Szezonális kedvencünk: a spenót

Studer-T. Veronika
edeseskeseru.blogspot.com
2014/03/31

A spenót, másnéven paraj az egyik legkorábban szedhető zöldségféle. A gyerekek által legkevésbé kedvelt zöldségek közé tartozik, a felnőttek körében azonban egyre népszerűbb.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +7 (7 szavazat)

A spenót valószínűleg Perzsiából származik. Az ókori görög és római étrendben nem szerepelt, mivel még nem ismerték ezt a növényt. Spanyolországba mór közvetítéssel került időszámításunk szerint 1000 körül. Ebben az időben mint gyógynövényt hasznosították, borogatást készítettek belőle máj- és gyomorfájdalmak enyhítésére. Medici Katalin nagy kedvelője volt a spenótnak, az ő idejében kezdték el a termesztését.

A spenót ugyan izmokat nem növeszt, ahogy Popey-nek, de sok-sok kitűnő tulajdonsággal rendelkezik. Vitaminokban, antioxidánsokban gazdag növény, de magas a lutein-, klorofil-, oxálsav- és folsavtartalma is. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú növény. A K-vitamin segíti a máj méregtelenítő funkcióját és a csontok felépítéséhez is elengedhetetlen.

Érdekesség, hogy régen a spenótot egészségtelennek tartották, sőt fogyasztását a gyerekek számára egyáltalán nem ajánlották. Ma természetesen ezt nem így gondoljuk, sőt a spenót egyike a legkönnyebben emészthető zöldségeknek. Fogyaszthatjuk párolva, főzelékként, köretként és salátában is.

Spenótos Yorkshire puding (köret)

Hozzávalók (kb. 20 kisebb db-hoz, vagy 1×18cm-es formához)
15 dkg liszt
2 tojás
1,5 dl tej
1,5 dl víz
1 ek olaj
5-6 marék spenót
2-3 gerezd fokhagyma

A hozzávalókat alaposan keverjük össze. Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós. Meglehetősen folyékony, palacsintaszerű tésztát kapunk eredményül. Hagyjuk a tésztát kb. 30 percet pihenni. Kevés olajon fonnyasszuk meg a spenótleveleket, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és keverjük a tésztához. Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Olajozzunk ki több muffin- , vagy 1 nagyobb csatos formát. (Ne használjunk muffinpapírt a sütéshez!) 5 percre melegítsük elő a formát a sütőben, majd töltsük meg a tésztával és hagyjuk 20-30 percet sülni. (Forma nagyságától függően!) Akkor jó, ha aranybarna lesz a tészta.

2011.02.15.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +7 (7 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , , ,
Kategória: Alapanyagok

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény