Szezonális kedvencünk: a vörösáfonya

Studer-T. Veronika
edeseskeseru.blogspot.com
2010/11/28

Frissen nálunk csak elvétve kapható, de aszalva szinte bárhol beszerezhető ez a szép színű, savanykás gyümölcs. Most egy gyönyörű fordított sütemény készült belőle.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +6 (6 szavazat)

Csütörtökön, november 25-én ünnepelték az Amerikai Egyesült Államokban a Hálaadást (Thanksgiving). Az ünnepi asztalról nem hiányozhat, sőt, nem is lenne igazi a sült pulyka valamilyen vörösáfonyás étel nélkül. Ennek a gyümölcsnek a felhasználása évszázadokra nyúlik vissza. Hódító körútját Észak-Amerikában kezdte és a mai napig ezen a kontinensen a legnépszerűbb, bár vadon terem Észak-Európában, Skóciában és Észak-Ázsiában is. Magyarországon is előfordul kis mennyiségben a  Zempléni-hegységben, a Mecsekben, illetve az Őrségben, Göcsejben és a Kőszegi-hegységben is. Az indián őslakosok ismertették meg először a vörös bogyókat (indián nevén Sassamanash) az éhező massachusetts-i angol telepesekkel, akik hálából a Thanksgiving (Hálaadás) vacsora részévé tették.  A bogyó angol nevét, cranberry, szintén az első telepesek adták, mivel emlékeztette őket a daru bóbitájára (angolul a daru: crane).

Azon gyümölcsök közé tartozik, melyek nyersen nem ajánlottak a fogyasztásra. Ízük frissen savanyú és enyhén kesernyés, azért az esetek 95%-ban italban (például bor, gyümölcslé), lekvárban, öntetekben használják. Frissen vagy szárítva kiváló süteményekben is, valamint a vadhúsokkal is remek párost alkot. Más gyümölcsökkel keverve, elsősorban almával vagy körtével is nagyon népszerű. A vörösáfonya antioxidánstartalma hihetetlenül magas, ezért védi a szervezetünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők az olyan krónikus betegségek, mint például az érelmeszesedés, a koleszterinlerakódás, a szívinfarktus, a bőrproblémák, a rákos daganat, és nem utolsósorban a memóriazavar. Akut és krónikus húgyúti fertőzések megelőzésére, kezelésére is kiváló. Kiemelkedően magas az A, B és C-Vitamin valamint a beta-karotin tartalma, de nátriumot, foszfort, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket és ként is tartalmaz.

Vörösáfonyás gyömbéres fordított (Upside-down) sütemény

Hozzávalók (24 cm-es formához)
35-40 dkg vörösáfonya  (friss, fagyasztott, aszalt vagy befőtt)
kb. 6-7 cm friss gyömbér
20 dkg liszt
2 tk sütőpor
2 tk őrölt fahéj
csipet só
2 tojás
5 + 10 dkg puha vaj
15 + 20 dkg cukor
1 tk vanília kivonat (vagy 1 rúd vanília)
1,5 dl tej

Melegítsünk fel 5 dkg vajat 15 dkg cukorral egy edényben. Amikor a cukor karamellizálódni kezd, adjuk hozzá a vörösáfonyát és a lereszelt gyömbért. Pár percig hagyjuk együtt főni, majd öntsük csatos tortaformába és oszlassuk el egyenletesen.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a fahéjjal. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá. A vajat és a maradék cukrot robotgéppel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgákat. Ha már egyenletes a krém, akkor adjuk hozzá a vaníliát és a tejet is. Keverjük a krémhez a lisztet, majd óvatosan, nagy mozdulatokkal keverjük a tésztához a felvert fehérjét. A masszát öntsük a vörösáfonya tetejére.
160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben (alul-felül sütés 180 fok) süssük kb. 50 percet. A formában hagyjuk kb. 15 percet pihenni, majd óvatosan fordítsuk egy tányérra, és még 5 perc pihenés után csatoljuk le a formát a süteményről.


VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +6 (6 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Alapanyagok

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

3 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Sosem láttam még frisset sehol, viszont az aszaltat nagyon szeretem. Ünnepi süti :) )

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Reni — 2010/11/29 @ 11:24

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
kicsiVu
Receptek: 402 db
Hozzászólások: 20 db
Teljes profil
Összes recept

Reni, tudom, ez rajtad nem sokat segít, de az Ázsia boltban a Nagycsarnok aljában a hűtőpultban szokott lenni friss. Mondjuk úgy még én sem kóstoltam, de aszalva én is imádom a meggyel együtt.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by kicsiVu — 2010/11/29 @ 12:49

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Frissen, magában ehetetlen szerintem. Teljesen más lesz a főzve, elveszíti a fanyarságát.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Vera — 2010/11/29 @ 13:03

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény