Joghurtos-fehér csokoládés máktorta

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 6.5/10 (2 szavazat)
Recepttárba teszNyomtatás

Hozzávalók

A tortaalaphoz:
4 db tojás
120 g cukor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor
4 ek víz
130 g liszt
2 tk sütőpor
1 csipet só
200 g darált mák
1 tk őrölt fahéj
½ tk őrölt szerecsendió
½ tk őrölt szegfűbors
½ tk őrölt szegfűszeg

A tortalap locsolásához:
¾ csésze eszpresszó
4 ek Amaretto

A krémhez:
2 db tojás
2 ek cukor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor
130 g fehércsokoládé
6 lap zselatin
500 ml joghurt
400 ml tejszín

Elkészítés

A tortaalaphoz a lisztet összekevertem a sütőporral, a sóval, a mákkal és a fűszerekkel. A tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a vízzel habosra vertem. Majd hozzákevertem a fűszeres-mákos lisztet.
175 °C-ra előmelegítettem a sütőt. Egy 26 cm ∅ tortaformába simítottam a masszát és 30 percig sütöttem (tűpróba). Hagytam hűlni, majd kivettem a formából és félretettem a teljes kihűlésig.
A krémhez a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra vertem. Közben nagyon alacsony hőmérsékleten kis lábosban felolvasztottam a csokoládét – vigyázni kell, nagyon hamar megég. A zselatinlapokat pedig kb. 100 ml vízben hagytam puhulni.
Amikor a tojásos krém elég habos és sűrű lett, belecsorgattam az olvadt csokoládét – nem is nagyon kell hűteni a fehércsokoládét, nagyon alacsony hőmérsékleten olvad – és elkevertem.
A zselatinlapok közben megpuhultak, azt is alacsony hőmérsékleten olvasztottam fel állandóan kevergetve. Kissé hagytam hűlni, majd azt is a krémhez adtam, simára kevertem.
A krémet a hűtőbe tettem, és kb. 5-10 percenként ellenőriztem, elkezdett-e dermedni. Minden ellenőrzésnél átkevertem, hogy nehogy csomós legyen. Amikor elkezdett dermedni – ilyenkor kissé pudingszerűen remegős kezd lenni – felvertem a tejszínt, de nem túl keményre. Tartsa meg már a formáját, de ne legyen olyan igazi kemény tejszínhab. A tejszínt ⅓-át a krémhez adtam, elkevertem, a többit pedig már óvatosan forgattam bele. Visszatettem a hűtőbe, amíg a tortalapot kettévágtam. Az alsó lapot egy tálcára tettem, tortakarikát raktam köré, meglocsoltam a kavé és Amaretto keverékének felével. Következett a krém fele. Ráraktam a másik lapot, azt egy kicsit megszurkáltam fogpiszkálóval, hogy könnyebben igya be a likőrös kávét. Ezután ráöntöttem a krém másik felét és elsimítottam. Hűtőbe tettem a krém teljes dermedéséig, ez legalább 2 óra, de jobb egy éjszakára a hűtőben hagyni.
Leszedtem a tortakarikát, megszórtam kakaóval és csokoládéreszelékkel meg -forgácsokkal.

Címkék, kategóriák

Elkészítési idő: 1 óránál több
Típus: desszert, sütemény
Kategória: Recept

Kapcsolódó receptek:

Fehér csokoládés mákparfé citromos öntettel
Fehércsokis, ricottás málnatorta, fehér csokis-kukoricapelyhes alappal
Citromos máktorta
Almás joghurtos zabpelyhes süti
Csokoládés-gyömbéres körtetorta
Krémes máktorta
Joghurtos gofri
Citromos-joghurtos sütemény
Csokoládés kenyér
Csokoládés repedt cookie




Képek

Szerző

Makka
Receptek: 96 db
Hozzászólások: 4 db
Teljes profil
Összes recept
Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény