Hol vagytok, vidéki főzőiskolák?

Gasztrotipp
2011/01/19

Míg Budapesten egyre-másra alakulnak a főzőiskolák, addig gyakran hallani a vidéken élő gasztrománok panaszát: a fővároson kívül szűkek a lehetőségek. Utánajártunk, hol pezseg még a gasztroélet.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +10 (10 szavazat)

Az elmúlt fél-egy évben megmozdult valami vidéken is, rövid időn belül több nagyvárosban is főzőiskola alakult. Így a Mickolc, Eger vagy Pécs közelében élőknek már nem kell lemondaniuk a főzőtanfolyam adta gasztronómiai vérpezsdítésről.

A főzőkurzus mint szórakozási forma manapság nagyon népszerű, főleg a húszas-harmincasok körében. A főzőiskolák által szervezett estek célja nem csupán az ismeretszerzés, hanem a laza hangulatban eltöltött társas szórakozás. A résztvevők (ált. 6-12 fő) párosával főznek követve a séftanár utasításait, majd a főzés végén közösen elfogyasztják az ételeket. Egy-egy kurzus 3-4 órát vesz igénybe és vidéken jellemzően 5-6000 forintba kerül fejenként. A szervezők a menü összeállításában gyakran egy központi vezérelvhez (egy nemzeti konyha, alapanyag vagy ünnep) igazodnak, és szem előtt tartják a friss, jó minőségű alapanyagokat.
Egy-egy ilyen alkalom jó inspiráció lehet egy főzésbe belefásult háziasszony számára és jó lehetőség különleges, otthon ritkán használt alapanyagok megismerésére is (pl. lazac, bélszín, szarvasgomba).

Feltörekvő főzőiskolák vidéken

Miskolc: Séfmánia Gasztrosuli

Az iskola 2009 novemberében tartotta első rendezvényét, egy Márton napi főzőestet, melyet további foglalkozások követtek. Általában 3 hetente, havonta szerveznek újabb kurzusokat, melyek jellemzően tematikus estek: egy-egy népszerű nemzeti konyha vagy egy közelgő ünnep köré épülnek. Különösen népszerűek az ünnepi készülődést, vendégvárást megkönnyítő ötletes, de nem túl bonyolult menük, melyek segítségével a háziasszonyok kitörhetnek a húsleves – rántott hús – krémes süti hármasának unalmából és új színeket vihetnek a mindennapokba.
A foglalkozások kiscsoportban zajlanak (min. 6, max. 12 fővel), a résztvevők párban főznek, majd az est végén közösen elfogyasztják az ételeket. Az órákat a lehengerlő stílusú és humorú Járcsics Emil executive chef  és vendégtanárok tartják.
További információ: www.sefmania.hu

sefmania gasztrosuli

Pécs: Gasztroázis

2010 októberében alakult a pécsi Gasztroázis főzőiskola két fiatal közgazdásznő vezetésével. Céljuk, hogy a főzés a résztvevők számára kellemes társasági esemény legyen, melyen a szórakozás mellett fontos, hogy megismerkedjenek a környék friss alapanyagaival és a gasztronómia újdonságaival is. Az oktatók között van szakképzett szakács és autodidakta megszállott is, aki a gyógyfüvek és fűszernövények kísérletezőkedvű rajongója.
A foglalkozások itt is kiscsoportban zajlanak, volt már olasz tésztaest, különlegességek a Casa Moróból, és a jövőben  terveznek maláj és erdélyi kurzust is.
További információ: www.gasztroazis.hu

gasztroazis fozoiskola

Eger: Olasz és francia tradicionális konyha főzőtanfolyam

Szintén fiatal, néhány hónapos vállalkozás az egri Zsálya Bisztró szervezésében életre hívott főzőiskola. Gál Gábor, a Zsálya bisztró és a Lovas étterem vezetője szervezi a programokat, melyek között szerepelnek olasz főzőestek Laura Bellinazzi vezetésével és francia kurzusok is, melyeket Ruprecht László tapasztalt séf koordinál. Az olasz kurzusok középpontjában a falusi tradicionális olasz ételek állnak, melyek könnyen értelmezhető, egyszerű, de ízletes fogások. A francia alkalmakon igazi különlegességek is készülnek, mint például Szent Jakab kagyló, roston sült tőkehal vagy borban párolt nyúlcomb.
További információk: www.hotelaqua-eger.hu

hotel aqua fozoiskola
A fotót Berecz Tibor készítette.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +10 (10 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Főzőtanfolyamok

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

5 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Kata64
Receptek: 34 db
Hozzászólások: 7 db
Teljes profil
Összes recept

Rosinante Fogadó, Szentendrei-sziget
Főzőtanfolyamok a Dunakanyarban
A FINOmÁNIA rendszeres főzőtanfolyamain együtt főzhet mesterszakács konyhafőnökünkkel.

Séfünk megosztja Önnel professzionális fortélyait és egyedi receptekkel gazdagítja, hogy egyedülálló gasztronómiai sikerei legyenek barátai és családja körében.
http://www.rosinante.hu/finomania/fozotanfolyamok-a-dunakanyarban

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Kata64 — 2011/01/19 @ 19:45

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Igen-igen, mis is itt vagyunk a Szentendrei-szigeten:)! 2 hetente 1-1 gasztro hétvégét szervezünk, lassan 2 éve, melyeket Gál Zsolt mesterszakácsunk és meghívott vendégszakácsok vezetnek. Az ide év programjai között szerepel: a cukrászkurzus Mihályi Lacival, francia vidéki hétvége, olasz és orosz élményfőzések. Különleges piactúra, ahol ismerkedünk a helyi kistermelőkkel és barátkozunk a ritkán használt zöldségekkel. A főzések 2 naposak, és különleges a gasztronómiához szorosan köthető programokat is tartalmaznak, például, olíva olaj kóstolást, fűszeroktatást, sajtkóstolást, befőzési ismereteket, stb. Bővebben a Katánál is látható linken olvashattok a programokról.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by FINOmÁNIA — 2011/01/20 @ 12:04

UA:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Gasztrotipp
Receptek: 131 db
Hozzászólások: 17 db
Teljes profil
Összes recept

Kata, Finománia! Köszi az infókat! Nem feledkeztünk meg a Rosinantéról, már készül egy körkép a budapesti lehetőségekről és ott fog szerepelni mint fővároshoz közeli suli!

UA:A [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Gasztrotipp — 2011/01/20 @ 12:31

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Köszi:)!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by FINOmÁNIA — 2011/01/20 @ 13:48

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Engem Gyôr kõrnyékén érdekene fôzô ill.sütôiskola.Ha valaki tudna ilyenrôl imformálni megkõszõnném.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Szarka Mária — 2014/03/16 @ 12:48

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény