Tippek, trükkök fagyikészítéshez otthon I.

Lilahangya
lilahangya.blogspot.com
2016/07/01

Az esős, viharos napok után hivatalosan is itt a nyár, jöhetnek a hűsítő finomságok, fagyik, parfék, graniták. A különféle jeges édességek világába a Lilahangya blog szerzője vezet be minket sok-sok nagyszerű recepttel.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +7 (9 szavazat)

Otthon fagyit készíteni korántsem olyan ördöngös feladat, mint azt sokan képzelik. Egy-két apróbb trükköt ellesve még csak fagyigép sem feltétlenül szükséges hozzá. Elég néhány jó alaprecept, pár jól záródó műanyag doboz, no meg a jó öreg fagyasztó és már neki is állhatunk a jeges finomságok gyártásának. De mi mindent is kanalazhatunk jeges desszertként? Miben különbözik a fagylalt, a jégkrém vagy a szemifreddo és mi a különbség sörbet és  sherbet között? A teljesség igénye nélkül és néhány forrást segítségül híva, íme néhány variáció:

Fagylalt – A nálunk is klasszikusnak számító olasz fagylalt többnyire tejből, cukorból, vagy más édesítőszerből, tojássárgájával vagy anélkül készül különböző ízesítőanyagok felhasználásával. Zsírtartalma kb. 7%, a lassú kevertetés miatt levegőtartalma kevesebb, mint 55%, ezért a kész fagylalt finoman sűrű, krémes állagú.
A fagylalt észak-amerikai változata tej mellett vagy helyett tejszínnel, esetleg tejszínkrémsajttal készül, így zsírtartalma 10-16% között változik. Az olasz változatnál több cukrot tartalmaz.

Karamelles banánfagyi

Hozzávalók kb. 7 dl fagyihoz:
4 jó érett banán
200 ml tejszín
350 ml sűrített tej
folyós karamell ízlés szerint

A karamellhez 1 bögre cukrot karamellizálok, majd felöntöm fél bögre vízzel és alacsony hőmérsékleten teljes oldódásig kevergetem. Ha kész, teljesen lehűtöm. A banánt a sűrített tejjel és a tejszínnel turmixolom, majd a karamellel édesítem. Aztán jöjjön a fagyigép! Tálaláskor még egy kis karamellt csorgatok rá.

Sáfrányfagyi
Mandulafagyi csokis keksszel


Szemifreddo – A jobbára tejszínből, cukorból és tojássárgájából álló keveréket gőz felett krémes habbá verjük, majd ízesítjük, jégfürdőn tovább keverve hűtjük, esetleg piskóta, vagy sütidarabkákkal gazdagítjuk, majd fagyasztjuk.

Marcipános semifreddo málnával, sárgabarackkal

Hozzávalók:
150 g marcipán
4 közepes méretű tojás
120 g cukor
3 lap zselatin
1 ek vaníliakivonat
25 ml rum
400 ml tejszínhab (200 ml habtejszínből)
2-3 ek mirelit málna
100 g aszalt sárgabarack
2 dl narancstea

Az aszalt sárgabarackot úgy négy órával a desszert készítése előtt beáztatom. A marcipánt kislyukú reszelőn finomra reszelem. A zselatint hideg vízbe áztatom és félreteszem. A marcipánt a cukorral, tojással és rummal együtt vízfürdőn 10 percig habverővel habosítom. A végére a marcipán és a cukor is teljesen felolvad és egy viszonylag sűrű, de habos masszát kapok. Mikor elkészült,  a tűzről levéve apránként hozzáadagolom a kinyomkodott zselatint és további öt percig habosítom, majd lehűtöm. A tejszínt kemény habbá verem, majd a teljesen lehűtött masszába forgatom. Egy kisebb tortaformát és egy őzgerincformát kibélelek folpackkal, majd kirakom a sárgabarackkal és málnával. A masszát szétosztom a formákba és lefedve fagyasztóba teszem. Tálalás előtt tányérra borítom és mirelit gyümölcsöt adok mellé. A desszert nem fagy keményre, így nem kell sokkal a fogyasztás előtt előkészíteni.


Kivifagyi
Sherrys dió- madártej fagyitorta


Parfé – Egyesek szerint a jeges desszertek királynője. Nem kell hozzá más, mint habbá vert tejszín, cukor, no meg a kedvünkre való ízesítőanyag, ami lehet akár csokoládé, vagy épp menta, de finomra őrölt mandula, esetleg friss gyümölcs is.

After eight parfé

Hozzávalók:
3 dl tej
3 dl tejszín
4 ek cukor
50-60 db szép mentalevél
10 dkg étcsoki, a jobbik fajtából

A tejet, 1 dl tejszínnel és a cukorral felforraltam. Fűszerszűrőbe tettem 20 szép, egészséges mentalevelet és teljes kihűlésig áztattam a tejben. A végeredmény egy finoman mentás ízű, édeskés tej. A maradék tejszínt kemény habbá vertem . Miután teljesen kihűlt, alaposan felhabosítottam, összeforgattam a maradék tejszínhabbal, majd további 40 mentalevelet apró kockákra vágtam és 5 dkg forgácsolt étcsokival együtt belekevertem a felvert alapba. Egy formát kibéleltem folpackkal, beleöntöttem a parfét és fagyasztottam. Néhány friss mentalevéllel és 5 dkg csoki kevés tejszínnel összeolvasztott mártásával tálaltam. Nem lett annyira átütően mentás, mint az After eight csoki, de nagyon finom. Talán valamilyen mentasziruppal lehetne még megbolondítani, esetleg még több mentalevelet metélni bele.


Folytatása következik holnap, további ínycsiklandó receptekkel.

A cikkben szereplő valamennyi képet a szerző készítette.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +7 (9 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , , ,
Kategória: Alapanyagok, Főoldalra, Világkonyha

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

Nem érkezett még hozzászólás »

Még nem érkezett hozzászólás

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény