Mi van a kamrában? – Aszalt datolya

Gasztrotipp
2011/02/24

Ez az a gyümölcs, mellyel legtöbbünk csak aszalva találkozik. Igazi téli csemege, melyben még sok kiaknázatlan lehetőség rejlik. Nézzük, mire jó a datolya!

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Legjobban a közel-keleti és a marokkói konyha kedveli ezt az édes aszalványt, használják gyümölcssalátákhoz, süteményekben, egytálételekben, húsos ragukban (tagine-okban). Jellegzetességét a nagy, mintegy 70 %-os cukortartalma adja, nem csoda hát, hogy 10 dkg-ban 277 kcal van. Amellett, hogy tápláló, sok ásványi anyagot is tartalmaz (kálium, kalcium, foszfor, magnézium).

Mit készítsünk belőle?

Kedvelt fingerfood-alapanyag, sós és édes partifalatok is készülhetnek belőle: tekerhetjük sonkába vagy baconbe, előtte megtölthetjük krémsajttal vagy kéksajttal és mehet is a sütőbe.

Ha marcipánnal vagy olajos magvakkal töltjük, csokiba mártogatjuk, mutatós édességet kapunk.

Süthetünk vele ragacsos pudingot, a britek nagy kedvencét (sticky date pudding) vagy datolyás-diós kenyeret, az amerikaiak kultikus sütijét (date nut bread), de egy sima banánkenyeret is feldobhatunk vele.

A húsok közül jól harmonizál a csirkével és a báránnyal, bátran kombinálhatjuk olajos magvakkal (dió, mandula, pisztácia) és más aszalt gyümölcsökkel (meggy, áfonya, szilva, mazsola) is. Köretnek kuszkuszt adhatunk mellé.

Izgalmas desszertek alapanyaga lehet, jól illik bizonyos alkoholos italokhoz (rum, konyak, édes vörösbor), a narancsvirágvízhez, a csokihoz, a kávéhoz és a karamellhez is.

Datolyás zabkeksz

Hozzávalók:

25 dkg aszalt datolya kimagozva, felaprítva
12,5 dkg vaj
25 dkg zabpehely
1 tk őrölt fahéj
csipet só
2 tojás
5 dkg nádcukor
1 tk. sütőpor
3 ek. liszt
A tetejére: szezámmag

A vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, hozzákeverjük a zabpelyhet, majd röviden megpirítjuk (közben kevergetjük). Kicsit hűlni hagyjuk.
Közben a tojásokat a cukorral, a fahéjjal, sütőporral, csipet sóval habosra keverjük és a masszát beleforgatjuk a zabpelyhes keverékbe. Végül beleforgatjuk a datolyákat is és 3 ek lisztet. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, egy villával lenyomkodjuk és szezámmaggal megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.

datolyas keksz

Datolyás banánturmix (folyékony date nut bread:))

Hozzávalók:

1 banán
5 szem datolya
1 marék dió szárazon megpirítva
kevés méz vagy juharszirup
őrölt fahéj ízlés szerint
kb. 5 dl tej

A hozzávalókat összeturmixoljuk, mézzel, fahéjjal ízesítjük.

datolyas bananturmix

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Alapanyagok

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

1 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

[...] maga a „recept”, elronthatatlan édes-sós falatka egy kellemes vacsorához. Beleillik a Gasztrotippen megkezdett sorba, és jól mutatja, hogy a datolyát bátran használhatjuk sós ételekbe is. Juhtúró helyett [...]

Pingback by Juhtúrós datolyafalatok baconköpenyben | Étel, ital, kicsi Vú — 2012/09/13 @ 07:55

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény