Így készül a házi pesto

Török-Bognár Renáta
renidani.blogspot.com
2016/08/20

Klasszikusan mozsárban és turmixgépben is gyorsan elkészül az olaszok  sokoldalú bazsalikommártása, a pesto. Most nem főtt tésztára kerül, hanem egy sós süteménybe. Igazi vendégváró partifalat.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +4 (4 szavazat)

Az olasz konyha egyik legnagyobb klasszikusa a pesto. Ez a hagyományosan mozsárban készülő szósz rendkívül sokoldalúan felhasználható és igen változatos alapanyagokból elkészíthető, legyen szó zöldfűszerekről, különböző zöldségekről vagy olajos magvakról. A legtöbbször tésztával fogyasztjuk, de kiválóan ízesíthetünk vele leveseket, kelt tésztákat, halakat és húsokat is.

A pesto története – mint oly sok másnak is – az ókori Rómából ered, ugyanis néhány forrás arra mutat, hogy már akkor is előfordult, hogy a sajtokat bazsalikommal péppé zúzták és „krémet” készítettek belőlük.

Első nekifutásra kezdjük talán a legnépszerűbbel, azaz a genovai pestóval. Hivatalosan csak az a pesto nevezhető genovainak, amely kizárólag Ligúria területén termesztett genovai bazsalikomból (legalább 25%), olasz fokhagymából, fenyőmagból, sóból és extra szűz olívaolajból, parmezán és pecorino sajtból készül, ugyanis a ligúr kereskedők és vendéglátók létrehoztak egy konzorciumot, az eredeti receptet oltalom alá helyeztették és az alapanyagok származási helyét földrajzilag behatárolták.

A konzorcium hivatalos weboldala itt található.

Pestos csigák házi leveles tésztából

Hozzávalók a tésztához:
• 12 g friss élesztő
• 150 ml langyos víz
• 600 g rétesliszt
• 6 g só
• 75 g cukor
• 35g puha vaj
• 50 ml tej
• 325 g hideg vaj
• 1 tojás (a kenéshez)

Hozzávalók a pestohoz:

• 1 csokor bazsalikom
• ½ csésze olívaolaj
• 6 ek. reszelt parmezán
• 2 ek. reszelt pecorino
• 1 ek. fenyőmag
• só
• bors (elhagyható)

1. Oldjuk fel az élesztőt a vízben. A lisztet szitáljuk egy mély tálba. Keverjük bele a sót, a cukrot, a puha vajat, a tejet és a feloldott élesztőt. Gyúrjuk össze. Takarjuk le és szobahőmérsékleten kelesszük duplájára.

2. Ha a tészta megkelt, dagasszuk át még egyszer, csomagoljuk fóliába és pihentessük másfél órát a hűtőben.

3. Vegyük ki a hűtőből, gyúrjuk át a tésztát újra, majd fóliába csomagolva tegyük a fagyasztóba fél órára.

4. Ha a mélyhűtőből kivettük a tésztát, nyújtsuk ki háromszor olyan hosszúra, mint szélesre, majd a hideg vaj felét oszlassuk el a tészta kétharmadán. Hajtogassuk a tésztát úgy, hogy először a vajazatlan részt hajtjuk a középső harmadra, majd rá az alsó harmadot. Csomagoljuk frissentartó fóliába, tegyük a fagyasztóba fél órára, majd a hűtőbe egy órára.

5. Nyújtsuk ki a tésztát és járjunk el ismét a 4. pont szerint, majd rakjuk fél órára a fagyasztóba, 1 órára a hűtőbe.

6.  A pesto hozzávalóit zúzzuk mozsárban krémesre (vagy turmixoljuk össze).

7. Vágjuk ketté a tésztát, az egyik felét csomagoljuk fóliába, tegyük vissza a hűtőbe. A tészta másik felét enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra, kenjük meg a pesto felével, tekerjük fel és vágjuk fel ujjnyi vastagságú darabokra. Helyezzük az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kenjük le tojással és toljuk 185°-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre.

8. A tészta másik felét vegyük ki a hűtőből és járjunk el a 6. pont szerint.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +4 (4 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , ,
Kategória: Főoldalra, Rendezvények

Kapcsolódó cikkek:





Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

1 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

[...] helyett, de mint tudjuk, ezek a tényezők a pestónál szabadon változtathatók (hacsak nem klasszikus genovait [...]

Pingback by Pesto sült cukkiniből | Étel, ital, kicsi Vú — 2012/08/30 @ 08:33

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény