lekenjük elhabart tojással kétszer, a második kenés után pedig meghintjük szezámmaggal. Előmelegített sütőben 200°C fokon 20 percig sütjük, amíg a tetejük kissé megpirul. (villanysütő, alsó-felső sütés) Rácsra szedve hűtjük ki.

Megjegyzés: Ha 2 év alatti a gyermek, a szezámmagot inkább hagyjuk el az ő zsemléiről.

Halrudacskák sütőtökös krumplipürével

A mirelit változat helyett. Percek alatt összeállítható és sütőben sül bő olaj helyett, így igazából a bolti változatnál kevesebb munkával készíthető el. A krumplipürébe rejtett sütőtök pedig értékes A-vitaminforrás télen a gyereknek.

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg fehér húsú halfilé
2 tojás
3 gerezd fokhagyma
1 ek szárított kakukkfű
zsemlemorzsa
olaj
60 dkg krumpli (tisztítva mérve)
30 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
1 kis fej hagyma
2 dl tej
3 dkg vaj

A halfilét papírtörlővel teljesen szárazra itatjuk, majd 2 centi vastag csíkokat vágunk belőle. A tojást elhabarjuk a finomra aprított vagy reszelt fokhagymával, a mozsárban vagy az ujjainkkal porrá őrölt kakukkfűvel és sóval. A halat a tojásba forgatjuk, majd a zsemlemorzsába.

Sütőpapírral leterítünk egy rácsot (ez akár a sütőben található tartórács is lehet), ezt vékonyan megkenjük olajjal, erre fektetjük a halszeleteket. Olajat csepegtetünk a tetejükre, pár csepp elég, nem kell sok belőle. Ha van olajspray otthon, használjuk azt hozzá. Előmelegített sütőben 15 perc alatt sülnek aranyszínűre 200°C fokon villanysütőben, légkeveréssel.

Közben a püréhez a krumplit és a sütőtököt is kockázzuk fel, a hagymát vágjuk nagyon finomra, és a zöldségeket kevés sóval fedő alatt, kis lángon pároljuk puhára a tejben. Ezzel a módszerrel nem főzzük ki a tápanyagokat, sem az ízeket a zöldségekből. Ha megpuhultak, adjuk hozzá a vajat, és habverővel vagy krumplinyomóval pürésítsük, ízesítsük szerecsendióval.

Tálalásnál a rudacskák és a püré mellé lehet még adni vajon párolt borsót, néhány gerezd citromot is, nálunk a halnak citromlével megcsepegtetve lett a legnagyobb sikere.

Csokis banánshake

Hozzávalók 1 adaghoz:
1 banán
2 dl tej
1 csapott tk kakaópor
1 tk vaníliás cukor

A kakaóport kevés tejjel csomómentesre keverjük és felforraljuk, majd ha a kakaó feloldódott, lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a maradék tejet is. Kihűtjük és turmixgépben a banánnal turmixoljuk.

Megjegyzés: Ha ennél is sűrűbb, jeges shaket szeretnénk készíteni, akkor a banánt darabokra vágva fagyasszuk le, és így adjuk a turmixhoz. Ehhez azonban egy nagy teljesítményű turmixgépre van szükség.

Sütőtökös shake

Hozzávalók 1 adaghoz:
10 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
2 dl tej
½ kk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk méz

A sütőtököt kockázzuk apróra, majd a mézeskalács fűszerkeverékkel együtt a tejben fedő alatt, kis láng felett főzzük puhára. Adjuk hozzá a mézet, hűtsük ki és turmixoljuk.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +5 (5 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Magazin

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény