Péksuli: Gyakori hibák gépi kenyérsütésnél

Limara
limarapeksege.blogspot.com
2011/09/20

A kovászkészítés rejtelmei után most a hibák következnek. Lássuk, melyek a gépi kenyérsütés gyermekbetegségei.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +19 (19 szavazat)

Először nézzük a gépben sült kenyereket. A tökéletes gépi kenyér magas, szép domború tetejű, sehol nincs kirepedve. Megvágva viszonylag egyenletes lyukacsos szerkezetű, az alja felé kissé sűrűbb.

tokeletes gepi kenyer

A túlkelesztés

Ha a kenyértészta sütés közben összeesik, a közepe behorpad, a bélzete nyirkos tapintású, sületlen, akkor biztos, hogy túlkelesztés okozta a problémát. A leggyakoribb ok, hogy sok volt az élesztő, vagy túl sok volt a folyadék a tésztában.
Előfordulhat azonban az is, hogy egyszerűen kifelejtettük belőle a sót, vagy túl sok cukrot tettünk a tésztába.
Az élesztő ízű tészta szintén túlkelésre mutat.
Ha a kinti hőmérséklet magas, akkor a tésztánk is gyorsabban fog megkelni, érdemes hideg hozzávalókkal dolgozni, valamint figyelembe kell venni a levegő páratartalmát is. Magas páratartalomnál kicsit kevesebb folyadékkal kell dolgozni.

tulkelesztett kenyer

A túlkelesztés ellentéte: a keletlen tészta (alulkelesztés)

A másik gyakori probléma épp az előző ellenkezője, a kenyér nem kel meg, tömör, repedt kis gombócot kapunk.
Ilyenkor általában kevés volt a folyadék vagy az élesztő, de az is előfordulhat, hogy az élesztő szavatosságával gond van.
A kevés folyadék miatt a sikérszálak nem képesek megnyúlni, a hirtelen hőtől szétszakadnak, a tészta oldala kireped.
Netán túl sok só került a tésztába, ami visszavette az élesztő munkáját, de az is lehet, hogy a túl meleg folyadék ölte meg az élesztőgombákat.

keletlen teszta

Ha sütés után a tészta egyik oldala kisebb, mint a másik, a teteje rücskös, akkor szintén a túl kevés folyadék, esetleg a kevés élesztő okozta a problémát. Az ejtés után a sikérszálak már nem tudnak kellően megnyúlni, alulkelt tésztát kezd sütni a gép.
A gép tetejének gyakori nyitogatása sem használ a tésztának.
Végig kell gondolni és ezek alapján legközelebb korrigálni.

Sápadt kenyérhéj

Sok kérdést kapok arról is, hogy mit lehet kezdeni a túl sápadt kenyérhéjjal. Ez általában a gépek hibája, egyrészt a kémlelő ablak körül szökik a levegő, másrészt a fűtőszálak a gép alján helyezkednek el, így ott süt jobban a gép.
Megoldás lehet, ha a tésztába kicsit több cukrot teszünk, vagy a folyadék egy részét tejre cseréljük. A gépet egy vastag abrosszal letakarjuk, így a levegő nem tud elszökni, de ügyelni kell, hogy a sütés alatt a szellőzőnyílások szabadon maradjanak. Érdemes vásárláskor figyelembe venni a kémlelőablak nagyságát is. Minél kisebb, annál jobb.

“Karfiolos” tészta

Ritkán, de előfordul, hogy dagasztás közben a tészta egyszer csak úgy néz ki, mintha forrna, a felülete karfiolossá válik. Ezt elkovászolódott tésztának nevezzük, bár ez kétségtelenül nem a hivatalos megnevezése. Az élesztő ebben az esetben már a dagasztás közben igen aktívvá válik, minél tovább dagasztjuk, annál inkább dolgozik, a tésztánk szétesik. Sajnos ilyenkor már menthetetlen, kukában a helye. Kivédeni hideg hozzávalók használatával lehet, túl meleg időben akár nyitott tetővel is érdemes a gépet dolgoztatni.

karfiolos kenyerteszta

Egyéb hibák kiküszöbölése

Ha morzsálódik és tömör a kenyérbél, akkor csökkenteni kell az élesztő mennyiségét.

Rágós kenyérhéj esetén legközelebb emeljük a zsiradék mennyiségét a tésztában, valamint a folyadék egy részét cseréljük le tejtermékre. Ropogósabb kenyérhéjhoz viszont ne használjunk tejterméket.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +19 (19 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , , ,
Kategória: Alapanyagok

Kapcsolódó cikkek:

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

3 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Nekem 6 éve van gépem,2éve hogy ki kopott az üstben a szimering .Én ugy oldottam meg hogy külön tálba össze állitom a tésztát,ugyis előbb öreg kovásszal kovászt készitek,igy nem folyik át a viz a gépbe.7 000ft lenne egy üst,mert javitani egy gelka sem vállalta.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Nemes Balázsné — 2011/09/20 @ 19:21

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Kedves Limara!

Nekem nincs gépem, viszont nagyon szeretek tésztát gyúrni igaz, kenyérrel meg nem próbálkoztam, de most teljesen felbátorodtam :)
Mennyi ideig kell a tésztát gyúrni hogy szépséges kenyerem legyen? A sima kelt tésztát 10-15 percig szoktam, gondolom ezt tovább kell…
Előre is köszönöm Ági

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: -1 (from 3 votes)

Comment by Ági — 2011/09/30 @ 09:51

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Régiek azt mondták”addig kell a kenyeret,kelt tésztát dagasztani amíg nem csöpög”. Ha puha,laza kenyeret,kelt tésztát akarsz készíteni addig kell dagasztani amig a homlokodon nem jelenik meg az izzadság- nem csöpög-,az álladon nem csöpög az izzadtság. Valóban ez nehéz, hosszan tartó munka,de meg éri.

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Rozso — 2017/07/25 @ 15:32

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény