Ezt készítsd padlizsánból! – 5 bevált tipp padlizsános ételekhez

Gasztrotipp
2011/08/15

Itt a padlizsánszezon, az egész évben kapható tojásgyümölcsnek végre kellően alacsony az ára. Összegyűjtöttük az 5 legjobb elkészítési módot. Variációk padlizsánra.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Ez az eredetileg Ázsiában őshonos növény, mely botanikailag a burgonya és a paradicsom rokona, rögös úton, az arabok közvetítésével jutott el Európába. Mire a törökök által hozzánk is elkerült, már sok nemzeti konyhában megvetette a lábát, így ma is kedvelt alapanyaga az olasz, a görög, a török, a közel- és távol-keleti gasztronómiának.

Mikor nálunk szezonja van (nyár végén, ősz elején), érdemes kihasználni, hogy olcsó és elkészíteni valamelyik klasszikus ételt, például a görögök muszakáját vagy a franciák lecsóját, a ratatouille-t.

Amellett, hogy viszonylag olcsó, a padlizsánnak vannak egyéb előnyei is:

- alacsony kalóriatartalmú, 100 grammja 27 kcal energiát tartalmaz
– viszonylag semleges ízű, ezért jól fűszerezhető, harmonizál a legtöbb zöldfűszerrel, illik a sajtfélékhez, a hüvelyesekhez és sok más zöldséghez
– változatos módon elkészíthető pl. stir-fry (wokban kevés olajon sütés), bő olajban sütés, grillezés, főzés, sütőben sütés

5 bevált elkészítési mód padlizsánhoz

  1. Padlizsánkrém
    Az étlapok előételrovatából jól ismert és ma is nagyon népszerű kence, mely pirítósra kenve az igazi. Alapja a grillrácson vagy sütőben egészben megsütött padlizsán kikapart húsa, melyet alapjáraton fokhagymával, kis citromlével és olívaolajjal keverünk ki. További kifinomultabb változatai készülhetnek majonézzel, joghurttal, fetával, keleti fűszerekkel vagy füstösen is.


  2. Padlizsánsaláta
    A kiindulási pont itt is a grillezett padlizsán, csak nem egészben, hanem szeletekben meggrillezve. Utána következik a marinálás vagy valamilyen mártással való összeforgatás. Készülhet például joghurtos mártással, vagy keleti fűszerezéssel szezámosan.


  3. Töltött padlizsán
    Kényelmes és látványos módja a padlizsán elkészítésének. A kivájt padlizsánhús helyére kerül a töltelék, mely sokszor gabonaalapú, például kuszkuszos, de tartalmazhat húst is, mint például ez a rizses-csirkehúsos változat.


  4. Padlizsános egytál
    A legegyszerűbb, legidőtakarékosabb módja az ebédfőzésnek az egytálétel-készítés. Ez lehet egy sütőben sült étel, mint például a gyuvecs vagy egy hosszan főzött fűszeres ragu mondjuk csirkével és sok zöldséggel vagy csicseriborsóval.


  5. Rakott padlizsán
    A magyar konyhától nem idegen eljárás, gondoljunk csak a rakott krumplira vagy a rakott zöldbabra – ez a jól bevált módszer a padlizsánnál is működik. Rétegezhetjük csak sajttal, paradicsommal – ez a vega verzió, de kerülhet közé hús is, például csirkemell.
VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0 (0 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Főoldalra, Szakácskönyvek

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény