Igazi zölddiólekvár – 2. változat: 12 napos elkészítési idő, igazi “nagymama lekvárja”, vagyis a tökéletes változat

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0.0/10 (0 szavazat)
Recepttárba teszNyomtatás

Amikor bő 10 nappal ezelőtt megosztottam az 1. zöld dió lekvár receptjét, ígértem egy 2. variációt is az elkészítésre. Őszintén megmondom, nem tudtam, hogy milyen eredményre jutok majd ennél a változatnál, csak azt tudtam, hogy kerestem egy ízt. Amit megtaláltam az 1. változatban is. De most azt mondom, ez a tökéletes! Ez, vagyis a 2. változat az a zöld dió lekvár, amire vágytam. Az elsőben ugyanis elég erősen dominál az édes íz, a dió íze pedig másodlagosan intenzív. Azoknak megfelelő tehát az első változat, akik klasszikusan édes szájúak. De aki szereti, ha valami kicsit kesernyés, de mellette csendesen megbújik a cukor édesítő ereje, az ne sajnálja ezt a 12 napot és a mindennapi vízcserére való figyelést, még most, amíg a dió használható, fogjon hozzá, mert áldani fogja magát a végén, olyan ízvilággal fog találkozni.

Hozzávalók

- 570 gr zöld dió - nekem pont ennyi volt lemérve, nincs mit tenni :-D -
- 285 gr cukor
- 570 gr víz
- 2 db. kisebb citrom kifacsart leve + 1 db. kisebb citrom reszelt héja
- fél kk. vanília eszencia
- fél db. sztarking alma - de lehet bele tenni narancsot is, kinek mi a szimpatikusabb -

Elkészítés

A dióknak mindkét végét levágjuk, majd az összeset beletesszük a mosogatóba, fogunk két éles kést és össze-vissza szurkáljuk őket. Utána egy fazékba tesszük, felengedjük vízzel, hogy ellepje, majd elindul a 12 napos áztatási idő, melynek a lényege, hogy a keserű íz kijöjjön a dióból. A vizet minden nap cseréljük a dión. Pár nap múlva elkezd feketedni, de ne ijedjünk meg, ez így természetes.
A 12 nap végén leöntjük róla a vizet és tiszta vízben elkezdjük főzni annyi ideig, hogy megpuhuljon. Ezt késsel tudjuk ellenőrizni. Már a 12 napos ázási időszaktól is puhul, de annyira meg kell mindenképp a főzésnél puhítani, hogy a kézi botmixer összepépesítse majd a végén. Nekem ez fél óra volt, de ez dió függvénye, hogy mennyi ideig tart. Ha megpuhult, akkor leöntjük róla a vizet, a diókat beleöntjük a mosogatóba, s egy kés és egy villa segítségével ketté vágjuk, hogy megkönnyítsük majd a botmixer dolgát. Ekkor a diót magára hagyjuk és elkészítjük a szirupot. A citrom héját, a cukrot, vizet és a citrom levét egy fazékba öntjük, s közepes gázrózsán állandó keverés mellett, nagy lángon 20 percig főzzük, hogy szirup legyen a végén belőle. Ekkor beletesszük a diókat, a vanília eszenciát és az almát és/vagy narancsot óvatosan, s kb. 5-6 perc alatt - ekkor már lassú tűzön - kicsit összeforraljuk a sziruppal. Majd levesszük a tűzről, s kézi botmixerrel összepépesítjük. Ezután visszatesszük a tűzre, amely ekkor már kis lángon ég. Kb. 10 percig főzzük még állandó keverés mellett, majd levesszük a tűzről, üvegekbe töltjük, s ugyanúgy, mint az 1. változatot, száraz dunsztba tesszük legalább 24 órára.

Read more: http://rozmaringescsokolade.blogspot.com/2011/06/igazi-zold-dio-lekvar-2-valtozat-12.html#ixzz1QIhitdG4

Címkék, kategóriák

Elkészítési idő: 1 óránál több
Tájegység: magyar
Típus: lekvár, vegetáriánus étel
További címkék: alma, befőzés, citrom, gluténmentes étel, tejmentes étel, tojásmentes étel, zöld dió
Kategória: Recept

Kapcsolódó receptek:

IGAZI ZÖLDDIÓLEKVÁR – 1. VÁLTOZAT: 24 ÓRÁS ELKÉSZÍTÉSI IDŐ, BONYOLULT FOLYAMAT
Az igazi olasz pizza
Mákos-citromos pancake, vagyis palacsinta
A tökéletes csokis cookie
LEKVÁROK NAGYMAMÁM KAMRÁJÁBÓL 1.: SZEDER LEKVÁR, MEGGY LEKVÁR, RIBIZLI LEKVÁR, CSERESZNYE LEKVÁR, SÁRGABARACK LEKVÁR
Vaníliás citromlekvár
NARANCSLEKVÁR
Narancsos céklachutney
FÜGE-BIRSALMA DZSEM
BIRSALMADZSEM




Képek

Szerző

RozmaringCsokolade
Receptek: 91 db
Hozzászólások: 5 db
Teljes profil
Összes recept
Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

1 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Sziasztok!
Délután kiakarom próbálni ezt a receptet,mivel van egy halom beáztatott dióm, befőttnek.Soha nem láttam még összeturmixolt diót, de nem sok hozzá ez a víz mennyiség?Vagy el kell belőle sokat forralni?
köszi, Jutka :)

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Sz. Jutka — 2013/06/21 @ 10:22

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény