Könyvajánló: Alain Ducasse konyhaművészete

Gasztrotipp
2011/02/15

Süteményes, édességes szakácskönyvből rengeteg van már Magyarországon is, de Alain Ducasse-könyvből még csak egy. Az az egy viszont nem egy átlagos darab.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +1 (1 szavazat)

Az Alexandra Kiadó gondozásában 2010 végén jelent meg Alain Ducasse konyhaművészete – Desszertek és cukrászat címmel az első magyarra is lefordított Ducasse-könyv. Életmű is lehetne akár, de ez csak egy része annak, Ducasse munkássága ennél még sokkal jelentősebb. Az eredetileg 2005-ben megjelent könyvet kollégája, Frédéric Robert állította össze rendkívüli alapossággal, az alábbi filozófia jegyében:

A desszertművészet négy fő tengelyét négy fő érzet alkotja: a ropogós, a lágy-olvadós, a jeges és a forró. A desszert ne legyen túl édes. Legyen inkább átmenet a sós és az édes között, illeszkedjen zökkenőmentesen a fogások sorába, ne törje meg a menü egészének szellemiségét. Nem zavarhatja meg a sós és az édes közötti harmóniát, csak az asztali teríték változása jelezheti, hogy most az édesség következik.- írja a könyv bevezetőjében és lássuk be, ennél jobban aligha fogalmazhatta volna meg a cukrászművészet esszenciáját.

A könyv nagy része a gyümölcsökre épül, a természetes ízek világába szeretné terelni az olvasókat, meglepően egyszerű, közepesen nehéz és kifejezetten bonyolult receptek felsorakoztatásával. Természetesen nem lenne igazi cukrászkönyv, ha nem lenne benne a  citrusgyümölccsel töltött ravioli, a banános tarte, a szedersajt és a vörösboros cseresznyelepény mellett jó néhány csokis, kávés és mandulás recept is. Szerencsére akad belőle néhány, mint például a  kávé-csokoládé-grillázs praliné sós fenyőmaggal és karamellmázzal, édes-keserű narancsos csokoládé, vagy a kedvencünk, a sakktábla tej és keserűcsokoládéból mandulás grillázzsal és mogyorófagylalttal. Hosszas értekezések viszont nincsenek, a gyümölcsökről külön-külön nem ejt szót a szerző (csak a könyv végén, nagyon röviden), ez a könyv a receptekre épül. A rengeteg receptre, melyeket úgy jegyeztek le, hogy bárki elkészíthesse őket. Bárki, aki nem ijed meg, ha olyan alapanyagokat olvas a hozzávalók között, amelyek ritkán, vagy egyáltalán nem kaphatók itthon. Sevarome diópaszta, kasszonád, vagy éppen körtebor nem valószínű, hogy sok magyar kamrapolcon van, de ha ezeket ügyesen helyettesítjük, akkor nagyon jól használhatjuk a speciálisabb recepteket is.

A gyümölcsös desszerteken túl találunk a könyvben egy péksüteményes fejezetet is, benne jobbnál jobb házi kenyerekkel és természetesen nem maradnak ki az alapreceptek sem. Nem is lenne igazi cukrászkönyv, ha nem lenne benne égetett tészta, omlós tészta és sok egyéb nélkülözhetetlen alaprecept. Ezek mindegyike fázisképekkel illusztrált, érthető leírás, ahogy a sütési módokról, szirupfőzésről és fagylaltkészítési technológiákról szóló rövid leírások is.

Ha pedig valaki mindezt végigcsinálja, akkor amellett, hogy teljes képet kap a hagyományos és mai modern európai cukrászatról, számos technikát és trükköt is elsajátíthat a ma élő egyik legnagyobb séf eszköztárából.


Frédéric Robert: Alain Ducasse konyhaművészete – Desszertek és cukrászat
Alexandra Kiadó
2010
584 oldal
7500 Ft

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +1 (1 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Szakácskönyvek

Kapcsolódó cikkek:

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

2 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Valóban nagyon látványos a könyv, bár pont a cikkben szereplő kasszonád helyettesítése azért átlag ember számára elég lehetetlen, tekintve, hogy ez a cikk az egyetlen találat a google-ban a kasszonád szóra. Szerintem sok recept nagyon elnagyolva van leírva, a képeken nehéz látni, hogy a sok dísz alatt vajon mi is az a süti. De ha nem is tudja az ember elkészíteni, olvasni nagyon élvezetes, hogy micsoda csodákat készítenek a legjobbak.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Rita — 2011/05/23 @ 21:23

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

A kedvenc cukrasz konyvem.
Elsore sikerult a kepviselofank. Az alap tesztareceptek elkeszitesenek modjat is lepesrol lepesre irja le, sot, a logikai alapjat is elmagyarazza, nemi tortenelmi kitekintessel. Pl, ha pontosan ennel a receptnel maradunk, leirja, hogy a teszta keszitesenek 3 fazisa van: a dehidratalas( viz kivonas, szaritas), a dehidratalas(tojas hozzaadasaval) es a sutes. Emellett grammra es centiliterre pontosan megadja a hozzavalokat.
Fantasztikus konyv :)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Linda — 2017/09/10 @ 15:56

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény