Szezonális kedvenceink: a meggy és a cseresznye

Studer-T. Veronika
2015/06/10

Ha azt mondtuk, hogy nincsen nyár zsenge zöldborsó nélkül, akkor nincsen nyár meggy és cseresznye nélkül sem.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +3 (3 szavazat)

A cseresznye már régóta kedvelt gyümölcs. A történetek szerint az édes cseresznyét Lucullus, római hadvezér és politikus telepítette Európába a pontosi Cearsus városából (mai Törökország). Ennek valójában csak a fele igaz, hiszen a cseresznye bizonyos fajtái már honosak voltak Itáliában az ő korában is. A gyümölcs eredetileg Irán északi részéről származik, de elterjedt Ázsiában, Észak Afrikában és Európában is. Maga az eredete viszont nagyon régre datálódik, hiszen cseresznyemagokat találtak már bronzkori ásatásokon is.

Nem csak a gyümölcsről érdemes szót ejteni, hanem a virágáról is. Japánban nagy tiszteletnek örvend a cseresznyefa, azaz a sakura. Minden évben megünneplik a cseresznyevirágzást, ami a tavasz beköszöntét és a jószerencsét jelképezi.

A meggy csak a “modern” időkben, a 16. században különült el a cseresznyétől, mint külön fajta. Érdekesség, hogy a meggyet más országokban csak befőzésre és sütésnél használják, nyersen – úgy, mint nálunk- csak nagyon kevesen fogyasztják.

Ricottával és cseresznyével (meggyel) töltött ravioli

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

10 dkg rétesliszt
15 dkg sima liszt
3 tojás
1 doboz ricotta
2-3 ek cukor
1 citrom reszelt héja
1 rúd vanília
cseresznye (vagy meggy)

A lisztből és tojásokból gyúrjunk könnyen kezelhető tésztát, és pihentessük fél-egy órát a hűtőben. Keverjük ki a ricottát a cukorral, citrommal és vaníliával.

A tésztát nyújtsuk vékonyra,  tegyünk rá teáskanállal kis kupacokat a töltelékből,  és helyezzünk egy-egy fél cseresznyét a tetejére. Fedjük le őket egy vékonyra nyújtott tésztalappal, és derelyevágóval vágjuk körbe.

Forró olajban süssük aranybarnára. Fogyasztás előtt szórjuk meg porcukorral, de vanília vagy csokoládésodóval is nagyon finom.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +3 (3 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , , ,
Kategória: Alapanyagok

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény