HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: 0.0/10 (0 szavazat)
Recepttárba teszNyomtatás

Nagyon finom, szolídan édes, kellemes puha... reggelire kakaóval, vajjal, lekvárral (vagy aki szereti nutellával) isteni finom!

Hozzávalók

Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 15 dkg cukor
- 5 dl langyos tej
- 20 dkg puha margarin

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- pici tej vagy tejszín
- 1 mokkáskanál cukor

Elkészítés

1. A lisztben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót is és kézi mixer dagasztófejével bedagasztjuk a tésztát (lehet a kenyérsütőgép üstjében is). Majd egy kelesztőtálba tesszük a tésztát és duplájára kelesztjük.
2. Ha megkelt, akkor átgyúrjuk, majd 2 felé tesszük. 3-3 rudat sodrunk belőle és a 3 rudat összefonjuk (tehát 2 kalácsot kapunk így).
3. Vajazott/lisztezett tepsibe vagy formába tesszük és hagyjuk pihenni még 20-30 percig.
4. A tetejére a hozzávalókat összekeverjük. A kalácsot villával itt-ott megszúrkáljuk, hogy ne repedezzen szét sütés közben, majd lekenjük a tojásos keverékkel.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig sütjük (ez sütőfüggő).
Ha a teteje már szépen megpirult, akkor letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg, és úgy sütjük tovább, hogy a beljese is jól megsüljön.

Tapasztalatok

Amikor megsült a tészta, akkor még a tepsiben hagyom kb. 10 percig és letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon.
Forrás: www.gabicsek.blogspot.com

Címkék, kategóriák

Kategória: Mai nap receptje, Nap receptje, Recept





Képek

Szerző

Gabi
Receptek: 1 db
Hozzászólások: 1 db
Teljes profil
Összes recept
Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

2 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
masei
Receptek: 0 db
Hozzászólások: 1 db
Teljes profil
Összes recept

Sziasztok!
èn probáltam megsütni a kalácsot ennek a receptnek az alapján, de nem sikerült. Tudtam, hogy nem minden oké, de gondoltam, amit eddig sütöttem a limarátol mind jo völt.
Szerintem az arányokkal van baj, mert fél kg liszthez az 5 dl tej nagyon sok. A tésztám eszméletlenül hig lett. (Még jo hogy nem vártam vendégeket.)
A lényeg, liszt hozzáadásával elfogatható lett (meg lehetett enni) a kalácsot.
Szeretném ha megirnátok nekem, hol rontottam el.
köszi és üdv. Mindenkinek!

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by masei — 2012/06/05 @ 16:42

UA:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Gabi
Receptek: 1 db
Hozzászólások: 1 db
Teljes profil
Összes recept

1 kg liszthez kell az 5 dl tej.

UA:A [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Gabi — 2012/06/06 @ 15:18

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény