Könyvajánló: Csokoládés édességek kiskönyvtára

Gasztrotipp
2010/12/07

Egy tökéletes ajándékötlet karácsonyra: 8 darab csokis könyv díszdobozban.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Gyönyörű, elegáns és nem utolsósorban hasznos is, hiszen több mint 200 csokoládés receptet tartalmaz a Corvina Kiadó gondozásában megjelent Csokoládés édességek kiskönyvtára. De álljunk meg egy pillanatra, mielőtt belelapoznánk és túlságosan beleélnénk magunkat a könyv forgatásába. Fontos! Mielőtt kezünkbe vennénk a könyvet, gondoskodjunk róla, hogy legyen a közelünkben egy tábla, vagy akár csak egy kis kocka csoki. Anélkül nem érdemes hozzáfogni, fogadjátok meg ezt a tanácsot!

Ha ez megvan, akkor kihúzzuk a kisfiókot, kivesszük a jegyzetfüzetet és a ceruzát, pár pillanatig elgondolkodunk, hogy tudunk-e olyan apró betűkkel írni, hogy beleférjen legalább egy recept a füzetkébe, de aztán rájövünk hamar, hogy sikerülni fog, így csokival, kisfüzetkével és cerkával a kezünk ügyében végre átnézzük a könyveket. A kiskönyvtár 8 darab kis könyvecskéből áll, amivel egy átlagos háziasszony szakácskönyveinek számát kapásból megduplázhatjuk. Na nem egy gasztrománét, de azért a 8 kis könyv tényleg szép kollekció. Főleg, ha olyan fajsúlyos témája van, mint ennek: a csoki. Lássuk, mit tartalmaznak az egyes könyvecskék!

Az első címe “Régimódi csokoládék”és valóban, klasszikus, jól ismert csokoládés receptek találhatóak meg itt: csokiszuflé, csokis madeleine, csokikrém, kuglóf, csokimousse, de néhány különlegesebb is, melyek közül egyértelmű favoritom a csokis-karamellás pizza. Azt hiszem, kivételesen nem fogom sajnálni, hogy nincs rajta sajt.

Miután erős önuralmat gyakoroltunk, és még nem törtünk le egy kockát sem a gondosan kikészített táblából, rátérhetünk a második könyvre: a “Jeges csokoládékra”. Értelemszerűen ebben a könyvben fagylaltok, sorbet-k, és egyéb fagyos csokis desszertek sorakoznak. Mivel most talán inkább a forró csokis élvezeteknek van szezonja, itt már érdemes feljegyezni magunknak a kis füzetbe, hogy ne felejtsük el nyáron elővenni ezt a kötetet. Favorit is feljegyezve: az északi-sarki iglu és a jeges csokoládétrüffel.

A harmadik könyv, az “Ínyenc csokoládék” címet kapta – és szerény véleményem szerint – a legszebb címlapot. Ebben főleg bonbonok, aprósütemények szerepelnek, és a sor elején mindenki mumusa, a macaron! Ha ebbe nem merjük belevágni a fejszénket – halkan mondom, joggal – akkor is találunk bőven receptet: egy csokoládécsipkével, vagy akár a csokis karamellel sokkal kisebb a rizikó.

Körülbelül ez az a pont, ahol már jár a kocka csoki, jobb túlesni az első falaton, mert még vár ránk 5 kötet! A következő, a “Ropogós csokoládék”, ami a könyv átlapozása után, utólag kicsit megtévesztőnek tűnik, de ez legyen a legnagyobb hibája a kiskönyvtárnak. Itt a könyv első felében ugyanis nem annyira ropogós, hanem inkább puha csokitorták szerepelnek: simán, banánnal, málnával, vaníliával, sőt, még angolszász módra, cheesecake formájában is. Majd a könyv második részében jönnek a ropogósabb csokis finomságok: mentás-csokis keksz, háromcsokis puffasztott rizskorong és társai.

Jöhet a második kocka a csokiból és az ötödik kötet, a “Csalóka csokoládék”. Itt már van néhány izgalmas édesség is:  csokoládé-matcha tea kenyér, ínyenc tatártorta – ez utóbbi szintén feljegyezve a nyári szezonra. Gyönyörű édességek, rendkívül szép fotók, nehéz ellenállni a kísértésnek.

Jön a hatodik könyv, a “Krémes csokoládék“, nem csak krémes csokoládékkal. A csokifondü, fehércsokimousse és hasonló kanalas finomságok mellett van itt mentás brownie, datolyás, pisztáciás csokis süti, és egy stílszerűen csokifüggők süteményének keresztelt édesség is. Jár megint a csokikocka, csúszunk lefele a csokilejtőn, nem lesz ennek jó vége:)

A hetedik könyvecske az “Elegáns csokoládék“, tele szebbnél szebb ünnepi csokikreációval. Ezt jobb, ha már el sem rakjuk, karácsonyra könnyű lesz desszertet választani. Személyes kedvencem a Yin-yang torta, valamint a cheesecake fehércsokival és klementinnel.

A nyolcadik, egyben utolsó könyv a kiskönyvtárban az “Extravagáns csokoládék” címet kapta, és szemmel láthatóan ide került minden, amit a szerzők kénytelenek voltak kihúzni a többi tematikus kötetből. Tényleg extravagáns ételek: konfitált bárány csokival, csokis lágytojás, hogy csak kettőt említsek. Nem mondom, hogy mindenki imádni fogja, de egy kis nyitottsággal különleges fogásokat készíthetünk a receptek alapján.

Ha innen is kiválasztottuk az első ránézésre szimpatikus recepteket, gondosan feljegyeztük, amit fontosnak tartottunk, lenyeltük az utolsó kockát is, nincs is más dolgunk, mint nekiállni sütni. Kiemelkedően szép könyvgyűjtemény, sok-sok jó ötlettel, kezdő csokisoknak és őscsokisoknak egyaránt. Ott a helye a karácsonyfa alatt!


Csokoládés édességek kiskönyvtára
Corvina Kiadó
2010
276 oldal
6990 Ft

A könyv megvásárolható a Gasztroshop webáruházban.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Szakácskönyvek

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény