Pancake day, azaz Palacsinta-nap

Sajtkukac Niki
www.sajtkukac.hu
2017/02/27

Végre egy olyan angolszász ünnep, amit szívesen meghonosítanék itthon. Palacsinta-nap. Kell ennél jobb? Kíváncsi vagyok ezt még miért nem karolták fel a palacsintasütő-gyártók. Vagy a lisztes cégek. Vagy bárki…

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +3 (3 szavazat)


Érdekes módon már általános iskolában is tanultam erről a napról, de csak néhány évvel ezelőtt állt össze bennem a kép, hogy tulajdonképpen ez egy nálunk is létező – bár kevésbé hangsúlyos – ünnep megfelelője.

Párhuzamosan a mi húshagyó keddünkkel a briteknél is a farsangi időszak lezárása ez a nap, felkészülés a Húsvétot megelőző 40 napos böjtre. És miért pont palacsinta? Mert ezzel elhasználták az összes megmaradt “bűnös anyagot” – mint a vajat, tojásokat és cukrot.

És hogy milyen hagyományok kötődnek ehhez a naphoz Angolhonban? Az iskolákban és a kisebb közösségekben ilyenkor palacsinta-versenyt tartanak, amiről persze nekem mindjárt a Palacsintás király és Kökényszemű Katica jutott eszembe (van-e ki e mesét nem ismeri?). Azonban itt nem a mennyiség a lényeg, hanem egy bizonyos távolság minél gyorsabb megtétele – lehetőleg futva – és közben a palacsinta adott számú feldobása – és persze elkapása – a sütőedényben.

A hagyomány eredete még viccesebb – egy Olney-i háziasszony annak idején annyira belefeledkezett a palacsintasütésbe, hogy csak a misére hívó harangszó ébresztette rá kötelességére. Ekkor azonnal futva indult a templomba, kezében a sietség hevében ottmaradt palacsintasütővel. Ebben a városkában egyébként már 1445 óta tartanak ilyen versenyeket.

VN:F [1.8.6_1065]
Értékelés: +3 (3 szavazat)

Címkék, kategóriák

Címkék: , ,
Kategória: Világkonyha

Kapcsolódó cikkek:

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel!
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Yigg

1 Hozzászólás »

Rendezés: legfrisebb hozzászólások

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Tisztelt Admin!

Egy idén márciusban megrendezésre kerülő jótékonysági eseményünkre szeretném felhívni figyelmét.

Palacsinta Nap

2014. március. 4.

I. Országos Palacsinta-lankodás

A Szemem Fénye Alapítvány szervezésében létrejövő nagyszabású akció, egy olyan vidám, játékos, angolszász hagyományt felelevenítő program, melynek során pénzadományt gyűjtünk, hazánk első gyermekhospice háza, a Dóri Ház működtetésére.

A Palacsinta Napon, március 4-én arra buzdítjuk a lakosságot, az intézményeket, iskolákat, vállalatokat hogy süssenek palacsintát, kínálják vendégeiknek elfogyasztásra, és a megevett finomságok jelképes árával, fejenként 200 Ft-tal támogassák az alapítvány működését. A napot játékos versenyszámokkal tehetik színesebbé a résztvevők, amelyről készült képeket, videókat várjuk a lakossagi@szememfenye.hu email címre.

Kérjük, népszerűsítse kampányunkat, hogy minél több emberhez eljuthasson jótékonysági rendezvényünk híre, illetve, ha van kedve, csatlakozzon Ön is jótékonysági akciónkhoz, és szervezze meg a Palacsinta Napot a környezetében élők számára. További információkat talál honlapunkon, a http://www.szememfenye.hu címen, vagy közösségi oldalunkon. Amennyiben további kérdései merülnének fel, keresse munkatársunkat, a lakossagi@szememfenye.hu email címen, vagy a (72) 526 658-as telefonszámon.

Köszönettel:

Gyenge Dávid
Szemem Fénye Alapítvány

UN:F [1.8.6_1065]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comment by Gyenge Dávid — 2014/01/29 @ 13:26

RSS csatorna. TrackBack URL

Szólj hozzá

Security Code:

Péksuli Limarával a Gasztrotippen
Pite-péntek a Gasztrotippen
Gasztrotipp on Facebook
Gasztrotipp.hu - Receptgyűjtemény