Szezonális kedvencünk: a póréhagyma

Studer-T. Veronika
http://edeseskeseru.blogspot.com
2014/01/12

Egy nagy vitamintartalmú, finom, nálunk mégis kicsit elhanyagolt téli zöldségre hívjuk fel most a figyelmet: középpontban a póréhagyma.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +3 (5 szavazat)

A tél még javában tombol,  egy jó ideig nem kapunk  friss, zsenge zöldséget a piacon. És vajon mi van addig? Például a póréhagyma vagy régi nevén párhagyma. Indokolatlanul elhanyagolt ez a zöldség Magyarországon, annál is inkább, mivel nagyon szoros rokonságban áll a vöröshagymával, ami viszont köztudottan népszerű nálunk. Rendkívüli nemzetközi sikerre tett szert az évek során. Legelőkelőbb helyet a francia konyhaművészetben szerezte,  a legtöbb póréhagymát Európában a svájciak fogyasztják, elterjedését viszont a rómaiaknak köszönhetjük.

A póréhagyma már több ezer éve termesztett kerti növény. Olyannyira kedvelt volt, hogy a rómaiak és görögök egyenesen szent növényként tisztelték, Néró császár pedig énekhangja megőrzése érdekében napi rendszerességgel fogyasztotta. Ne csodálkozzunk rajta, a kedves császár bizony őrült volt és ez csak az ártalmatlan szokásai közé tartozott. Ez a csodás növény még Wales címerében is helyet kapott. A legenda szerint a középkorban Szent Dávid szerzetes csak kenyéren és póréhagymán élt. Ezt ajánlotta a harcba induló katonáknak is, akik meg is nyerték a csatát, így a póréhagyma beverekedte magát Anglia történelmébe.

Fogyasztása rendkívül egészséges, magas az A-, B-, C- és E-vitamin tartalma és olyan ritka ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a cink, mangán vagy a szelén.  Nagyon kedvező hatással van a keringési rendszerre, a népi gyógyításban pedig kiemelkedő szerepet játszik, például bélgyógyászati szerként és hólyaggyulladás kezelésében is.

Nagyon sok felhasználási módja létezik a konyhában. Fogyaszthatjuk nyersen (a jó hír, hogy nem hagy olyan intenzív hagymaízt a szánkban, mint többi rokona), párolva, salátában, köretnek, grillezve és például csőben sütve, de igazán csak a fantáziánk szabhat neki határt.

Sajttal sült póréhagyma (köret)

Hozzávalók:
póréhagyma
sajt
tejszín
vaj

bors

Tisztítsuk meg a póráhagymát és vágjuk le a zöld leveleit. A megmaradt fehér törzset főzzük 15 percet sós vízben. Csepegtessük le, majd helyezzük egy hőálló tálba. Daraboljunk rá vajat, öntsünk rá pár evőkanál tejszínt, borsozzuk és reszeljünk rá sok sajtot. 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20-30 perc alatt készre. Azonnal tálaljuk.

2011.01.10.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +3 (5 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: ,
Kategória: Alapanyagok

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény