Hideg esték kedvence: a sajtfondü

Gasztrotipp
2011/01/24

Fondüzni jó, nagyon jó, aki próbálta, nem tagadja. Vagy ahogy a svájciak mondják: “a fondü jó és jókedvet hoz”, és valóban, a fondüzés társasági esemény, remek hangulatot teremt minden közösségben. Bár ma már számtalan különféle fondü létezik, ezúttal a klasszikus sajtfondüt és annak elkészítését mutatjuk be.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +21 (23 szavazat)


A fondü szó a francia fondre (azaz olvasztani) igéből származik, azt jelenti, hogy “olvasztott” és azt a cserép- vagy rézedényben készült ételtípust jelenti, amely alatt tálaláskor meggyújthatunk egy spirituszégőt, hogy a kész mártást folyamatosan meleg hőmérsékleten tarthassuk. A  legenda szerint svájci pásztoroktól ered az ötlet, akik a hűvös hegyi estéken meleg ételre vágytak, de csak száraz kenyerük és sajtjuk volt, ezért a sajtot belerakták egy  edénybe, azt a tűz fölé tartották, és amikor a sajt megolvadt, kenyérdarabkákat mártogattak bele, így jól is laktak és nem is fáztak tovább. A huszadik században ez a kifejezetten egyszerű, de mégis nagyon laktató étel egyre népszerűbbé vált és ezzel együtt a készítése is sokat fejlődött. Ma már nemcsak a szabad ég alatt lehet lobogó tábortűz felett fondüt készíteni, hanem otthon is, erre alkalmas fondükészlettel bármelyik téli estét könnyedén változtathatjuk hangulatos baráti összejövetellé.

A fondükészlet általában tartalmaz egy öntöttvas edényt, egy az edény alá helyezendő melegítőt (ez manapság már legtöbbször éghető pasztával működik) és hosszúnyelű fondüvillákat. A klasszikus sajtfondü készítéséhez a sokáig tárolt sajtfélék valók, mert ezek már nem, vagy alig nyúlnak, de az sem baj, ha nincs ilyen sajtunk, nyugodtan kipróbálhatunk más, a receptben megadott fajtától eltérő sajtot is. A sajtfondü mártogatásához a klasszikus kenyéren kívül sok minden mást (zöldségcsíkokat, gombát, sonkát, bátrabbaknak gyümölcsöt) is lehet mártogatni, biztos, hogy finom lesz, amikor a forró sajtmasszába ér.

Miért jó a fondü?

1. Elkészítése nem munkaigényes, gyorsan és spontán megszervezhető.

2. Lazább, könnyedebb, mint egy terítettasztalos többfogásos vacsora.

3. A házigazdának nem kell órákkal korábban a konyhában ácsorognia és a vacsora alatt sem kell kiszaladgálnia a konyhába, hogy behozzon vagy még elkészítsen valamit, így nem marad ki semmiből.

4. A vendégek is élvezni fogják, hogy részesei az étel elkészítésének.


10 jótanács fondüzéshez:

1. Vonjunk be mindenkit az előkészületekbe, hogy a vendégek is részt vegyenek a vacsora elkészítésében, így pillanatok alatt az asztalra kerül minden, ami kell. (Az a jó, ha mindenkinek jut feladat: kenyérvágás, italok kitöltése, sajtok darabolása, reszelése, terítés, a fondü készítése.)

2. Az előkészületek során érdemes a fondüvillákat felcímkézni, vagy különféle színű cérnákkal megjelölni az egyes villákat, nehogy összekeveredjenek menet közben.

3. Szeményenként kb 20 dkg fehér kenyeret kell számítani, harapásnyi darabokra vágva, úgy, hogy mindegyik kenyérdarab legalább egyik oldalán ropogós héj legyen, mert így jobban megmarad a sajt a kenyéren és nem is csúszik le olyan könnyen a villáról. Sokan ezért a kenyér helyett inkább a baguette-et javasolják.

4. Ha csak friss kenyerünk van, akkor érdemes megpirítani, legjobb, ha kockákra vágva egy nagy tepsire dobáljuk és  180-200 fokos sütőben 5 percig pirítjuk.

5. Az étkezés előtt minden hozzávalót rakjunk az asztalra, vagy az asztal mellé készenlétbe, hogy minden kéznél legyen.

6. Egy fondütál legfeljebb 6 főnek elég, ha ennél többen leszünk, érdemes két fondütálat az asztalra tenni, így kényelmesebb lesz!

7. Fontos szabály, hogy aki beleejti a kenyeret a szószba, az fizet egy kör pálinkát (vagy egy üveg bort). Vagy, ahogy a szabály másik változata mondja: ha beleesik a villáról a kenyér a sajtszószba, akkor meg kell csókolni az asztalnál ülő ellenkezű neműek közül valakit.

8. A sajtfondühöz italnak a fehérbor és a cseresznyepálinka mellett legjobb, ha teát kínálunk, így könnyebb lesz megemészteni a nehéz ételt.

9. Hideget semmilyen formában nem ajánlott közben vagy utána inni, mert ha abban landol a meleg sajt, összeáll a gyomorban és az nem lesz kellemes érzés.

10. Akkor kell befejezni, amikor már úgy vagyunk vele, hogy még nagyjából 5 kockát meg bírnánk enni. Pontosan akkor, nem később.

Svájci sajtfondü

Hozzávalók két személyre:

250 g Gruyére sajt
250 g Vacherin vagy Friburgoise sajt – helyette jó az ementáli is
100 g erős, érlelt Gruyére  vagy Appenzeller
2.25 dl karakteresebb fehérbor
4 púpos kiskanál kukoricakeményítő
2 gerezd fokhagyma
1 cl cseresznyepálinka
1 késhegynyi szódabikarbóna
őrölt szerecsendió
frissen őrölt feketebors
min. 500g kockára vágott kenyér


1. A fondütál belsejét bedörzsöljük a fokhagymával, beleöntjük a fehérbort, és közepes lángon a tűzhelyen felmelegítjük.

2. Amikor a bor gyöngyözik, de még nem forr, beletesszük a lereszelt vagy apró kockákra vágott sajtokat és lassan, egyenletesen keverjük, végig egy irányba. Addig keverjük, amíg a sajt meg nem olvad, és homogén nem lesz az állaga. Fontos, hogy a sajtmasszának nem szabad főnie, épp csak rotyognia. Nagyon fontos a folyamatos keverés.

3. A pálinkában elkeverjük a keményítőt és a szódabikarbónát és hozzáöntjük a sajthoz és tovább kevergetjük még 3-5 percig.

4. A végén szerecsendióval és borssal fűszerezzük, majd átrakjuk az asztali melegítőre és kezdődhet a mártogatás!

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +21 (23 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , , ,
Kategória: Bor + Sajt

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény