Könyvajánló: Csokoládé – Ízek és desszertek

Gasztrotipp
2011/03/09

Végre valaki kitalálta a csokitáblaszerű csokis könyvet. Beleharapni mégsem érdemes!

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +1 (1 szavazat)

Stéphan Lagorce Csokoládé – Ízek és desszertek című könyve igazán egyedi külsőt kapott: úgy néz ki, mint egy tábla csokoládé, és olyan élethű, hogy még a gramm és a kakaótartalom is fel van tüntetve rajta, de persze csak a hitelesség kedvéért, senki ne harapjon rá, mert azt a foga fogja bánni!:)

Ha sikerült türtőztetni magunkat és túltettük magunkat az enyhe csalódáson, hogy mégsem egy óriáscsokival van dolgunk, akkor rá fogunk jönni, hogy még így is nagyon jól jártunk. A néhány évvel ezelőtt eredetileg franciául megjelent könyv ugyanis kizárólag a csokiról szól. Nem ez az első ilyen könyv, ezt a szerzők is nagyon jól tudták, éppen ezért egy kevésbé szokványos szempontból közelítették meg a témát, ami nem más, mint a kóstolás. “Hogyan kóstoljuk a csokoládét? Milyen szempontok alapján? Mivel? Hogyan és mikor? “- ezekre a kérdésekre próbálnak választ adni a könyvben, ötletekkel, javaslatokkal, hogy még jobban megismerjük a csokoládét a maga komplexitásában.

A különböző típusú csokoládék (tábla, por, krém, stb.) bemutatását követően ahhoz adnak útmutatást, hogyan használjuk öt érzékünk mindegyikét, hogy igazán érzékelni tudjuk a csokoládéban rejlő különféle ízeket, harmóniákat. A viszonylag rövid, lényegretörő útmutatások mellett kis gyakorlatok is vannak, melyek kipróbálása segít a kóstolás “művészetének” elsajátításában, csakúgy, mint a kóstolási kislexikon. Ezután klasszikus (csokoládé és borok, csokoládé és kávé), és kevésbé ismert (csokoládé és virágok, csokoládé és zöldségfélék) harmóniákkal ismerkedünk, majd következik a könyv gerincét alkotó 40 recept. Ezek zömében alapreceptek, sokak által ismert csokis édességek, melyeket aztán fantáziánk segítségével úgy variálunk, ahogy csak akarunk. Brownie, forró csoki, trüffel, fondant, szuflé és még sok egyéb recept, gyönyörű, szinte csokiillatú képekkel. A könyv praktikus tanácsok egész sorával zárul: tippeket kapunk a csoki vásárlásához, elkészítéséhez és tárolásához, és néhány csokis érdekességet is megtudhatunk a könyvet záró fejezetből.

A könyv tényleg újszerű megközelítést használ, jó ötlet a kóstolás rejtelmeinek megismertetése és a sok praktikus tipp és ötlet is, egyetlen fájdalmunk, hogy túl rövidek a fejezetek, az egyes témákról még sokkal többet is szívesen olvasnánk, bár vitathatatlan, hogy már így is sok újdonsággal bír és emészthetően lényegretörő.

Tökéletes ajándék és hasznos szakácskönyv is, csokirajongóknak kötelező!

Csokoládé – Ízek és desszertek
Geopen Kiadó
2010
158 oldal
5490 Ft
VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +1 (1 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Szakácskönyvek

Kapcsolódó cikkek:

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény