Csokoládés-gyömbéres körtetorta

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0.0/10 (0 szavazat)
Recepttárba teszNyomtatás

Egy roppant különleges és finom torta a szülinapomra, magamnak...

Hozzávalók

A tésztalaphoz:
150 g étcsokoládé 1 evőkanál vajjal megolvasztva
70 g puha vaj
5 tojás
70 g nádcukor
kevés rum
150 g darált mandula (nálam héjas, késes aprítóban őrölve)
1 teáskanál sütőpor
A marcipánréteghez:
1 kisebb tömb marcipán
A körtekrémhez:
kb. 850 g körte (zamatos vilmos a legjobb)
3 dl körtelé + 50 ml (nálam almalé, melyben 1 körtét elturmixoltam és adtam hozzá 2-3 evőkanál cukrot)
3 evőkanál zselatin vagy kb. 4 evőkanál étkezési keményítő
A gyömbéres tejszínkrémhez:
500 ml tejszín
1 tasak Zselatin Fix
1-2 teáskanál őrölt gyömbér
50 g apróra vágott kandírozott gyömbér
ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukor (de akár el is hagyható)

Elkészítés

Az alap elkészítése:
A kapcsos tortaforma oldalát vajazzuk ki, alját béleljük ki formára vágott sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A csokoládét olvasszuk meg a vajjal.
A tojásokat válasszuk ketté.
A fehérjét csipet sóval, verjük kemény habbá.
A puha vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá tojások sárgáját és az olvadt, max. langyos csokoládét.
A keverékhez adjuk hozzá a sütőporos mandulát, majd forgassuk hozzá a tojásfehérjét is.
Öntsük a masszát az előkészített formába, majd tegyük a sütőbe és süssük kb. 30-35 percig (sütőfüggő; a végén tűpróba, hogy megsült-e).
A lapot hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt nyújtsuk vékonyabbra a marcipánt, a tortaformáról kattintsuk le a karimát, és azzal vágjuk körbe, majd helyezzük rá a marcipánlapot a kihűlt tortalapra, és tegyük vissza a keretet (sőt még többrétűen hajtott alufóliát is tekerhetünk a tortalap köré, mert így nem fog oldalra lefolyni semmi, hiszen a sütés közben ugye valamennyire összemegy a tortalap és elválik a kerettől).
A körtés réteghez:
A körtéket tisztítsuk meg, vágjuk kisebb kockákra, majd helyezzük egyből a körtelébe (vagy almalébe, és akkor egy-két botmixeres turmixolás és némi cukor hozzáadással is segítsünk), hogy ne barnuljon meg.
Itt két lehetőségünk van, eldönthetjük, hogy zselatinnal vagy keményítővel szeretnénk megdermeszteni a krémet.
Nekem a zselatinos megoldás most nem akart bejönni (pedig eddig életembe csak egyszer volt gondom ezzel), és egyszerűen nem akarta megdermeszteni a körtés főzetet, pedig 3 evőkanál zselatin 3 dl folyadékhoz, bőven elég kell hogy legyen. Ezért jött utána a keményítős megoldás, amivel már sikerült megdermeszteni a krémet.
Szóval én inkább a keményítős verziót javaslom eleve, hogy ne bosszankodjunk, ha valami nem úgy sül el, ahogy kellene.
Ehhez egy kevés körtelében elkeverem a keményítőt, a körtét felforralom és pár percet hagyom puhulni a körtelében (vagy almalében), majd folyamatosan kevergetve hozzáöntöm a keményítőt és besűrítem.
Félreteszem hűlni kissé.
Ha már nem forró, akkor rákanalazom a marcipánnal borított tortalapra, elsimítgatom, hogy egyenletesen terüljön el, majd hűtőbe teszem.
A körtekockákból egy keveset félretehetünk a tálaláshoz.
A gyömbéres tejszínhez a tejszínt elkezdem habbá verni a gyömbérporral, ha már van egy kis tartása belekeverem a Zselatin Fixet, végül a porcukrot is, ha kell.
Beleforgatom a kandírozott gyömbérdarabkákat is, amiből egy keveset félreteszek a tálaláshoz.
Ráhalmozom a tortára, majd hűtőbe teszem, amíg megdermed.
A félretett gyömbérkockákkal, körtedarabokkal és esetleg, ha valakinek úgy tetszik, kakaóporral vagy étcsokoládé darabákkal megszórva tálaljuk.

Tapasztalatok

http://ildinyo.blogspot.com/2010/10/csokolades-gyomberes-kortetorta.html

Címkék, kategóriák

Elkészítési idő: 1 óránál több
Típus: desszert, sütemény, torta, vegetáriánus étel
További címkék: csokoládé, étcsoki, gyömbér, kandírozott gyömbér, karácsonyi étel, kevert tészta, körte, mandula, marcipán, őrölt gyömbér, tejszín, tojás, zselatin
Kategória: Recept

Kapcsolódó receptek:

Csokoládés gyümölcskenyér torta
Karácsonyi puding gyömbéres-fehérboros körtepürével
Csokoládés körtetorta mogyoróval
Gyömbéres – zöld teás praliné
Sütőtökös-csokoládés muffin mascarponés habbal
Csokis-körtés túrótorta
Gyömbéres-datolyás brownie
Gyömbéres és fügelikőrös trüffel
Csokoládés-narancsos kuglóf
mézkaramellás körtetorta




Képek

Szerző

ildinyo
Receptek: 23 db
Hozzászólások: 0 db
Teljes profil
Összes recept
Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

1 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Elkeszitettem a baratnom szuletes napjara , tokeletes valasztas volt koszonom szepen. Im… PM :)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Hzs — 2016/09/09 @ 16:04

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény