Titokfurmint és bringóhintó

Gasztrotipp
2011/02/03

A dél-pesti gasztrosivatag egyik oázisában, a Wekerlei Bortárban jártunk. Kíváncsiak voltunk, mi tarthat életben egy eldugott borboltot  a hipermarketek árnyékában.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +14 (16 szavazat)

2008 Valentin-napján kezdődött a történet. Willmann Fábián izgatottan ült új boltjának üres polcai előtt, a működési engedélyt még nem kapta meg. A szerelmesek ünnepe mégis biztató kezdetet ígért: a szomszédos virágboltba sűrűn betérő vevők láthatták, készülődik valami. A Wekerlei Bortár tulajdonosa és a szomszédos Kertvárosi virágost vezető felesége kezdetben a napi egy vevőért imádkoztak. Sokan már az elején halálra ítélték a vállalkozást: a belvárostól távoli Wekerlén öngyilkosság borboltot nyitni. Willmannék azonban kitartottak és a szeptemberi jubileumi Wekerle Napok meghozta az áttörést. A Wekerlei Borútnak Fábián lett a házigazdája, a kétnapos borkóstoló révén a kis bortár bekerült a köztudatba.

Magdeburgtól Wekerléig

Az üzlet tulajdonosa, Fábián a németországi Magdeburgban nőtt fel, egyetemi tanulmányait viszont Budapesten kezdte meg az állatorvosi karon. Az egyetem alatt gyakran járt haza és ilyenkor barátai kérésére mindig vitt magával magyar borokat. Egyszer aztán azt vette észre, hogy az igény akkora lett, hogy tömve a kocsi hátulja palackokkal. Ez adta a kezdő lökést a borkereskedelemhez. Az egyetem félbemaradt, körvonalazódott helyette egy kis borkereskedés a város szélén, Kispest legszebb részén, a bájos hangulatú Wekerletelepen.

Willmann Fábián a szakmát borász barátja mellett, felesége családjától (apósa borász) és sok-sok kóstolással, pincelátogatással sajátította el. Üzletének sajátos arculatát az ő nyitottsága, felfedezőkedve és kreativitása alakította. Szenvedélyesen kutat kis, felfedezésre váró pincészetek után. Büszkesége például a lovasi Levendula Pince, mely még titkos favoritnak számít és két éve a Bortár vásárolja fel a pincészet összes cabernet sauvignonját. Kedveli a fiatal, lendületes borászokat, például a mátraaljai Losonci Bálintot, a szekszárdi Bősz Adriánt.
A bortár választéka 98%-ban magyar borokból áll, a pezsgők között vannak külföldiek. Minden hónapban kapható egy-egy különleges külföldi bor, de csak 6 palack, hogy itthon nem ismert fajtákkal is találkozhassanak az érdeklődök.
A legkeresettebbek az 1500-2500 forintos palackok, de a kertvárosi Wekerlén főleg grillszezonban jól fogynak a 1,5 vagy 2 literes gasztroborok (vagy ahogy ő nevezi „válságborok”) is.

„Minőségi borturkáló”

Az üzlet családias hangulata, közvetlen stílusa tudatos tervezés eredménye. A nyitás utáni időkben mindenkinek áfás számlát írtak, csak hogy névről is megismerjék a vevőkört. Ma ez már nagyon lassítaná az ügymenetet, de így is mintegy 140 törzsvásárlót ismer név szerint a házaspár. Fábián láthatóan ezt a személyességet szereti a legjobban szakmájában: a személyes kapcsolattartást a borászokkal, a közös kóstolgatást, sztorizást, és a közvetlen viszonyt a vevőkkel. Ki kell puhatolni a vevők ízlését – mondja, ezért fontos, hogy visszajelzést kérjen egy-egy borról. Szívesen támaszkodik borismerő vevői kóstolási jegyzeteire is.

A kis üzlet legnagyobb kihívása a helyhiány, a mai 300-400 palackos választék már nehezen fér el a picurka helyiségben – ezért is nevezi a tulajdonos „minőségi borturkálónak”. Ide csak az menjen, aki nem szégyenlős kérdezni, tanácsot kérni. De hisz épp ez az a plusz szolgáltatás, amit egy kis szaküzlet nyújthat a nagy hiperekkel szemben.

Willmanék tele vannak ötletekkel. Míg az üzlet épületében laktak, „nyitvatartási időn túli borügyeletet” is tartottak, azaz akár papucsban is kiszolgálták a sürgősségi eseteket. Az ingyenes házhozszállítást a mai napig bringóhintójukon végzik, melyet bárki kölcsönkérhet, aki vesz valamit az üzletben. A wekerlei ínyenc baráti társaságok kedvére Fábián „flying sommelier” szolgáltatást is nyújt. A társaság által összeállított vacsoramenühöz ő válogatja össze a borokat és polcáron ki is szállítja őket, mitöbb az egész estén jelen van és segíti a kóstolást, mesél a borokról, termelőkről.
A Furmint Február rendezvényre is kitalált egy meglepetést: már második éve saját felfedezésű titokfurminttal várja a vásárlókat – idén egy somlói tételt kóstolhatnak a betérők.

wekerlei bortár

A minőségi, többnyire kisebb borászatokból származó borok mellett kaphatók az üzletben a nagybörzsönyi Lek-vár-lak kézműves lekvárjai, chutney-jai is, találunk termelői mézet, kézműves csokoládét és ceyloni Mlesna teákat is a polcokon.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +14 (16 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék:
Kategória: Bor + Sajt





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény