Tavaszi gourmet-finomság: a komlórügy

Gasztrotipp
2016/04/04

Komlóspárga, komlócsíra, komlórügy… Bár Radics László Ételek erdő, mező növényeiből című könyvében külön fejezetet szán neki, nálunk mégsem ismert a komló (Humulus lupulus) mint gasztronómiai alapanyag.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +1 (1 szavazat)

Nem így Németországban, különösen Bajorországban, ahol Hallertau területén a világ legnagyobb komlóültetvénye található. Ezen a vidéken az ínyencek minden tavasszal fenik a fogukat a friss komlórügyekre, ezekre a spárgához hasonló, föld alatt növekvő fehér hajtásokra. Az ennél is merészebbek, mint például Paul Grasmaier mainburgi séf a zsenge, zöld komlóhajtásokat is felhasználják a konyhában. Grasmaier éttermében, az Espert-Klause-ban hét fogásos menüt szentel ennek a szokatlan alapanyagnak, köztük olyan merész kreációval, mint a komlóspárgás rizsfagyi eper-banán-tatáron sörös pezsgővel és komlócukorral.

Ha kicsit utánaolvasunk, hamar kiderül, hogy a komló a sörkészítés előtt elsősorban gyógynövény volt, illetve zsenge hajtásait főzeléknövényként régen is használta az egyszerű  vidéki konyha. A sörkészítés elterjedésével azonban kikopott a köztudatból és csak söralapanyagként él tovább.

Pedig fehér föld alatti rügyeit március végétől április végéig lehet szedni, csak meg kell tisztítani a földtől (két tenyerünk között durva szemű tengeri sóval kell bedörzsölni), hámozni nem kell, csak alaposan megmosni. Nyersen is fogyasztható, de hasonlóan a spárgához blansírozni is lehet. Íze a spárgáéra emlékeztet, nem kesernyés.

Manapság újra felfedezte magának a regionális csúcsgasztronómia, Németországban különleges és drága ínyencségnek számít, kilója 40-60 euró, mert betakarítása nehézkes, kézi munkát igényel: kézzel kell a a rügyeket a föld alól óvatosan kiszabadítani, majd letörni. Egy kiló komlórügy begyűjtése egy órába telik és akkor még nem beszéltünk a megtisztításáról…
A friss, zöld hajtások szedése ennél egyszerűbb, de természetesen szintén szezonhoz kötött: március végétől május végéig szedhetők a spenóthoz hasonló, kicsit kesernyés komlólevelek.
Blansírozva saláták és főzelékek készíthetők belőle, vagy egyszerűen köretként adható.

Az írás a welt.de cikkének felhasználásával készült.
A kép innen származik.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +1 (1 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , , ,
Kategória: Alapanyagok

Kapcsolódó cikkek:

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény